• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Excel de Toplama İşlemi

Excel Vers. ve Dili
Office 2019 Pro
Türkçe
Arkadaşlar ben excelde toplama işlemi yapmak istiyorum ama biraz farklı olacak.

Şöyle ki

Ekte vermiş olduğum dosya da sayfa 1 de bina adları yazıyor. Sayfa 2 ve devamında ki sayflarda ise bu binaların kademelerine göre istedikleri hammadde(odun-tuğla-demir-tahıl) miktarlarını gösteriyor. 1-2-3-4 diye devam eden sayılar kademe seviyesini gösteriyor.

Yalnız şöyle bir durum var:

Örneğin tarlayı(tarla bilgileri seviye 2 de) seviye 1 yapmak için 70 odun-90 tuğla-70 demir-tahıl 20 gerekiyor.

Seviye 2 baktığımızda istenilen madde (115odun-150 tuğla-115 demir-35 tahıl).

Seviye 3 e baktığımız da istenilen madde (195 odun-250 tuğla-195demir-55 tahıl)

Seviye 3 için konuşacak olursak bu istenilen madde seviye 0 dan 3 e(3 dahil) kademe basmak için gereken madde değil kademe 2 den 3 e getirmek için gerekli maddedir.

Yani herhangi bir sayfada örneğin tarla ya baktığımızda kademe 8 deki gereken maddeler kademe 7 den 8 e yükseltmek için gerekli maddelerdir.

Benim asıl istediğimse sayfa 1 de örneğin tarla için kademe bölümüne şuan ki tarlanın kademe seviyesini yazacağım. İstediğim kademe bölümüne ise o tarlayı yükselteceğim kademe sayısıdır.

yani örneğin şuan ki tarla kademesi 3 ve ben bunu 10 a çıkarmak istiyorum. Bu durumda sayfa 2 de(tarla bilgileri orada olduğu için) kademe 3 ten 10 a kadar olan(3 ve 10 dahil) maddeleri ayrı ayrı(odunları ayrı demirleri ayrı vs) toplayıp sayfa 1 deki ilgili hücreye yzmsı gerekmektedir.

Biraz karışık oldu ama yardımcı olacak arkadaş çıkarsa kafamdakini daha rahat açıklyabilirim.

İlla formül olmasına gerek yok makro da olur yeterki istediğimi sonucu versin

Çalışmalarınızda başarılar

Ekli dosyalar

Yardımcı olduğunuz içineşekkürler. Tam istediğim gibi olmuş. Elinize sağlık

Çalışmalarınızda başarılar

Hocam aynı dosya da sayfa 1 a2 hücresinde tarla a3 hücresinde köşk yazıyor ve öyle devam ediyor ya ... Bunu rast gele yazdığımda hesaplayacak şekilde ayarlayabilir misiniz?

YANİ A2 hücresine eyri geldiğinde tarla yazabilmeliyim yeri geldğinde köşk başka bir zamanda akademi vs yazabilmeliyim. Asutunun herhangi bir hücresine ne yazarsam onu hesaplamalı bu mümkün mü?

Hocam aynı dosya da sayfa 1 a2 hücresinde tarla a3 hücresinde köşk yazıyor ve öyle devam ediyor ya ... Bunu rast gele yazdığımda hesaplayacak şekilde ayarlayabilir misiniz?

YANİ A2 hücresine eyri geldiğinde tarla yazabilmeliyim yeri geldğinde köşk başka bir zamanda akademi vs yazabilmeliyim. Asutunun herhangi bir hücresine ne yazarsam onu hesaplamalı bu mümkün mü?

TOPLA.ÇARPIM ve DOLAYLI fonksiyonları ile oluşturulan formüllerle, dosyanız ektedir.(Dosyadaki açıklamaları dikkatlice okuyunuz)

Ekli dosyalar

Merhabalar hocam yardımcı olduğunuz için teşekkürler... Bir üstteki mesajımda ki yaptığınız işlemi ekte vermiş olduğum dosya ya da yapabilir misiniz?

"VERİLER" sayfasında E sütununda hesap isimleri yazmaktadır. Ben bunlardan herhangi birini "TAKİP" sayfasında O sütununda ki hesap isimleri kısmına yazmak istediğimde(rast gele) yukarda yaptığınız işlem haline getirebilir miniz? Yani hücreye geldiğimde hücrenin yanında ok çıksın ben ordan seçeyim neyi yazacağımı... Ancak Veriler sayfasında hesap ismi çok olduğu için seçerken zor oalcaktır. O yüzden ben yazdığım her harfe göre seçenekler süzülmeli. Mesela ben "K" yazdığımda k ile başlayan hesap isimleri yazılmalı. "kar" yazdığımda kar ile başlayan isimler önerilmelidir.

Aynı işlem "MANUEL" sayfasında ki C sütunu içinde yapılmalıdır

bu dediğim mümkün mü? YARDIM CI OLUR MUSUNUZ

çalışmalrınızda başarılar

Ekli dosyalar

Merhabalar hocam yardımcı olduğunuz için teşekkürler... Bir üstteki mesajımda ki yaptığınız işlemi ekte vermiş olduğum dosya ya da yapabilir misiniz?

