• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

düşeyara

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Excel Vers. ve Dili
MSOPP2019TR-64bit
bir tablo aralığında saat olarak dakikalık değerler txt soyasından veri alıyor ve bir sütuna yerleştiriyor. 01.58:00 01:59:00 02:00.00 02:01:00 gibi ve yanında da yaklaşık 60ın üzerinde veri var. bana saat başı değerleri lazım. yani 02:00:00 değerini bulacak ve yanında ki değerleri yazacak. bu2 satırına 02:00:00 yazdım ve bunu tabloda ara ve yanındaki değeri yaz dedim ama #yok hatası alıyorum. tablodaki verilerle oynayamıyorum çünki otomatik txt dosyasından gelerek yenileniyor.
örnek dosya ekledim. 1dakikalık sayfasında çalışıyorum. örnek formülü orada yazdım. istediğim şu. tabloda 01:00.00 02.00.00 03.00.00 04.00.00 satırlarını bulup sadece bu satırın yanındaki değerleri özet bir tablo oluşturmak. ve mümkünse de ayrıca. 02:00.00 değeri yoksa ona en yakın değeri saati ile birlikte versin örnek 02:00:00 yok ama 02:01:00 yada 01:59:00 daki değeri de alabilirir. ancak hangi saat dakika değerini aldığını görmek istiyorum. olurda 30dk lık bir fark varsa da bilmem gerekiyor. öncelikle mevcut bire bir değer varsa o yoksa en yakın değer ama onun saati. ile birlikte değerler.

Ekli dosyalar

Düşeyara formülü belirttiğiniz aralıktaki en soldaki sütuna bakar ve numarasını belirttiğiniz sütündaki veriyi çağırır
şu formülü kullanabilirsiniz
Kod:
=DÜŞEYARA(BU2;$D$2:$BS$91;2;YANLIŞ)
Bu formüle göre BU2 hücresindeki değeri D sütununda arar ve bulduğunda da 2. sütundaki yani E sütunundaki veriyi gösterir
Buna göre görmek istediğiniz değerlerin yer aldığı sütunun numarasını belirterek formülü uygulayabilirsiniz

Düşeyara formülü belirttiğiniz aralıktaki en soldaki sütuna bakar ve numarasını belirttiğiniz sütündaki veriyi çağırır
şu formülü kullanabilirsiniz
Kod:
=DÜŞEYARA(BU2;$D$2:$BS$91;2;YANLIŞ)
Bu formüle göre BU2 hücresindeki değeri D sütununda arar ve bulduğunda da 2. sütundaki yani E sütunundaki veriyi gösterir
Buna göre görmek istediğiniz değerlerin yer aldığı sütunun numarasını belirterek formülü uygulayabilirsiniz

uygulamıştım saten ama sanırım sorun 02.00.00 yazımından kaynaklanıyor. txt den gelen şeklini kopyala yapıştır yaptım şuan tanıdı görünüyor. teşekkürler.

2.soruma gelirsek o konuda nasıl bir yol izlemem gerekiyor acaba. örnek 01:00:00 değeri yok tabloda. en yakın saat değerini almak istersem ne yapmam gerekiyor.
tabloda 01:36:00 değeri var. 01:00:00 yoksa en yakın alt veya üst değeri alsın ve bu değeri de bu sütununda göstersin istiyorum.

yine mesela 3 değerindeki 03:00:00 sayısını sildim. bunun yerine en yakın değeri 02:59:00 yada 03:01:00 satırındaki değerleri alsın ve hangi satırı aldığını bu sütununa yaszsın.
teşekkürler

Ekli dosyalar

Eki inceler misiniz?

Ekli dosyalar

• 33.rar
    33.rar
    22.8 KB · Görüntüleme: 34
Eki inceler misiniz?

Allah razı olsun çalışıyor ve istediğim gibi. ama kafam karıştı. bunu nasıul yaptığını anlayabilmek için saatlerdir formülleri inceliyorum. :) ama anlayamadım açıkcası. satır ekledikce formül kendini satır olarak güncelliyor ve çek bırak sürükle kopyalayınca aynen istenen hücreler istenen yerlerde çıkıyor. tekrar Allah razı olsun. teşekkürler.

aynı sayfada yaptığımız formülü boş başka bir sayfaya kopyalamak yada kes yapıştır yağmak istiyorum ancak formül güncellemiyor. yeni sayfadaki d2 hücresine gidiyor. eski sayfadaki d2 ye gitmesini sitiyorum nasıl bir kes yapıştır yapmam gerekiyor acaba.

kopyala>yeni sayfada özel yapıştır> formülleri
bu şekilde hallolur inşallah

öyle yapınca yeni sayfadaki hücrelere gidiyor. oysa ben o sayfadaki yani kopyaladığım sayfadaki hücrelere gitmesini istiyorum. sadece bağ yada değerleri yapıştırla değerler geliyor. tek tek yeniden formül yazmadan bir yolu varmı acaba.
kopyala yapıştır yaptığım dosya ekte.sizin hazırladığınızda bi değişiklik yapmadan aldım sadece.

birde dün yaptığınız formülleri açıklama şansınız varmı hangi satır hangi işi yapıyor. hazır balık yemek yerine mantığını anlamaya çalışıp balık tutmak istersek diye.

