• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Havaalanı kısıt sorusu

Excel Vers. ve Dili
2010 türkçe
Merhabalar,
Bir projem için yöneylem araştırması dersinde rapor hazırlmam gerekiyor. Bunu yaparken gams (excelinn alternatifi, gelişmişi) onu kullanmam gerekiyor. Ama işin içindn çıkamadım.
Soru şöyle türkiyedeki havaalanı olmayan 5 ile hava alanı kuulacak. ve her bir hava alanı kurulacak olan ilin kenarlarındaki hava alanı 200 km den az olmamalı. Mesela izmirde varken manisaya kurulamaz.
Bunun mantığı nasıl olacak. Yöneylem bilenler hedef programlama ile daha kolay çözülebilir gamste. Ama bir türlü kuramadım. Bu sadece projenin 1 kısıtı daha 4 kısıt var onları da eklicem anlıcanız işimiz zor? Bizi bi akıl verin?

MErhba, Kısıtlı ya da kısıtsız optimizasyonun yöntemlerini iyibiliyorum ama yöneylem görmediğimden dolayı problemin tanımı tam anlayamadım sanrm biraz simplex konusuna benziyor probleminiz;
Size tavsiyem; excel'in solver özelliğini kullanarak çözebilirsiniz ya da bu gibi problemelerde amaç fonksiyonunu yazabiliyorsanız kısıtlarda belli olduğundan kendiniz ufak bir program hazırlayabiliriniz...

Akıl estağfirullah, şöyle bir mantık kurulabilir mi ? Önce tüm illeri 1.sütuna yazardım, 2. sütuna hangi illerde hava alanı var, hangilerinde yok onu yazardım, 3 ve sonraki sütunlara iller arası mesafeleri yazardım.

Örneğin Adana iline bakardım, hava alanı var mı ? Diyelim ki yok, o zaman Adana iline 200 km.'ye kadar yakın olan illere bakardım, hava alanı yine yok ise, 1. il bulunmuş olurdu.

gibi...

öncelikle teşekkür ederim ilginiz için. artık gams'te yazmak yerine excel çözücü ve c# kullanıcam ve buda benim için basit birşey ama önüme bir başka kısıt daha çıkıyor. Bu konuda fiirleriniz neler öğrenmek isterin.

Havaalanı kurmak için ön bi araştırma yapılması lazım. mesela gidipte nüfüsu 50 bin olan bir ile kurmak mantıksızdır. İşte havaalanı kurmak için ne gibi kısıtlar gerekir:
- ilin nüfus sayısı
- ilegelen turist sayısı
- ilin hava durumu

başka neler etkili olabilir ki?

"başka neler etkili olabilir ki?"

Bu sorunuz kime acaba ? Ben yine de fikrimi belirteyim :)

- İl kalabalık olmalı,
- Popüler bir il olmalı, (Örneğin turizm yapısı güçlü, sosyal etkinlikleri çok olan iller gibi)
- Mümkün mertebe ticaret yolları üzerindeki illeri seçerdim (İnsan yerine yük taşımacılığı için, nüfus 2.plana atılabilir)
- İllerin stratejik durumunu kontrol eder, bugün nüfusu düşük olsa bile, ileride askeriye ve üniversite gibi İL'i büyütebilecek yerlerin kurulacağı alanları tercih ederdim.
- Hepsinin amacı ulaşım ve nakliye olan diğer ulaştırma firmalarının hangi illerde konuşlandığını araştırırdım. Örneğin demiryolları ve denizyolları gibi. O firmaların karlılık ve iş verimini kontrol eder, duruma göre bu tür yerleri öncelikli tercih ederdim.
- Türkiyede bir çok havaalanının sınırda olduğu görülüyor. Bende sınırda ve de sahili olan illeri tercih ederdim.

yardımlarınınz ve önerileriniz için teşekkür ederim.

Geri