• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Hücredeki şartlı veriye göre koşullu biçimlendirme

Excel Vers. ve Dili
2007 türkçe
Selamlar Arkadaşlar;

Başlığı bilmiyorum doğru mu attım ama yüklemiş olduğum dosyada öğrenci isimleri var ve bu öğrencilerin ders ve öğretmen seçimleri var kimi 3 tercih yapmış kimi 2 kimi 1 kimi de 5 ya da 6. Ben de açmış olduğum bölüme öğrencinin seçtiği derse ait derslik gün ve saat bilgilerini gireceğim.İsteğim:

Öğrencinin kursuna ait girdiğim derslik gün saat verilerinden gün ve saati aynı olanlar renkli gösterilsin ya da bir şekilde belli olsun.Şimdiden çok teşekkür ederim.

http://s6.dosya.tc/server5/jiciij/KURS.xlsx.html

Merhabalar.
Konuya ve örnek belgenize daha önce bakmıştım.

Kanaatim o ki; eklediğiniz belgeye farklı seçenekleri içerecek şekilde,
örnek veriler ve olmasını istediğiniz şekilde hücre biçimlendirmeleri yapmış olsaydınız,
sorunuz şimdiye dek çözülmüş olurdu.

İyi günler dilerim.

Merhabalar.
Konuya ve örnek belgenize daha önce bakmıştım.

Kanaatim o ki; eklediğiniz belgeye farklı seçenekleri içerecek şekilde,
örnek veriler ve olmasını istediğiniz şekilde hücre biçimlendirmeleri yapmış olsaydınız,
sorunuz şimdiye dek çözülmüş olurdu.

İyi günler dilerim.

Üstad haklısın okuldan çıkarken yazmış olduğum bir istekti. Ekteki excelin 8 isimli sayfasına açıklama ekledim. Benim acemiliğim diyelim.Şimdiden teşekkür ederim. Dosya linkte.

http://s6.dosya.tc/server5/yllac1/KURSS.xlsx.html

Tekrar merhaba.

8 adlı sayfada AA sütununa yardımcı sütun olarak formül uyguladım.
Koşullu biçimlendirme işlemi orası üzerinden yapılıyor.
Koşullu biçimlendirme için; Pazartesi...Cumartesi herbir gün için farklı renk belirledim.

Listeniz aşağı doğru uzayacaksa hem AA sütunundaki formülü liste boyunca çoğaltmanız
ve hem de koşullu biçimlendirme formüllerini (tabi koşullu biçimlendirme kısmındaki
UYGULAMA HEDEFİ kısımlarını da) satır numarası bakımından düzeltmeniz gerekir.

Diğer sayfalar için de işlemi kendiniz yapabilirsiniz sanırım.

Ekli belgeyi inceleyiniz.

Belgeye buradan da ulaşabilirsiniz.
.

Ekli dosyalar

Tekrar merhaba.

8 adlı sayfada AA sütununa yardımcı sütun olarak formül uyguladım.
Koşullu biçimlendirme işlemi orası üzerinden yapılıyor.
Koşullu biçimlendirme için; Pazartesi...Cumartesi herbir gün için farklı renk belirledim.

Listeniz aşağı doğru uzayacaksa hem AA sütunundaki formülü liste boyunca çoğaltmanız
ve hem de koşullu biçimlendirme formüllerini (tabi koşullu biçimlendirme kısmındaki
UYGULAMA HEDEFİ kısımlarını da) satır numarası bakımından düzeltmeniz gerekir.

Diğer sayfalar için de işlemi kendiniz yapabilirsiniz sanırım.

Ekli belgeyi inceleyiniz.

Belgeye buradan da ulaşabilirsiniz.
.

Hocam bu renklendirmeyi öğrenci bazında yapabilir miyiz?Şöyleki A öğrencisi Pazartesi 12:50 dersi var B öğrencisi de Pazartesi 12:50 dersi var bu problem değil. Problem A öğrencisinin ders saatlerinin(GÜN VE SAAT) kendi içinde çakışması.
PAZARTESİ 12:50 TÜRKÇE
PAZARTESİ 12:50 MATEMATİK gibi

Sorun değil elbette yapılır ancak, öğrenci sayısı kadar renk ayarlamak
(birbirinden farklı olacak ki dikkat çeksin ve düzeltilecek satırı görebilin) biraz zor olur.

Bence renk yerine örneğin boş görünen K sütununa çakışma olan öğrencinin adını yazdırmak daha kullanışlı ve anlaşılır olur.

