• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Değerleri aynı sayfadan, formülleri başka bir sayfadan almak

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Tongunc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Türkçe
Merhaba, bu sefer bence zor bir konuda yardım isteyeceğim.
Ekte örnek dosya mevcuttur.
Sayfa 1 de formüller var. Sayfa 2 de en ve boy uzunlukları var. Sayfa 2 deki açılır listeden alan, çevre vs. formül seçiliyor. Bunun karşısında düşeyara fonksiyonu ile seçilen formülün sonucu geliyor. Fakat Sayfa 2 yi kopyalayıp Sayfa 3 yaptığımızda ve en boy uzunluklarını değiştirdiğimizde formül değişmiyor. Bu formül yeni sayfadaki en boy uzunluklarına göre güncellensin istiyorum. Detaylı açıklamalar ekteki dosyada mevcuttur. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

Hepi topu 2 basit işlem için neden böyle alengirli bir uygulama düşündünüz ki; ilgili hücrelere çok basit bir şekilde alan ve çevre formülleri yazılabilir.

O hatanın sebebi de formüllerin bulunduğu Sayfa1'deki formüllerin sadece sayfa 2'den veri alması.

Ayrıca eni 200 boyu 100 olan cismin alanı 3 m² değil 2m² olması gerekmez mi?

Topu temeli 2 hücreye basit formül yazacak olsam direkt yazardım zaten soru sormazdım. Ekteki dosyayı örnek olarak hazırladım. Buradaki olayı çözersem bu fonksiyonları veya makroları başka dosyalarda kullanacağım. Ben öğrenmek istediğim yeri en basit şekilde soruyorum. Alan konusunda haklısın formülde çarpı yerine artı yazmışım. Ama sonucu önemli değil. Ben şunu merak ediyorum; başka bir sayfadaki formül her eklenen yeni sayfadaki belirli hücreleri referans alabiliyor mu? Çünkü formül sayfasında bir çok formül olacak ama her eklenen hesaplama sayfasında bu formüllerin bazıları kullanılacak. Her sayfada bütün formüller kullanılacak olsaydı formüller ayrı sayfada olmaz, hepsi ilgili sayfada olurdu.

Merhaba,

Excelde formüllerin yetersiz kaldığı durumlarda makro kullanarak sorunları çözebilirsiniz.

Ekte dosyanıza bir adet kullanıcı tanımlı fonksiyon ekledim. Bu fonksiyon size sayfa sekmelerindeki en son sayfanın ismini verir.

Sanıyorum bu şekilde çözüm işinize yarar.

Ekli dosyalar

Şöyle yapabilirsiniz; bir sayfada tüm formülleri yazarsınız ve o sütunları gizlersiniz; düşeyara formülünü de o sayfadaki formüllere yaparsınız; sayfayı çoğalttıkça formüller aynı sayfada olduğundan bahsettiğiniz hata olmaz.

Sayın Korhan Bey;
İlginiz için çok teşekkür ederim.
Son sayfa adı makrosu mutlaka işime yarayacaktır.
Gönderdiğiniz dosyada sayfa 1 deki formül sadece son sayfadaki hücreleri (A2 ve B2) referans alıyor.
Acaba formül her sayfada belli hücreleri referans gösteremez mi?
Yani bu formül mesela alan formülü olsun ve şöyle desin: "alan formülüne ihtiyaç duyulan her sayfada A2 ve B2 hücrelerinde ne yazıyorsa bunları çarp". (uzunlukların metre cinsinden yazıldığını varsaydım. Örnek dosyadaki gibi cm cinsinden ise çarptıktan sonra 10000 e bölmek gerekir m2 olarak ifade edebilmek için)
Her yeni sayfada belli bir hücreyi işaret eden bir makro mümkün müdür?
Yusuf44 arkadaşımızın dediği gibi bütüm formülleri aynı sayfada gizli bir yerde tutmak istemiyorum çünkü tek bir açılan listeden hem formüller hem fiyatlar gelsin istiyorum. Yoksa formüller için ayrı bir açılır liste, fiyatlar için ayrı bir açılır liste yeri yapmak lazım. Veya tüm fiyatları da aynı sayfada formüllerin olduğu yerde tutmak lazım.
Bu makro mümkün değilse en kötü ihtimalle böyle yaparız.

Merhaba,

Sorunuz ilk mesajlarınızda bu şekilde değildi. Son zamanlarda aşağıdaki uyarıyı sık yapmak zorudan kalıyorum.

Lütfen sorularınız açık ve net bir dille ifade ediniz. Bizleri sizlerin yazdığı kelimeler yönlendirmektedir.

Lütfen tam olarak amacınızı net bir dille ifade edermisiniz.

Bur forumda hücredeki formülü bulan bir makro görmüştüm ama şimdi arıyorum bulamıyorum. Belki o makroyu bulursak değerlendirebiliriz.

