• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Excel-Minitab bağlantısı hk.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 TR
Merhaba,

Ülkemizin önde gelen çelik üreticilerinden birinde Kalite Mühendisi olarak çalışmaktayım.

Çelikte kalite dediğimizde akla gelen ilk beş faktörden birisi mekanik özelliklerdir, biz de ürettiğimiz tüm çelikler için bu özellikleri (Akma mukavemeti, Çekme mukavemeti, % Uzama... vb.) düzenli olarak raporlamaktayız ve her özellik için üretim bazında minitabte histogramlar ( normal dağılım eğrisi şeklinde) çıkarmaktayız. (Örn: 2015 yılı üretimlerinden DC01 kalite 0,50 mm kalınlıktaki çeliklerin akma mukavemetlerini gösteren histogram)

Acaba excelde yer alan kalınlık - çelik kalitesi - akma mukavemeti - çekme mukavemeti - % uzama şeklindeki 5 sütun veriden bir makro yardımıyla minitab'te bu histogramları otomatik çıkarmanın bir yolu var mıdır ?

Yani özetle yapmak istediğim excelde verileri düzenleyip bir makro yardımıyla minitabi çalıştırmak ve orada bu histogramların kendiliğinden çizilmesi.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Ömer Bey cevabınız için teşekkür ederim.

Bağlantıda anlatılanı aktif olarak kullanmaktayım, ancak sadece data setini minitabe tanıtmada yardımı oluyor. Histogram çizme işlemini yine kendim yapıyorum.

Bu işlem zor bir işlem olmasa da gün içinde çok fazla kez yapmak durumunda kaldığımda ciddi şekilde zamanımı alıyor.

O yüzden excelden minitabe bir makro ile geçişin mümkün olup olmadığını merak ettim.

Bu makrodan beklediğim şeyler asşında şöyle:
Exceldeki verileri alacak, minitabi açacak, minitabte verdiğim komutları uygulayacak ve grafiği çikaracak.

Tekrar merhaba.

Bilgisayarımda minitab programı yok ve daha önce minitab programını kullanmışlığım da yok.

Açtığınız konuyu görünce nette biraz bakıp, ondan sonra cevabı yazmıştım.

Bilgisi ve deneme şansı olan üyeler cevap verecektir ancak;
destek verebilecek üyelere kolaylık bakımından,
benim cevaplarımın altlarında bulunan açıklamaları okuyarak bir örnek belgeyle
birlikte destek istemenizde yarar var derim.

Geri