• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Çoklu Kriterlere Göre Toplama

Excel Vers. ve Dili
2010
Merhaba,

Ekte bulunan dosyada, "kalem" nesnesinin "1. hafta"daki adet toplamını bulabileceğim formül konusunda yardımlarınızı rica ederim.

Ekli dosyalar

Merhaba
İyi Çalışmalar
Dosyanız Ektedir

Son düzenleme:
Bu ve buna benzer sorulara topla.çarpım işlevini önerenlerin 2003 kullandıkları ya da 2003 alışkanlıklarını bırakamadıkları hemen belli oluyor.

Yapılacak işin çarpma ile alakası olmayan durumlarda ismini kolay hatırlamak açısından 2007 ile gelen ÇOKETOPLA işlevini kullanmayı tercih ediyorum. Bununla birlikte yakın geçmişte 2007'ye terfi eden birisi olarak sözkonusu iki işlev arasındaki benzerlik ve fark, epey kafamı kurcalıyor. Araştırıyorum ancak tam olarak tatmin edici bir yanıt bulamıyorum.

=ÇOKETOPLA(B2:B10;A2:A10;E2;C2:C10;F2)
=TOPLA.ÇARPIM((A2:A10=E2)*(C2:C10=F2);(B2:B10))

Bu ve buna benzer sorulara topla.çarpım işlevini önerenlerin 2003 kullandıkları ya da 2003 alışkanlıklarını bırakamadıkları hemen belli oluyor.

Yapılacak işin çarpma ile alakası olmayan durumlarda ismini kolay hatırlamak açısından 2007 ile gelen ÇOKETOPLA işlevini kullanmayı tercih ediyorum. Bununla birlikte yakın geçmişte 2007'ye terfi eden birisi olarak sözkonusu iki işlev arasındaki benzerlik ve fark, epey kafamı kurcalıyor. Araştırıyorum ancak tam olarak tatmin edici bir yanıt bulamıyorum.

=ÇOKETOPLA(B2:B10;A2:A10;E2;C2:C10;F2)
=TOPLA.ÇARPIM((A2:A10=E2)*(C2:C10=F2);(B2:B10))

.

Bu iki fonksiyonun aralarındaki farkı, aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür.

ÇOKETOPLA=SUMIFS, çok kriterli VE=AND işlevi bağlamında kullanıldığında TOPLA.ÇARPIM=SUMPRODUCT fonksiyonu ile aynı sonucu döndürür. Ve TOPLA.ÇARPIM=SUMPRODUCT fonksiyonundan daha hızlı çalışır.

ÇOKETOPLA=SUMIFS, çok kriterli YADA=OR işlevi bağlamında kullanılmaz.

TOPLA.ÇARPIM=SUMPRODUCT fonksiyonununda * işareti VE=AND, + işareti YADA=OR anlamındadır.

.

Sn.Yurttaş, belirttiğiniz OR ve AND farkıyla nihayet en net açıklamaya ulaşıp birkez daha işlevlerin türkçeye çevrilmesinin gereksizliğine kanaat getirdim. Teşekkürlerimi sunuyorum...

.

TOPLA.ÇARPIM=SUMPRODUCT fonksiyonununda * işareti VE=AND, + işareti YADA=OR anlamındadır.

.

Ben bunu anlayamadım, örnek vermeniz mümkün mü?

Çarpım işareti 1*1=1, 1*0=0, 0*1=0 ve 0*0=0 olduğundan VE'nin özelliklerini taşıyor ama YADA için toplama işareti kullanıldığında birden fazla koşul aynı anda doğru ise hatalı sonuç vermez mi bu?

Ben bunu anlayamadım, örnek vermeniz mümkün mü?

Çarpım işareti 1*1=1, 1*0=0, 0*1=0 ve 0*0=0 olduğundan VE'nin özelliklerini taşıyor ama YADA için toplama işareti kullanıldığında birden fazla koşul aynı anda doğru ise hatalı sonuç vermez mi bu?

.

Açıklama ekte.

.

Ekli dosyalar

Teşekkürler örnekler için. Burada koşulların aynı anda doğru olması mümkün değil ama söz gelimi "1990 sonrası doğumlu veya en az 3 yıl tecrübeli olanlar" gibi bir kriterde iki koşulu aynı anda sağlayanları iki kez hesaba katar. O da VE'li versiyonunu çıkarıp çözülebilir gerçi. Ben doğrudan YADA ile dizi formülüne dönüştürüyordum, farklı bir kullanım görmüş oldum.

Geri