• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Faiz Hesaplama Formülü Oluşturma

ATEMİ

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2021 Türkçe
Arkadaşlar Merhaba;
Alacaklar için uygulayabileceğim faiz hesaplama formülüne ihtiyacım var iç içe birden fazla koşul içeren Eğer formülü ile çözebilirim sanırım. Yardımlarınıza ihtiyacım var teşekkür ederim.

http://dosya.web.tr/KLe35R

Arkadaşlar 4 koşullu bir eğer formülü ile bu iş olur eminim size çok basit gelir bu...

Arkadaşlar bu dört koşulun bir formül içinde olacağı kombine bir formül yapamaz mısınız?

Koşul 1: Faiz Başlangıç tarihi B ve C sutununda bulunan hangi tarih aralığı satırına giriyorsa D sütununda buna karşılık gelen faiz oranı esas alınır
Koşul 2: Esas alınan bu oran %12 nin altında ise bu oran yerine %12 esas alınır değilse aynen kalır
Koşul 3: C sutunu Faiz Bitiş tarihlerine bakılarak; yılın ilk yarısı (30 haziran öncesi son tarih) avans faiz oranı varsa bu oran, yıl için tek faiz oranı belirlenmiş ise de bu oran önceki yılın (31 Aralık Öncesi son tarih) faiz oranı ile karşılaştırılır aradaki fark 5 puan ve fazlası ise büyük olan oran değilse küçük olan oran seçilir.
Koşul 4: Sözleşmede akdi faiz oranı belirlenmiş fakat temerrüt faiz oranı belirlenmemiş ise ve akdi faiz yukarıdaki koşullar sonucu bulunan faizden büyük ise büyük olduğu için o alınır
http://dosya.web.tr/KLe35R

Sn. Atemi
Sorunuzu herkesin anlayabileceği şekilde daha açık yazarsanız mutlaka bir cevap alırsınız diye düşünüyorum. Kendi adıma; 1 ve 2. koşulu anladım, 3 ve 4. koşulu anlamadım. Ayrıca 1. koşulda bir hata var. Yürürlük bitiş tarihi ile bir sonraki satırın başlangıç tarihi aynı. Örneğin 27.01.1994 tarihinde faiz oranı 54.50'mi olacak 65.00'mı? Saygı ve selam ile...

Erdal Bey haklısınız özür diliyorum. şöyle izah edeyim; 1. koşulda önemli olan B2 hücresi aslında, Örneğin B2 hücresindeki faiz başlangıç tarihi 15.03.1994 olsaydı bu tarih 9. satırdaki tarih aralığına girdiği için oran %65 olacaktı. B2 Hücresindeki tarih 30.05.1993 gibi bir tarih olsaydı 8. satırdaki tarih aralığına girdiği için oran %54,50 olacaktı.

Erdal Bey Koşul 3 de dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım; Örneğin C2 hücresindeki faiz bitiş tarihi 30.08.2013 olduğunu varsayalım bu 34. satırdaki tarihlerin arasına tekabül ediyor. Yıl 2013 ise bu yılın ilk yarısı için bir oran var mı ona bakarız? 33. satırda 21.06.2013 olarak bir tarih ve %13,75 olarak bir oran bulunuyor. bu tarih 30 hazirana en yakın tarih olarak aranır varsa karşısındaki oran baz alınır. C2 hücresindeki faiz bitiş tarihi 30.10.2011 olsaydı 30. satırdaki tarihlerin arasına tekabül ediyor olduğu için önce yıla bakarız "2011" bu yılın ilk yarısı için oran verilmemiş görünüyor bu durumda karşısındaki oran olan %15 baz alınır. baz alınan bu oranlar önceki yılın (31 Aralık Öncesi son tarih) faiz oranı ile karşılaştırılır aradaki fark 5 puan ve fazlası ise büyük olan oran değilse küçük olan oran seçilir.

Erdal bey 3. koşulu anlatmaya çalışacağım;
C2 hücresindeki faiz bitiş tarihi 30.10.2013 olsaydı 34. satırdaki tarihlerin arasına tekabül ediyor olurdu. Yılı 2013 bu yılın ilk yarısı için bir oran verilmiş mi ona bakarız, 33. satırda 21.06.2013 tarihinde ve %13,75 olarak bir oran verilmiş görünüyor bu %13,75 lik oran baz alınır. Baz alınan bu oran önceki yılın (31 Aralık Öncesi son tarih) faiz oranı ile karşılaştırılır aradaki fark 5 puan ve fazlası ise büyük olan oran değilse küçük olan oran seçilir. C2 hücresindeki faiz bitiş tarihi 30.10.2011 olsaydı 30. satırdaki tarihlerin arasına tekabül ediyor olduğu için önce yıla bakarız "2011" bu yılın ilk yarısı için oran verilmemiş görünüyor bu durumda karşısındaki oran olan %15 baz alınırdı.

Erdal Bey 4. Koşul da şu şekilde;
G2 hücresinde bir oran belirtilmişse bu oran belirtilmemiş ise sözleşmedeki akdi faiz oranı ile (akdi faiz oranı içinde H2 hücresinde yer belirtilebilir) yukarıdaki koşullar sonucu bulunan faizden büyük ise büyük büyük oran alınır.
Bir bakarsanız sevinirim ilginize çok teşekkür ederim.