Bu sayede D sütununda, K sütununda gördüğünüz isime göre filtre uygulayarak gerekli değişikliği yapabilirsiniz,
değişiklikten sonra filtreyi etkisiz (tümünü göster seçeneğini kullanarak) hale getirirsiniz. Bu işlemi K sütununun tümü boş sonuç
verinceye kadar tekrarlarsınız.

Bunun için K7 hücresine aşağıdaki formülü uygulayın ve liste boyunca kopyalayın.
Kod:
=EĞER(VE($D7<>"";$I7<>"";$J7<>"";TOPLA.ÇARPIM(($D$7:$D$[B][COLOR="Red"]23[/COLOR][/B]=D7)*($I$7:$I$[B][COLOR="Red"]23[/COLOR][/B]=I7)*($J$7:$J$[B][COLOR="Red"]23[/COLOR][/B]=J7)*(SATIR($A$1)))>1);$D7;"")
.

Son düzenleme:
Sorun değil elbette yapılır ancak, öğrenci sayısı kadar renk ayarlamak
(birbirinden farklı olacak ki dikkat çeksin ve düzeltilecek satırı görebilin) biraz zor olur.

Bence renk yerine örneğin boş görünen K sütununa çakışma olan öğrencinin adını yazdırmak daha kullanışlı ve anlaşılır olur.

Bu sayede D sütununda, K sütununda gördüğünüz isime göre filtre uygulayarak gerekli değişikliği yapabilirsiniz,
değişiklikten sonra filtreyi etkisiz (tümünü göster seçeneğini kullanarak) hale getirirsiniz. Bu işlemi K sütununun tümü boş sonuç
verinceye kadar tekrarlarsınız.

Bunun için K7 hücresine aşağıdaki formülü uygulayın ve liste boyunca kopyalayın.
Kod:
=EĞER(VE($D7<>"";$I7<>"";$J7<>"";TOPLA.ÇARPIM(($D$7:$D$[B][COLOR="Red"]23[/COLOR][/B]=D7)*($I$7:$I$[B][COLOR="Red"]23[/COLOR][/B]=I7)*($J$7:$J$[B][COLOR="Red"]23[/COLOR][/B]=J7)*(SATIR($A$1)))>1);$D7;"")
.

Çok teşekkür ederim hocam eline sağlık.... Koşullu biçimlendirmeyi kaldırabilirim değil mi? Etkilemez gerek yok artık?

Elbette kaldırabilirsiniz.

Başka bir seçenek de şöyle olabilir.

Eğer verilerinizin tümü (gün-saat) hazır veri değil, tek tek elle yazıyorsanız;
aynı isme aynı gün ve saat girişi veri doğrulama yöntemiyle tamamen engellenebilir.

Bunun için mevcut gün ve saat bilgilerini silin.
I7 hücresini seçin ve VERİ DOĞRULAMA -> ÖZEL seçeneğine aşağıdaki formülü yazıp işlemi onaylayın, sonra da I7 hücresini kopyalayıp önce I7:J23 hücre aralığını seçin ve ÖZEL YAPIŞTIR -> DOĞRULAMAYI şeklinde, sonra da
D7:D23 arasını seçip ÖZEL YAPIŞTIR->DOĞRULAMAYI şeklinde işlem yapın.
Artık aynı isme aynı gün ve saat isteseniz de yazamazsınız.
Kod:
=EĞER(VE($D7<>"";$I7<>"";$J7<>"");TOPLA.ÇARPIM(($D$7:$D7=$D7)*($I$7:$I7=$I7)*($J$7:$J7=$J7)*(SATIR($A$1)))=1)

Son düzenleme:
Elbette kaldırabilirsiniz.

Başka bir seçenek de şöyle olabilir.

Eğer verilerinizin tümü (gün-saat) hazır veri değil, tek tek elle yazıyorsanız;
aynı isme aynı gün ve saat girişi veri doğrulama yöntemiyle tamamen engellenebilir.