Merhaba, bu sefer bence zor bir konuda yardım isteyeceğim.
Ekte örnek dosya mevcuttur.
Sayfa 1 de formüller var. Sayfa 2 de en ve boy uzunlukları var. Sayfa 2 deki açılır listeden alan, çevre vs. formül seçiliyor. Bunun karşısında düşeyara fonksiyonu ile seçilen formülün sonucu geliyor. Fakat Sayfa 2 yi kopyalayıp Sayfa 3 yaptığımızda ve en boy uzunluklarını değiştirdiğimizde formül değişmiyor. Bu formül yeni sayfadaki en boy uzunluklarına göre güncellensin istiyorum. Detaylı açıklamalar ekteki dosyada mevcuttur. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

.

Böyle bir şey mi istiyorsunuz?

Bunu Kitabın (tüm sayfalarında) ve farklı, farklı hücrelerinde uygulamanız mümkün.

Ekli dosyalar

Bur forumda hücredeki formülü bulan bir makro görmüştüm ama şimdi arıyorum bulamıyorum. Belki o makroyu bulursak değerlendirebiliriz.

.

Eğer bunu kastediyorsanız;

Kod:
Function formul(InputCell As Range) As String

formul = InputCell.FormulaLocal

End Function

Hemen hemen eklediğim tüm uygulamalarımda kullanılmıştır.

.

.

Eğer bunu kastediyorsanız;

Kod:
Function formul(InputCell As Range) As String

formul = InputCell.FormulaLocal

End Function

Hemen hemen eklediğim tüm uygulamalarımda kullanılmıştır.

.

Evet bunu kastediyorum; ama maalesef istediğimi uygulayamadım. Düşündüğüm ün daha kısayolunu zaten siz diğer makroyla halletmişsiniz. Ben şöyle düşünmüştüm: bir sayfaya formül adlarını ve karşılarına da formülleri listeleyip; =formül(düşeyara(formüladı;formüllertablosu;2;0)) yapıp, ordaki formülü çekebilmekti ama maalesef olmuyor.

Yapacağım maliyet tablosunda ilk sayfa formül sayfası olacak. Burada formülün sonucu yazmayacak, sonuç hesap yapılan sayfada yazacak.
Mesela Sayfa 1deki formül şöyle diyecek; bundan sonraki her sayfada (Sayfa 2, Sayfa 3...) A2 ve B2 hücresinde (bu hücrelerin yeri her sayfada aynı) hangi değerler yazıyorsa bunları çarp. Ben de örneğin sayfa 5 deki listeden bu formülü seçince, sayfa 5 deki A2 ve A3 hücrelerindeki değerler çarpılarak Sayfa5 deki listenin karşısına yazılacak. Sonra Sayfa5 i kopyalayıp sayfa 6 yapınca buradaki A2 ve A3 hücrelerini değiştirince sonuç da değişecek.

Diyeceksiniz ki iki hücreyi çarpmak için formülü oraya yazıver. Fakat çok malzeme olduğundan her malzeme için sabit bir satır açamıyorum. Tablo aşağıya doğru çok uzuyor. Bir sayfada olan malzeme diğerinde olmayacak. Bu yüzden her malzemeyi açılır liste ile seçmek istiyorum.

.

Ad Tanımlaması yaparak tüm formüllerinizi sabitleri ile birlikte bir sayfada yaparak, kitabın herhangi bir hücresinde veya bir sayfasında ekteki örnekteki gibi

=ALAN
=ÇEVRE

yazılması durumunda sonuçlar ortaya çıkacak.

Herhalde öyle bir şey istiyorsunuz?

Eğer öyleyse ad tanımlama için bakınız:

http://www.excel.web.tr/f60/excelde-alan-adlary-ve-uygulamalary-t62687.html

.

Ekli dosyalar

Yurttaş Bey çok teşekkür ederim.
MFONKSIYON makrosunu yazarak, formülleri başka bir sayfada toplamak yerine makroya yazmışsınız. Böylece sayfayı her kopyaladığımda hem formüller de kopyalanıyor, hem de ortada sabit bir formül olmuyor. Olay çözülmüştür. Revize ettiğim dosya incelemeniz için ilişikte sunulmuştur. Her yeni sayfada listeden istediğim formülü istediğim sırayla seçiyorum, makrodaki formül o sayfadaki değerlere göre hesap yapıyor. Tam olarak istediğim budur. Bir de formülün sonucu biçimiyle birlikte gelse harika olur. (Yani alan seçildiğinde sonuç m2 olarak, hacim seçildiğinde sonuç m3 olarak).
Daha önce Korhan Bey böyle bir makro yapmıştı ama o dosyadaki makroyu buraya uyarlayamadım. Çünkü o dosyada veriler DÜŞEYARA ile geliyordu. Bu dosyada MFONKSIYON ile geliyor.
İlgi gösteren herkese tekrar teşekkürler.

Ekli dosyalar

Geri