=İNDİS($D$2:$D$91;KAÇINCI(MİN(İNDİS(MUTLAK(BT3-$D$2:$D$91);0;0));İNDİS(MUTLAK(BT3-$D$2:$D$91);0;0);0))

=EĞERHATA(DÜŞEYARA($BT2;$D$2:$BS$91;SÜTUNSAY($D$2:F$2);YANLIŞ);DÜŞEYARA($BU2;$D$2:$BS$91;SÜTUNSAY($D$2:F2);YANLIŞ))

Ekli dosyalar

• 33.rar
    33.rar
    25.7 KB · Görüntüleme: 9
Ben istediğinizi yanlış anlamışım kusura bakmayın
Şimdi anladığım kadarıyla şöyle mi yapmak istiyorsunuz?
Elinizde bir veri dosyası var ancak başka bir dosya oluşturarak değerleri veri dosyanızdan çekmek istiyorsunuz ve bunun için yazdığınız formülün oluşturduğunuz veri dosyasından veri çağırmasını istiyorsunuz. Yapmak istediğinizi böyle mi anlamalıyım?

Formüllere gelince;
1. Formülü (en yakın değeri bulma formülünü) siteden aldım. Burada yapılan belirlediğiniz değerden diğer değerlerin hepsini çıkarıyor (sonucun mutlak değerini aldığı için sizin değerinize olan uzaklığını hesaplamış oluyor), ve bu çıkarma işleminin sonucunda bunlardan en küçük değere sahip olan veriyi hücreye çağırıyor.

2. formülün 1. düşeyara kısmı: bulmak istediğiniz tam saat değerini tabloda arıyor ve bulduğu değerin belirtilen sütuna denk gelen karşılığını gösteriyor. Burada sütunu rakamla değil de sutunsay formülü ile belirterek de biz hücreleri sağa doğru çekerek kopyaladığımızda sayının artmasını sağlıyoruz.
Formülün ikinci düşeyara formülü: Bizim belirttiğimiz tam saat, veriler arasında yoksa bu formül hata verecektir. O yüzden eğerhata formülüyle ikinci bir düşeyara yapmasını sağlıyoruz. Bu sefer de veriler içerisinde 1. formülle (yukarıdaki indis, mutlak vs ile) bulunan değeri arıyor.
Umarım anlaşılır olmuştur.

yapmak istediğime gelince.
aynen bir txt dosyasından veri çağırıyorum, ve oradan aldığı verilerde hesap kitap yapıyorum. kopyala kes yapıştır sorunu ise şu. aynı sayfada olunca çağırdığım txt dosyasından gelen veriler değiştikce sayfa kayıyor. o nedenle aynı sayfanın kenarında yaptığımız formüllü yakın değerli hesaplamalar şaşıyor. bu hesaplama kısmını başka bir sayfaya almak orada yapmasını sağlamak istiyordum. yeniden forml vs yazmadan. ilgili tabloyu kesip boş bir sayfaya yapıştırdığımda, kestiğimiz sayfada örnek formül b4 hüsresini gösteriyorsa kes yapıştır iğle yeni boş sayfaya attığımda da o yeni boş sayfanın b4 üne gidiyor. ben eski txt den veri alan sayfanın b4 üne gitsin istiyorum. yani yapıştırırken formülü örnek formülde b4 ve o sayfa adı dk idi ise yeni sayfaya yapıştırırken dk!b4 gibi otomatik gelsin. yani formüller kes yapıştır dediğimde eski sayfaya bağlantısı devam etsin. özel yapıştırda bi seçenek bulamadım.

o zaman en kolay şu şekilde yapabilirsiniz.
Verilerin yanındaki kullanacağınız formüllü kısmı (tam saat kısmından itibaren) kes diyip dosyayı kapatmadan yeni dosyaya yapıştır dediğiniz zaman otomatik olarak bağ oluşturacaktır.
Ancak dosyanın düzgün çalışması için veri dosyasıyla rapor dosyanızın aynı klasör içinde olması ve verilerin sağlıklı güncellenebilmesi için aynı anda açık olması gerekmektedir.
Örneğin ekteki dosyayı ben sadece kes yapıştır komutu ile oluşturdum.

Ancak siz text dosyasından veri aldığınızda sütunlarda bir sapma oluyorsa mesela saat verileri D sütunu yerine F sütununda görüküyorsa o zaman ister istemez problem olacaktır bunu formülle ayarlayamayız. En azından bu haliyle...

Ekli dosyalar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri