• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Gün Sayısı Kadar Tarihi Sütunlara Yazdırmak

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Dadalo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Formülü şu şekilde de kullanabilirsiniz:

Kod:
=EĞER(SÜTUNSAY($G:G)<$F$2;G2+1;"")
Üstadım çok teşekkür ediyorum.Sorun çözüldü.Ben bu tür formülleri nereden ve nasıl öğrenebilirim?Bana bir öneriniz varmı?

Son düzenleme:
Ben bu siteden bir çok şey öğreniyorum. Siteyi takip edin, karşılaştığınız sorunlara çözüm bulmaya çalışın, bulamazsanız burdaki çözümlere bakın, sorulan soruları inceleyin, çözüm bulmaya çalışın vs vs vs.

Formüllerin hiç birinde hata yok. Siz örnek dosyanızı o yönde eklemişsiniz, bizde formülleri ona göre yazıyoruz.

Sonradan dosyanız örnek dosyanıza benzemediğinde hata var diyorsunuz.

Verilen formülleri kendi dosyanıza uyarlayamayacaksanız, örnek dosyanızı gerçek dosyanızdaki gibi foruma ekleyiniz ki anlamsız mesajlaşmalar olmasın.:eek:
Muhterem Hocam,
Size hak veriyorum.Ancak,formülü kullanacağım ortam daha sonradan oluştu.Yoksa,elbette direkt o soruyu sorup cevabını alabileceğimi de biliyorum.Benim amacım aynı zamanda konuyu öğrenmek.Proplemi ezberleyip de birazcık değiştirilerek sorulduğunda bocalayan afallayan öğrenci durumuna düşmek istemiyorum.Bana bu formüller konusunu nereden ve nasıl öğrenebileceğim konusunda bir öneriniz olabilirmi?Herşey için teşekkür ediyor,saygılar sunuyorum.Sizi kızdırdıysam da özür diliyorum hocam.

Bu formülden başlayalım mesela:

Eğer formülü excel'in belki de en çok kullanılan formülüdür. Mantığı, eğer buysa şunu yap, değilse bunu yap şeklindedir.

Kod:

Kod:
SÜTUNSAY($G:G)

Bu kısımda G sütunuyla G sütunu arasında kaç sütun olduğunu say diyoruz. Formülü sağa doğru kopyaladığımızda G:H, G:I, G:J şeklinde devam edecektir. G:H olduğunda sonuç 2, G:I olduğundaysa sonuç 3 olacaktır vs. Sonucu 1 kabul edelim:

Kod:
=EĞER(1<$F$2;G2+1;"")

Burda sütunsayla bulduğumuz 1 sonucu F2'de yazan değerden küçükse şunu yap diyoruz, değilse de diğer yapması gerekeni yapacak.

Eğer F2'de yazan değerden yani kalınan gün sayısından küçükse ilk yapmasını istediğimiz G2+1 formülüyle G2'de yazan tarihi bir arttırması, dolayısıyla 2. tarihi yazacak, sağdaki hücreye geçtiğinde hala F2'den küçükse bu sefer bir daha arttıracak vs.

PEki F2'den küçük değilse ne yapıyor? Bu seferde formülün sonundaki "" devreye giriyor. "" ifadesi excelde boş bırak anlamına gelmektedir. Yani sütun sayımız kalınan gün sayısına eşit ya da fazla olduğunda artık tarih yazmayı bırak hücreyi boş bırak diyoruz. Zaten sütun sayımız da o güne kadar kalınan yani tarih atılan gün sayısını gösteriyor, G'den itibaren tarih atılmış sütunları sayıyoruz.

Bir önceki formülde de aynı mantığı kullanmıştım, sadece kalınan gün sayısını daha farklı bir yöntemle karşılaştırmıştım.

Bu formülden başlayalım mesela:

Eğer formülü excel'in belki de en çok kullanılan formülüdür. Mantığı, eğer buysa şunu yap, değilse bunu yap şeklindedir.

Kod:

Kod:
SÜTUNSAY($G:G)

Bu kısımda G sütunuyla G sütunu arasında kaç sütun olduğunu say diyoruz. Formülü sağa doğru kopyaladığımızda G:H, G:I, G:J şeklinde devam edecektir. G:H olduğunda sonuç 2, G:I olduğundaysa sonuç 3 olacaktır vs. Sonucu 1 kabul edelim:

Kod:
=EĞER(1<$F$2;G2+1;"")

Burda sütunsayla bulduğumuz 1 sonucu F2'de yazan değerden küçükse şunu yap diyoruz, değilse de diğer yapması gerekeni yapacak.

Eğer F2'de yazan değerden yani kalınan gün sayısından küçükse ilk yapmasını istediğimiz G2+1 formülüyle G2'de yazan tarihi bir arttırması, dolayısıyla 2. tarihi yazacak, sağdaki hücreye geçtiğinde hala F2'den küçükse bu sefer bir daha arttıracak vs.

PEki F2'den küçük değilse ne yapıyor? Bu seferde formülün sonundaki "" devreye giriyor. "" ifadesi excelde boş bırak anlamına gelmektedir. Yani sütun sayımız kalınan gün sayısına eşit ya da fazla olduğunda artık tarih yazmayı bırak hücreyi boş bırak diyoruz. Zaten sütun sayımız da o güne kadar kalınan yani tarih atılan gün sayısını gösteriyor, G'den itibaren tarih atılmış sütunları sayıyoruz.

Bir önceki formülde de aynı mantığı kullanmıştım, sadece kalınan gün sayısını daha farklı bir yöntemle karşılaştırmıştım.
Muhterem Yusuf Bey Kardeşim,
Zahmet edip uzun uzun formülü açıklamışsınız.Çok ama çok teşekkür ediyorum.Okudum anladım.ama birkaç kez okuyup iyice sindirmem lazım.Ben Eğeri,Düşeyarayı,"" işaretini kullanmayı,$işaretinin hücreyi sabitlediğini biliyorum.ama o kadar işte.Mesela Sütunsay ile eğeri birlikte kullanmayı bilmiyorum.Ama öğrenmeyi çok istiyorum.Çünkü excel çok seviyorum.Makrolardan ise hiç anlamıyorum.Bu siteyi yakından takip ediyorum ama,şöyle adım adım uygulamalı ve düzenli bir eğitim olmayınca zor oluyor.Tekrar teşekkür ediyor hayırlı akşamlar diliyorum.

Geri