"VERİLER" sayfasında E sütununda hesap isimleri yazmaktadır. Ben bunlardan herhangi birini "TAKİP" sayfasında O sütununda ki hesap isimleri kısmına yazmak istediğimde(rast gele) yukarda yaptığınız işlem haline getirebilir miniz? Yani hücreye geldiğimde hücrenin yanında ok çıksın ben ordan seçeyim neyi yazacağımı... Ancak Veriler sayfasında hesap ismi çok olduğu için seçerken zor oalcaktır. O yüzden ben yazdığım her harfe göre seçenekler süzülmeli. Mesela ben "K" yazdığımda k ile başlayan hesap isimleri yazılmalı. "kar" yazdığımda kar ile başlayan isimler önerilmelidir.

Aynı işlem "MANUEL" sayfasında ki C sütunu içinde yapılmalıdır

bu dediğim mümkün mü? YARDIM CI OLUR MUSUNUZ

çalışmalrınızda başarılar

Veriler sayfanızda A sütununa girdiğiniz isimler; HESAP adı ile dinamik alan olarak tanımlandı.
Bu isimden yararlanıp VERİLER sayfanızın Z sütununda formüllerle "Hesap Adı " Listesi oluşturuldu. (Formüller 150 satırdır).
A sütununa yeni isim girdikçe, veya isim değiştirdikçe; Z sütunundaki Liste Alfabetik olarak güncellenir.
Z sütunundaki İsimlerden "HESAP_ADI" alan adı oluşturuldu.

TAKİP ve MANUEL sayfalarınızda istediğiniz kısımlarda VERİ DOĞRULAMA ile "Liste" olarak HESAP_ADI tanımlandı.
Bu açılır listeler Alfabetik sırada önünüze gelecektir.

Dosyanız ektedir.

Ekli dosyalar

Teşekkürler kısmen istediğim gibi olmuş. Sadece girilecek karaktere göre süzmüyor.

Yani ben karacazade yazmak istediğimde mesela "kar" yazıp o oka tıkladığımda gene tüm listeyi gösteriyor. Ama benim istediğim kar ile başlayıp devam eden isimlerin gösterilmesi. böylelikle arama zahmetinden kurtulacağım:D

türeyiş_ruhsuz yazmak istiyorum ben oraya türeyiş yazdığımda oka tıkladığımda türeyişle başlayan devam eden hesap adını yazmalı veriler sayfasında hesap adı türeyişle başlayan bir türeyiş_ruhsuz olduğuna göre oka tıkaldığımda sadece o görünmeli mesela

bu mümkün mü? şuanki hali bile işimi görüyor ama o dediğim şekilde olsa daha iyi olacak. yardımlarınız için çok teşekkürler çok iyi ilgilendiniz

Teşekkürler kısmen istediğim gibi olmuş. Sadece girilecek karaktere göre süzmüyor.

Yani ben karacazade yazmak istediğimde mesela "kar" yazıp o oka tıkladığımda gene tüm listeyi gösteriyor. Ama benim istediğim kar ile başlayıp devam eden isimlerin gösterilmesi. böylelikle arama zahmetinden kurtulacağım:D

türeyiş_ruhsuz yazmak istiyorum ben oraya türeyiş yazdığımda oka tıkladığımda türeyişle başlayan devam eden hesap adını yazmalı veriler sayfasında hesap adı türeyişle başlayan bir türeyiş_ruhsuz olduğuna göre oka tıkaldığımda sadece o görünmeli mesela

bu mümkün mü? şuanki hali bile işimi görüyor ama o dediğim şekilde olsa daha iyi olacak. yardımlarınız için çok teşekkürler çok iyi ilgilendiniz

Bu söylediğiniz şekilde de yapılabilir, fakat excelde kontrolü ve pratikliği açısından alfabetik listeye göre daha karmaşıktır.
Kaldı ki; hesaplar içinde alfabetik olmayan *, 0,1,2 ile başlayan isimler var.
Standart bir alfabe tarzında değil.Bu durumda yeni eklenecek isimlerde bu açıdan da sorun olabilir.
Oysa doyanızda verilen OTOMATİK alfabetik Liste ,işinizi daha pratik yapmanıza yardımcı olacaktır.
Üstelik herhangibir şey yazmadan sadece listeden seçmeniz yeterlidir.
Ve tabii ki, bu işlemin kullanım sıklığı tercihinizde önemlidir.
Az kullanılan işlemlerde basit olanı seçmek her zaman fayda sağlar.
Tercih sizin.

Evet dediğiniz gibi ben çok kullanmayacağım o kısmı ama işte hani kusursuz olmasını istediğimden böyle ayrıntılı olmasını istiyorum:D

Bu arada makro ya da formülle satır/sütun gizleyebiliyor musunuz?
HANİ bir hücreye bir buton koyulmalı o aktifleştiğinde örneğin sayfa 1 deki 6-8-9-10 satırları gizlenmeli tekrar tıkladığımda gösterilmeli

bu mümkün mü eğer mümkünse çalışmamı tekrar düzenleyip eke koyacağım o zaman daha somut bir bilgi verebilirim

Evet dediğiniz gibi ben çok kullanmayacağım o kısmı ama işte hani kusursuz olmasını istediğimden böyle ayrıntılı olmasını istiyorum:D

Bu arada makro ya da formülle satır/sütun gizleyebiliyor musunuz?
HANİ bir hücreye bir buton koyulmalı o aktifleştiğinde örneğin sayfa 1 deki 6-8-9-10 satırları gizlenmeli tekrar tıkladığımda gösterilmeli

bu mümkün mü eğer mümkünse çalışmamı tekrar düzenleyip eke koyacağım o zaman daha somut bir bilgi verebilirim

Makro ile satır ve sütun gizlenebilir.(Formülle mümkün değildir)
Ayrıca Filtreleme ile satırları gizlemek de mümkündür.

Geri