Bunun için mevcut gün ve saat bilgilerini silin.
I7 hücresini seçin ve VERİ DOĞRULAMA -> ÖZEL seçeneğine aşağıdaki formülü yazıp işlemi onaylayın, sonra da I7 hücresini kopyalayıp önce I7:J23 hücre aralığını seçin ve ÖZEL YAPIŞTIR -> DOĞRULAMAYI şeklinde, sonra da
D7:D23 arasını seçip ÖZEL YAPIŞTIR->DOĞRULAMAYI şeklinde işlem yapın.
Artık aynı isme aynı gün ve saat isteseniz de yazamazsınız.
Kod:
=EĞER(VE($D7<>"";$I7<>"";$J7<>"");TOPLA.ÇARPIM(($D$7:$D7=$D7)*($I$7:$I7=$I7)*($J$7:$J7=$J7)*(SATIR($A$1)))=1)

Hocam verileri elle giriş yapacağım ama şöyle bir sıkıntı oldu verdiğiniz formülü k hücresine kopyaladım aşağı doğru çektim halihazırda olanlarda güzel ama alt satırlara öğrenci ve bilgileri girdiğim zaman çakışmayı göstermiyor neden olabilir ki?

Önceki cevabımda bahsettiğim K sütununa formül sistemini kullanacaksanız formülde kırmızı renkle vurguladığım satır numarasını büyütmelisiniz.

Son cevabımdaki veri doğrulama işlemini uygulayacaksanız K sütunundaki formüle zaten gerek yok.
Sınırlamanın hangi satıra kadar uygulanmasını istiyorsanız,
ÖZEL YAPIŞTIR -> DOĞRULAMAYI işlemini o satıra kadar yapmalısınız.
Fazla satırlara yapıştırma yapmanın bir sakıncası yok.

Düşündüğünüz liste 1000 satırlıksa 1000 satıra da olabilir.

Yani ya K sütununa formül ya da D, I ve J sütununa veri doğrulama. Bunlardan birini kullanmanız gerekir.
.

Son düzenleme:
Önceki cevabımda bahsettiğim K sütununa formül sistemini kullanacaksanız formülde kırmızı renkle vurguladığım satır numarasını büyütmelisiniz.

Son cevabımdaki veri doğrulama işlemini uygulayacaksanız K sütunundaki formüle zaten gerek yok.
Sınırlamasının hangi satıra kadar uygulanmasını istiyorsanız,
ÖZEL YAPIŞTIR -> DOĞRULAMAYI işlemini o satıra kadar yapmalısınız.
Fazla satırlara yapıştırma yapmanın bir sakıncası yok.

Düşündüğünüz liste 1000 satırlıksa 1000 satıra da olabilir.

İlk verdiğiniz formülle alakalı sıkıntım var alt satırlara uygulayamadım.alt satıra öğrenci girişi yapıyorum ders gün saat yazıyorum göztermiyor neden

Bir önceki cevabımda değişiklik yaptım, tekrar bakın (sayfayı yenileyerek) isterseniz.

Eyvallah.
Sanırım herşey tamam değil mi?

Ben olsam bir şablon sayfa hazırlar bu işlemleri orada yapardım ve yeni sayfa gerektiğinde o sayfanın kopyasını alarak kullanırdım.

Her şey tamam üstad eline koluna sağlık. sayfayı dedigin gibi şablon yapıp kopyalayacağım. Kurs programı hazırlıyorum 1000 e yakın öğrenciye program çıkarmam lazım esasen excelde yapılabilir ama o kadar bilgim yok ve değişkenleri fazla ben de kolaylaştıracak materyal ile yapıyorum. Çok işime yaradı gerçekten. Sence excel yapar mı bu kadar şartı olan programı?

Adım adım gidin derim.
Parça parça forumda konu açarak destek alabilirsiniz.
Komplike/çok değişkeni olan konular olmamasını öneririm, adım adım unutmayın.
Konu karmaşıklaştıkça destek olasılığı düşer.

Baştan çok iyi düşünüp sayfaları tasarlamak lazım.
Raporlama kısmını da unutmamalı.

Biraz geniş düşünün; örneğin sınıflar itibariyle öğrenci listesi gerekebilir, öğretmenlere ilişkin işlemler eklenebilir, hangi öğretmenin hangi günü/saati boş/dolu gibi, sınıf listeleri oluşturmak gerekebilir, alınan notları işlerseniz sınıf/öğretmen kriterine göre başarı/başarısızlık grafikleri yapılabilir. Hayal gücünüze kalmış tabi.

Ama söylediğim gibi en önemli kısmı tasarlama kısmı ve unutulmaması gereken bir durum da bir verinin excel belgesine bir kez yazılması, gereken diğer hücre/sayfalara formüllerle/makrolarla çağrılmasının en doğru yöntem olduğu.

İyi günler dilerim.
.

Teşekkürler üstad. Parça parça yardım ile sizlerin sayesinde işi götüreceğiz inşallah. Görüşmek üzere.

Sağlıcakla, iyi günler.

Geri