Arkadaşlar ben çalıştığım yerde tablolar formlarla ilgili excel uygulamarı kullanıyorum,acaba diyorumki access öğrensemde accessle çalışsam excelle çalışmakdan daha faydalı olurmu?
Access'de Excel'de olduğu gibi rahat hareket edemezsiniz. En küçük iş için bile, Tablolar hazırlamak, alan tiplerini belirlemek, alanlar arasındaki ilişkileri kurmak gibi -göreceli olarak- can sıkıcı şeylerle öncelikle uğraşmak zorunda kalırsınız. Ama baştan da söylediğim gibi anlık küçük değerlendirmeler için bu geçerlidir.
Excel'de bun kısmı düşünmenize gerek yok. Bir sütuna harf'de girebilirsiniz sayı da ... Hatta Null (Boş) bile geçebilirsiniz. Daha sonra yerleşik komutlarla (Sıralama, Süzme, senaryo, Pivot vs) , Formüllerle, makrolarla, ihtiyacınızı karşılayacak bir kıvama getirebilirsiniz.
Ama karar size ait tabi ...
Ayrıca, Excel'den Access'i istediğiniz gibi yönetebilirsiniz. Hatta, hiç olmayan bir VT yaratıp bunlars otomatik olarak tablolar, alanlar ve anahtarlar ilave edebilir, sonra da bunlara bilgi girişi yaptırabilirsiniz. Tabi bu kısmı biraz kod bilgisi gerektirir.
Access'den de Excel'e hükmedebilirsiniz. Ama bir Access kullanıcısının Raporlama haricinde bunu tercih edeceğini pek sanmıyorum. Çünkü gerek duymaz.
Bence burda düşünülmesi gereken 2 uygulamanın da gerçek amacı. Excel çok gelişmiş hesaplama yeteneklerine sahip spreadsheet, Access ise veritabanı uygulaması. Elbette Excel de yapabileceğiz tüm hesaplama ya da işlemleri Access ile de yapabilirsiniz ama Excel deki kadar kolay olmaz. Tabii bu zorluğun bedeli de size hız ve rahatlık olarak geri döner Access de..
Eğer bir veritabanı yapılacaksa ve seçenekler Excel ile Access ise, ne olursa olsun Vt mizi Access ile yapmalıyız. Zaten bu Excel'in işi değildir. Excel'in tüm programlar içinde en sevdiğim program olduğunu belirtmek isterim bu arada ama en sevdiğimize kaldıramayacağından fazla yük vermeye de gerek yok..
Ben de bir kaç hafta öncesine kadar kendime bu soruyu çok sordum.. Excel mi Access mi diye.. Ancak programlama mantığıma da güvenerek excel+vba da karar kıldım. Biraz amatörce gelebilir ama excel'i bir veritabanı olarak kullanıp dilediğim gibi program yazabiliyorum.. Tabi bu site sayesinde..
Son zamanlarda bu soruyu kendime cok surmustum.. Ozellikle 1 milyondan fazla satırlarla olusturdum Excel sayfalarinda raporlar hazirlarken. ContReX arkadasimizin yaptigi gibi Excel sayfalarini Vt olarak kullanirak verileri kullanirdim. Tabi ki uzun suren hesaplamalar kasilmalar fazlasmasi sonucu Access kullmak zorunda kaldim. Verilerimi Access uzerinden Excel calisma sayfalarima cekerek kullanirken, kendimi birden OLAP icinde buldum. Haftalar suren raporlar uykusuz geceler birden bire yariya dustu.. Benim onerim Access'in ve Excel'in aynı anda kullanilmasi. Eklemeden edemeyecegim, hani haftalar suren raporlarimla eskiden aylarca ugrasirdim. Bu site ve degerli Uzman / Yoneticiler sayesinde cok sey ogrendim. Iyiki varsiniz.. Yardimlariniz icin cok tesekkur ederim.
Sizlere daha iyi bir deneyim sunabilmek icin sitemizde çerez konumlandırmaktayız, web sitemizi kullanmaya devam ettiğinizde çerezler ile toplanan kişisel verileriniz Veri Politikamız / Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemlerle mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.