Sn. Atemi
Malesef anlayamadım. 1 ve 2. koşulu sağlamak için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz.
Kod:
=EĞER(DÜŞEYARA(ARA(B2;B5:B36);B5:D36;3;0)<12;12;DÜŞEYARA(ARA(B2;B5:B36);B5:D36;3;0))

Son düzenleme:
Merhaba.
Bu konuya (daha önce açtığınız konu dahil) da bakmıştım.

Aşağıdaki bağlantıya bir bakın isterseniz.

Ardından da o listeden hareketle yeni konu açın veya belgenizi yenileyin bence.

KANUNİ FAİZ VE TEMERRÜT FAİZİ (1984 - 2015)

Yazdığım adı taşıyan başlık altında bir tablo var.

Sözleşme akdi faizinin H2 hücresinde olduğu kabülüyle
1, 2 ve 4. koşulları sağlayan formül aşağıdadır. 3. koşulunuz için daha açıklayıcı olabilir misiniz?
Kod:
=EĞER(EĞER(DÜŞEYARA(ARA(B2;B5:B36);B5:D36;3;0)<12;12;DÜŞEYARA(ARA(B2;B5:B36);B5:D36;3;0))>EĞER(G2<>"";G2;H2);EĞER(DÜŞEYARA(ARA(B2;B5:B36);B5:D36;3;0)<12;12;DÜŞEYARA(ARA(B2;B5:B36);B5:D36;3;0));EĞER(G2<>"";G2;H2))

Son düzenleme:
En karışık olan da 3. koşul gerçekten anlatması bile zorlandırıyor beni. Burda faiz başlangıç yılı önemli bir yıl içinde birden fazla oran olabiliyor bunun çözümü olarak ilk yarı ve ikinci yarı olmak üzere yılı ikiye bölerek ayırmışlar ilk yarı 30 hazirana en yakın tarih ikinci yarı da 31 aralığa en yakın tarih seçiliyor

Ömer Bey siz güzel bir formül oluşturmuşsunuz emeğiniz için teşekkür ederim ama istediğim sonucu vermiyor bunun sebebi de kesinlikle doğru anlatamamamdır.
Linke baktım orda temerrüt faizinden bahsediyor sözleşmede belirtilmemişse o tablo geçerli olur ancak o benim için çok önemli değil...

En karışık olan da 3. koşul gerçekten anlatması bile zorlandırıyor beni. Burda faiz başlangıç yılı önemli bir yıl içinde birden fazla oran olabiliyor bunun çözümü olarak ilk yarı ve ikinci yarı olmak üzere yılı ikiye bölerek ayırmışlar ilk yarı 30 hazirana en yakın tarih ikinci yarı da 31 aralığa en yakın tarih seçiliyor

Bir şey sormak istiyorum; bitiş tarihlerinden birtanesi 20.6.2013 olsun bir sonraki 04.07.2013 olsun. Bunlardan hangisi ilk yarı için dikkate alınıyor? Yani öğrenmek istediğim ilk yarı yılı bulmak için 6. aya yakın herhangi bir tarih (Temmuz dahil) mi yoksa 30 hazirana yakın EN KÜÇÜK tarih mi dikkate alınacak?

Erdal Bey; 20.06.2013 ilk yarı için baz alınır.
30.06.2013 ilk yarı yılın sonu olduğu için bu tarihten önceki en yakın tarih olan 20.06.2013 ise o baz alınır.
04.07.2013 2. yarı yılın içinde olduğundan birinci yarı yıl ile alakası olmaz. 2 yarı yıl son günü 31 Aralık olduğu için bu tarihten önceki en yakın tarihte 2. yarı yıl için baz alınır

Kafama takılan soru şu; verilen tarih ne olursa olsun eğer tabloda yılın ilk yarısı için bir oran var ise onu mu baz alacağız? Eğer yılın ilk yarısı için bir oran yoksa yılın ikinci yarısına mı bakacağız?

Birde tabloda C sütununda tarihler hep artarak mı gidiyor?

Erdal Bey Merhaba;
Anlatma konusunda çok becerikli değilimdir basit bir şey için bile yarım saat uğraşırım kusura bakmayın...
Öncelikle amaç karşımıza çıkan faiz oranını önceki yılın (2012) faiz oranı ile karşılaştırmak, iki faiz oranını aralarındaki fark 5 puandan büyük ise bu oran esas alınır değil ise küçük oran. Fakat daha önce baz alınan faiz oranı tek iken yılın ilk yarısı da işe karıştığı için 2 oldu. bu durumda karşılaştıracağımız oranı da bulmamız gerekiyor? yıl için de birden fazla oran varsa yılın ilk yarısının son oranı baz alınır yoksa yılın ikinci yarısındaki son oran baz alınır.

C sütunundaki tarihler hep artarak gidiyor. C sütunundaki son tarih bir sonraki satırda B sütununun başlangıç tarihi oluyor.

Erdal Bey aşağıdaki linkte ilgili hücrelere açıklama ekleyerek örnek üzerinde izaha çalıştım belki daha anlaşılır olmuştur.

Erdal Bey aşağıdaki linkte ilgili hücrelere açıklama ekleyerek örnek üzerinde izaha çalıştım belki daha anlaşılır olmuştur.

İşten fırsat buldukça dosyanızla ilgileniyorum. Bitince dosyayı sizle paylaşacağım. Eksik birşey varsa onun üzerinden devam ederiz.

Geri