• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Hücreye Karşılık Gelen Değer

Excel Vers. ve Dili
Türkçe - 2007
Arkadaşlar ilgilenen arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim. Öncelikle şunu söyleyim, Excel'den az biraz anlıyorum ve burada sizlere sormadan önce bir çok kere denedim fakat beceremediğim için belki sizlerden bilen ve ilgilenmek isteyen birileri çıkar diye yazıyorum. Biraz karmaşık gibi ama bulmaca çözmeyi seven birileri elbet yardımcı olacaktır umuyorum :)

Ekte bir excel tablosu gönderiyorum.
A sütununu 3 ayrı parçada değerlendiriyorum. Parçaları renkle boyadım. Yapmak istediğim şey bir formül oluşturup aşağıdakileri bulmak. Bulmak istediğim sonuçları formülsüz olarak dosyada işledim ama formülle yapmam gerekiyor.
1. Öncelikle her renk grubunda B başlığı altındaki en büyük değerin A başlığındaki karşılığının formülle bulunması. Burada E ve F sütunlarındaki değerler için formül atılması gerekecek sanıyorum.
Dosyaya göre konuşursak sarı kısımda en büyük B değeri 47,2 ve o da A sütununda 100 e denk geliyor.
2. G ve H sütunlarında ise; bulduğumuz bu A değerlerine komşu olan üstündeki ve altındaki değerleri otomatik atmasını sağlamak. Yani A değeri için 100 bulmuştuk ya, otomatik olarak üst değer alt sınır 90, üst sınır ise 110 demeli. ( burada =x+10 gibi bir şey kullanamıyorum, çünkü her zaman aradaki fark sabit 10 olmuyor )
3. I ve J sütunlarında da bulduğu bu komşuların B sütunundaki karşılıklarını otomatik atmalı. Yani 90'a ve 110'a denk gelen değerleri.

İlgilenen olursa tekrar çok teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

İnceler misiniz.

Ekli dosyalar

Merhaba,

Ben renk gruplarının karışık olabileceğini düşünerek bir yardımcı sütun kullanarak (renkleri tesbit etmek amacıyla) ekteki örnek dosyayı hazırladım. İncelermisiniz.

Ekli dosyalar

Arkadaşlar öncelikle geç evap verdiğim için çok özür diliyorum. İlginiz için tekrar teşekkürü borç bilirim.

@lark dosyanızı inceledim. tek düzelte yapabilirsek sanırım istediğim şey olacak. ( Açıkçası excel'de hiç bir şey bilmediğimi sizlerin formülleri görünce anladım. bu formülleri hiç kullanmamıştım daha önce. )
Düzeltme yapmamız gereken şey B sütununa girilen değerlerden en büyüğe karşılık gelecek olan A değerini seçip E11 hücresine otomatik yazmasını istiyorum. Karşılığı olarak belirtilmiş F11 hücresinde sorun yok, en büyük değeri direkt görüp yazıyor ama A hücresindeki karşılığı yazmıyor.
Örneğin ben grup 1 den 7. sütundaki B değerini 70 yapsam en büyük değer o olacak. Formülize ettiğiniz kısımda 70 i alıyor ancak karşılığına gelen 7. sütundaki A değerini almıyor. ( E11 de olması gereken kısmı )
Buna bağlı olarak alt komşusu ve üst komşusu da farklı çıkıyor ancak komşudeğerleri doğru oluyor. Yani en büyük B için karşılık gelen A değerini bulabilirsek gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.

@Korhan Ayhan size de çok teşekkür ederim. sizin örneğinizi de inceledim. ancak B sütunundaki değerlerde değişiklik yapınca formülüze edilmiş olan tabloda değişiklik olmuyor. Yani ben herhangi bir B değerini değiştirince tablodaki değer değişmiyor ya da ben beceremedim.

Dosyayı hazırlarken ne demek istediğimi tam anlatmamı engelleyen bir hata yapmışım. Düzelterek tekrar gönderiyorum. Özür dilerim.

Ekli dosyalar

Merhaba,

Şimdi dosyayı açıp tekrar denedim. Maksimum-alt komşu-üst komşu değerlerinde verilerde değişiklik yaparsanız yaptığınız değişikliğin yandaki tabloya yansıdığını görürsünüz. Bunun dışındaki değerlerde değişiklik yaparsanız doğal olarak yandaki tabloda değişiklik olmayacaktır.

Hata yapmışım. E11'de
Kod:
=İNDİS(A2:A11;KAÇINCI(F11;B2:B11;0);1)
Formülü olacak.
E12 ve E13'tede F7 ve F8 yazan yerler F12 ve F13 olacak.
Kolay gelsin.

Merhaba,

Ekteki örnek dosyayı inceleyiniz.

Ekli dosyalar

Sayın arkadaşlar ikinize de çok teşekkür ederim. Ben de düşeyara vs ile yapmaya çalışıyordum. İkinizinki de şu an istediğim gibi sonucu veriyor. Tekrar teşekkür ederim. İyi günler.

arkadaşlar bu formülünüzü şu şekle nasıl çevirebiliriz

maksimum M2 değerine karşılık gelen P değerini bulmak istiyorum ve aynı şekilde maksimum P değerine karşılık gelen M2 değerini bulmak istiyorum mümkün mü?

Ekli dosyalar

K4 hücresine aşağıdaki formülü uygulayınız.

K4 hücresine aşağıdaki formülü uygulayınız.
Kod:
=EĞER(EHATALIYSA(İNDİS(F:F;KAÇINCI(MAK(I:I);I:I;0)));"";İNDİS(F:F;KAÇINCI(MAK(I:I);I:I;0)))
İyi günler dilerim.

teşekkürler Ömer bey

bu formülde maksimum değeri maksimum mutlak olarak nasıl yazdırabiliriz?

Son düzenleme:
MUTLAK Parantezine alma.

Formüldeki iki adet MAK(I:I);I:I;0)) kısmını;
Kod:
MUTLAK(MAK(I:I);I:I;0)))
şeklinde MUTLAK parantezine almanız yeterli.
İyi günler dilerim.

Ömer bey bu formül çalışmadı ilgilenebilir misiniz?

Burada 140 değerine karşılık gelen değer P= 7 bu önemli benim için bunu otomatik bulması gerekiyor yalnız sizin formülünüzde Maximum P'yi buluyor ben Maxmimum değil tam olarak 140 değerindeki 7 değerini bulmak istiyorum

Teşekkür ederim ilginiz için

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Geri