• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

DÜŞEYARA ve YATAYARA ile Çözemedim

Excel Vers. ve Dili
Office 2013
Arkadaşlar örneğin aşağıdaki tabloda mağaza-6'nın mart ayındaki soğutma değerini bir hücrede hangi formül ile gösterebilirim?
GP2nyy.png

Merhaba, foruma hoşgeldiniz.

Sorun yaşarsanız, cevabımın altındaki İMZA bölümündeki açıklamaları okuyarak
örnek belge yükleyerek daha hızlı sonuca ulaşabilirsiniz.

1 ve 2'nci satırın başlık satırı olduğu, mağaza adlarının A sütununda olduğu,
dolayısıyla da veri alanının B3:AW12 olduğu varsayılırsa
aşağıdaki formüllerden biriyle istediğiniz sonuca ulaşılabilir.
.
Kod:
[FONT="Arial Narrow"]=[COLOR="Red"]İNDİS[/COLOR]([B]$B$3:$AW$12[/B];[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]("[B][COLOR="Blue"]Mağaza-6[/COLOR][/B]";$A$3:$A$12;0);[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]("[B][COLOR="blue"]MART[/COLOR][/B]";$A$1:$AW$1;0)+[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]("[B][COLOR="Blue"]Mağaza Soğutma[/COLOR][/B]";$B$2:$E$2;0)-2)[/FONT]
Kod:
[FONT="Arial Narrow"]=[COLOR="Red"]KAYDIR[/COLOR]([B]$A$2[/B];[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]("[B][COLOR="Blue"]Mağaza-6[/COLOR][/B]";$A$3:$A$12;0);[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]("[COLOR="blue"][B]MART[/B][/COLOR]";$A$1:$AW$1;0)+[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]("[B][COLOR="blue"]Mağaza Soğutma[/COLOR][/B]";$B$2:$E$2;0)-2)[/FONT]

Çok teşekkürler Ömer Bey,

Verdiğiniz formülü yaptım kendi tabloma uyarladım fakat bir sütün solundaki değeri veriyor.

Örneğin Mağaza-4, Şubat, Su adresini girdiğimde. Mağaza-4, Ocak, Isıtma değerini veriyor. Bir sütun solundaki değer yani. Problemi çözmeye çalışıyorum fakat her şey doğru görünüyor.

Tekrar merhaba.

Eklediğiniz ekran görüntüsünde satır sütun başlıkları görünmediğinden
satır ve sütun olarak tablonun konumu tam anlaşılmıyor.

-- Ya verdiğim formüllerin sonundaki -2'leri değiştirerek doğru sütuna erişmeyi deneyin,
-- ya da ekran görüntüsü yerine örnek belge ekleyiniz.
.

Sonuç sayfası C5 hücresindeki formülü aşağıdakiyle değiştirin ve bu hücreyi aşağı doğru kopyalayın.
.
Kod:
[FONT="Arial Narrow"]=İNDİS('MAĞAZA TÜKETİMLERİ'!$G$4:$BF$13;KAÇINCI($C$3;'MAĞAZA TÜKETİMLERİ'!$B$4:$B$13;0);KAÇINCI($C$4;'MAĞAZA TÜKETİMLERİ'!$G$2:$BB$2;0)+KAÇINCI($B5;'MAĞAZA TÜKETİMLERİ'!$G$3:$J$3;0)-1)[/FONT]

Mantığı nedir bilmiyorum fakat formulün sonuna koyduğunuz "-2"'yi "-1" yapınca doğru sonuç vermeye başladı. Şimdi kontrollerini yapıyorum. Tüm seçeneklerde doğru sonuç verecek umarım. Çok teşekkürler.

İNDİS işlevinde;
-- ilk kısım veri alanı -> 'MAĞAZA TÜKETİMLERİ'!$G$4:$BF$13
-- ikinci kısım kaç satır aşağıya gidileceği -> KAÇINCI($C$3;'MAĞAZA TÜKETİMLERİ'!$B$4:$B$13;0)
-- üçüncü kısım kaç sütun sağa gidileceği -> KAÇINCI($C$4;'MAĞAZA TÜKETİMLERİ'!$G$2:$BB$2;0)+KAÇINCI($B5;'MAĞAZA TÜKETİMLERİ'!$G$3:$J$3;0)-1

Yukarıdaki KAÇINCI işlevlerini ayrı ayrı hücrelere uygulayıp, Mağaza adı ve ilgili ayı değiştirerek sonuçları görebilirsiniz.
.

İndis mantığında 3 kısımda hem ayı hem de ilgili ayın altındaki ayrı bölümleri nasıl seçebileceğimi anlayamamıştım.

Anladığım kadarıyla;
Verdiğiniz örnekte önce ayın olduğu sütunu saydırıyoruz. Ardından ona ilgili ayın altındaki sütunları saydırıp ekliyoruz. Fakat ilgili ayın ilk sütunu ile altındaki bölümlerin ilk sütunu aynı olduğu için bu sütun iki kere sayılmış oluyor. Bu nedenle -1 yapıp doğru sonucu elde ediyoruz.

Çok teşekkürler.

İndis mantığında 3 kısımda hem ayı hem de ilgili ayın altındaki ayrı bölümleri nasıl seçebileceğimi anlayamamıştım.

Anladığım kadarıyla;
Verdiğiniz örnekte önce ayın olduğu sütunu saydırıyoruz. Ardından ona ilgili ayın altındaki sütunları saydırıp ekliyoruz. Fakat ilgili ayın ilk sütunu ile altındaki bölümlerin ilk sütunu aynı olduğu için bu sütun iki kere sayılmış oluyor. Bu nedenle -1 yapıp doğru sonucu elde ediyoruz.

Çok teşekkürler.
İNDİS işlevinin anlaşılmasına sevindim.

Tam olarak, belirttiğiniz şekilde işlem yapılmış oluyor.

Aynı mantık KAYDIR işlevi için de geçerli, tek fark veri alanı değil tablonun sol üst köşesindeki TEK BİR HÜCRE üzerinden hareket ediliyor oluşu.
.

Geri