• DİKKAT

    DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

En son 5 değerin toplamını bulmak

Muhammet Okumuş

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
28 Eylül 2007
Mesajlar
4,042
Excel Vers. ve Dili
2013 Türkçe
Arkadaşlar merhaba.
A sütununda sayısal veriler var ve bu veriler alt alta ekleniyor. B1 hücresine öyle formül yazmalıyım ki A sütunuda en alttaki 5 hücrenin toplamını vermeli.
Örneğin A sütununda en alt dolu satır 100. satır ise B1 hücresi =toplam(a96:a100) eşit olacak bir formül olmalı. A sütununa (101. satır) bir veri ekledğimde =toplam(a97:a101) eşitliğini sağlayacak bir formül var mıdır?
 
Arada boş hücre olmamalı.
Buyurun.:cool:
Kod:
=TOPLA(DOLAYLI("A"&BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(A:A)&":A"&BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(A:A)-4))
 
Teşekkürler Sn Orion1.
Dolaylı fonksiyonunu kullanmak hiç aklıma gelmemişti. Ama bu formülde diğer sütunlara sürüklemek formülü değiştirmeyecek sanırım. Yani "A"&BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY tırnak içindeki A ları B,C ... diye el ile değiştirmek mi gerekiyor? Bir de dolaylı fonksiyonu fazla dosyayı yavaşlatır mı? yani sade topla fonksiyonu ile bu formül arasında dosyanın çalışma hızı olarak fark olur mu?
 
Merhaba,

Hız olarak bir kaybınız olacağını düşünmüyorum.

Alternatif olarak aşağıdaki formülüde kullanabilirsiniz. Formülü bu şekilde yan hücrelere rahatlıkla sürükleyebilirsiniz.

Kod:
=TOPLA(KAYDIR(A$1;BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(A:A)-5;;5;))

Eğer aralarda boş hücreler varsa farklı çözümler üretmek gerekecektir.
 
Sn Korhan Ayhan çok teşekkür ederim. Bu formül hücrelere sürükleme olanağı tanıdığı için dosyam adına daha kullanışlı oldu. Ancak sütunda 5 ten daha az değerler için formül hata verdi. Artık onu da EĞER formülünü kullanarak çözdüm.
 
Benim yazdığım formüldede sürekleme ile doğru çalışır.:cool:
 
Sn Orion sizin formülünüz sadece A sütunudaki değerler için işlem yapıyor. Ancak B,C,D .... sütunları için sürükleyince işlem yapmıyor.
Yani
=TOPLA(DOLAYLI("A"&BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(A:A)&":A"&BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(A:A)-4))
formülünde tırnak içindeki "A" harfini her sütun için değiştirmek gerekiyor.
 
Geri
Üst