• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Formülün açıklaması nedir?

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 türkçe
Öncelikle böylesine faydalı olan bu site için ve Sayın Murat Osma olsun Sayın Yurttaş olsun vede diğer admin ve moderatör arkadaşlarımızın hepsine teşekkürü borç biliyorum.Ben balık değilde olta istediğimden soruma cevap almış olsamda
kullanılan bu formülde söylenmek istenen nedir öğrenmek istiyorum şimdiden teşekkürler.

=EĞER(EĞERSAY(B15:B15;"*POS*")>0;SAĞDAN(KIRP(B15);13);B15)

sanıyorum yardım edecek kimsenin bulunmadığı bir saatte yazdım :( ama cevaplanırsa çok sevinirim.

Öncelikle böylesine faydalı olan bu site için ve Sayın Murat Osma olsun Sayın Yurttaş olsun vede diğer admin ve moderatör arkadaşlarımızın hepsine teşekkürü borç biliyorum.Ben balık değilde olta istediğimden soruma cevap almış olsamda
kullanılan bu formülde söylenmek istenen nedir öğrenmek istiyorum şimdiden teşekkürler.

Merhaba

Bu tür sorunlar için sitede bir çok kez belirttim; formülün ne anlama geldiği, nasıl çalıştığını anlamanın en etkili yolu; Formüller / formülü değerlendir ile hesap adımlarını incelemektir.

Kod:
=EĞER(EĞERSAY([COLOR="Red"]$[/COLOR]B[COLOR="red"]$[/COLOR]15:B15;"*POS*")>0;SAĞDAN(KIRP(B15);13);B15)
Sorunuza gelince; $ işaretleri eksik koyulmuş olmalı. eğer, B15 den itibaren içinde pos kelimesi geçen hücrelerin sayısı 0 dan büyükse, B15'i kırp (sağ ve soldaki boşluklar varsa at) sağdan 13 karakteri al, eğer şartı gerçekleşmiyorsa B15'i yaz.
Burada B15 değil, hangi satır üzerindeyse o satırdaki B sütunu hücresidir.

Merhaba

Bu tür sorunlar için sitede bir çok kez belirttim; formülün ne anlama geldiği, nasıl çalıştığını anlamanın en etkili yolu; Formüller / formülü değerlendir ile hesap adımlarını incelemektir.

Kod:
=EĞER(EĞERSAY([COLOR="Red"]$[/COLOR]B[COLOR="red"]$[/COLOR]15:B15;"*POS*")>0;SAĞDAN(KIRP(B15);13);B15)
Sorunuza gelince; $ işaretleri eksik koyulmuş olmalı. eğer, B15 den itibaren içinde pos kelimesi geçen hücrelerin sayısı 0 dan büyükse, B15'i kırp (sağ ve soldaki boşluklar varsa at) sağdan 13 karakteri al, eğer şartı gerçekleşmiyorsa B15'i yaz.
Burada B15 değil, hangi satır üzerindeyse o satırdaki B sütunu hücresidir.

çok sağolun teşekkürler bu gibi sorularım zaman içinde olacak nerden sormaylım acaba yardımcı olursanız müteşekkir olurum.

B15:B15 bir hücrelik bir aralık bu. Aşağıya doğru kopyalandığında,
B16:B16
....

Devam edecek. Bu nedenle , hiç bir yerine $ işareti konulmayacak.

EĞERSAY(B15:B15;"*POS*")
Bu hücredeki ifadelerin herhangi bir yerinde "POS" sözcüğünü say.

=EĞER(EĞERSAY(B15:B15;"*POS*")>0;SAĞDAN(KIRP(B15);13)
Eğer bu sayı 0 dan büyükse, B15 hücresindeki ifadede gereksiz boşlukları kaldır. (çünkü bu hücrede yer alan ifadenin sonunda gereksiz boşluklar var.)
Ve bu boşluğu kaldırılan hücrenin sağındaki 13 karekteri al.

;B15)
Eğer "POS" sözcüğü yoksa yani değer 0 ise , o zaman hücredeki değeri olduğu gibi yaz.

.

Merhaba

Sorunuza gelince; $ işaretleri eksik koyulmuş olmalı. .....

Sayın Uzmanamele,

Merhaba.

Bildiğiniz gibi,

COUNTIF - EĞERSAY işlevinin yazım dizini aşağıdaki gibidir.

=COUNTIF(range, criteria)

=EĞERSAY(aralık; ölçüt)

Bir hücrenin içinde geçen bir harfi veya sözcüğü herneyse saydırmam için bir aralık belirtmem gerekir.

Bu işlevde aralığı örneğin A1 şeklinde tanımlama imkanım olmayacağına göre. O zaman A1:A1 şeklinde kullanmam gerekecek.

Bu nedenle yukarıdaki formülde her bir hücreyi bir aralık olması gerektiğinden $ işaret kullanılmamıştır.

Esasen kullanılsa hatalı sonuç üretecektir.

Kolay gelsin.

.

.

konuya verilen cevaplardan istifadem olduğu için;sayın yurttaş uzmanım ve sayın uzmanamele izahatleriniz için sayın corsan 75 konuyu açtığınız için teşekkür ederim.

Sayın Uzmanamele,

Merhaba.

Bildiğiniz gibi,

COUNTIF - EĞERSAY işlevinin yazım dizini aşağıdaki gibidir.

=COUNTIF(range, criteria)

=EĞERSAY(aralık; ölçüt)

Bir hücrenin içinde geçen bir harfi veya sözcüğü herneyse saydırmam için bir aralık belirtmem gerekir.

Bu işlevde aralığı örneğin A1 şeklinde tanımlama imkanım olmayacağına göre. O zaman A1:A1 şeklinde kullanmam gerekecek.

Bu nedenle yukarıdaki formülde her bir hücreyi bir aralık olması gerektiğinden $ işaret kullanılmamıştır.

Esasen kullanılsa hatalı sonuç üretecektir.

Kolay gelsin.

.

.

Merhaba

Eğer birden fazla aralığa başvurulacaksa eğersay kullanmak doğru olurdu.
Tek bir hücreye bakacaksa mbul fonksiyonu kullanmak gerekirdi diye düşünüyorum.
Bu sebepten $ işaretleri eksik kalmış dedim. Ama haklısınız eğersay kullanıldığına göre $ işareti anlamsız.
Soruyu ve amacını iyi irdelemeden cevap vermişim.

Geri