• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Çeşitli sheetlerdeki benzer datalara aynı sheette aynı fonksiyonu uygulamak mümkün mü

Excel Vers. ve Dili
2007 Excel
Merhabalar,

Elimde aynı kolon ve sütunlara sahip olan 20'yi aşkın sheet var. Mesela
Ahmet adlı sheet
1. ay 2.ay 3.ay
ödev sayısı
sınav sayısı

Mehmet adlı spreadsheet
1. ay 2.ay 3.ay
ödev sayısı
sınav sayısı

Bu sheetlerin içindeki sayısal verilere hep aynı hesaplamayı uyguluyorum. Örnekten devam edersek 2.ay-1.ay ödev sayısı nı buluyorum. Bunu hem ahmet hem mehmet için tekrarlamam gerekiyor. Benim buradaki amacım buradaki verileri tek sheette işlemek. Örnek olarak bir komutla ahmet sheetininden mehmet sheetine geçmesini istiyorum. Fonksiyonlar aynı olduğu için sadece referans alınan sheetler değişecek.

Excel de bu mümkün mü acaba?

Sanırım mümkün gibi gözüküyor, örnek dosya hazırlayıp eklerseniz yardımcı olabiliriz.

Hızlı cevabınız için teşekkürler. Örnek dosyayı ekledim.

Ekli dosyalar

Merhabalar,
Örneği inceledim, ama maalesef pek anlayamadım. Forumu araştırırken benim aradığım şeyin tabloların konsoladisyonu olduğu anladım. Şİmdi daha kapsamlı bir örnek gönderiyorum. Sanırım bu sorumu daha net anlatabilir.

Örnekte göreceğiniz üzere hesaplama adlı sheetleri tek bir master sheette toplamak ve bir aşağı açılan menüden hisseleri seçmek istiyorum. Yani adana yı seçtiğimde adana hesaplamaları olacak, adeli seçtiğimde de adel hesaplamaları olacak. Satış, gelir değerleri ve aşağıdaki kalemlerin değerlerini bu menüden referans sheeti değiştirerek değiştirmek istiyorum.

Ekli dosyalar

Merhaba;
Aslında benimde tablonuzu anladığım söylenemez. Anladığım kadar birşeyler yaptım. (Bu arada birçok formülünüzü bozduğum için formüllerinizi sildim. Umarım yeniden oluşturmak sizin için sorun olmaz)
Eki inceleyin.
İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Tam yapmak istediğimi sağlamışsınız, çok teşekkürler. Daha sonra yapabilmem için nasıl yaptığınıza dair birkaç sorum olacaktı.
Bilgiyi alan fonksiyonu şöyle yazmışssınız:
=IF(OR(D$1="";D$2="");"";INDEX(INDIRECT($A$2&"!$A:$Z");MATCH($A3;INDIRECT($A$2&"!$A:$A");0);MATCH(D$1;INDIRECT($A$2&"!$A$3:$Z$3");0))-INDEX(INDIRECT($A$2&"!$A:$Z");MATCH($A3;INDIRECT($A$2&"!$A:$A");0);MATCH(D$2;INDIRECT($A$2&"!$A$3:$Z$3");0)))
Buna dair birkaç sorum olacaktı.

1)(OR(D$1="";D$2="")'de or niye kullanılmış ve den den'ler ne anlama gelmektedir?

2);INDEX(INDIRECT($A$2&"!$A:$Z");MATCH($A3;INDIRECT($A$2&"!$A:$A");0);MATCH(E$1;INDIRECT($A$2&"!$A$3:$Z$3");0)) kodunda $A$2 benim yazacağım sheete gönderiyor. "!$A:$Z" ne anlama geliyor?

3)Yine aynı fonksiyonda MATCH($A3;INDIRECT($A$2&"!$A:$A");0), A3 Satış gelirlerini referans almasını sağlarken, INDIRECT($A$2&"!$A:$A") , benim yazacağım sheetten referans almasını sağlıyor. Peki "!$A:$A" ne anlama geliyor?

4) MATCH(E$1;INDIRECT($A$2&"!$A$3:$Z$3");0) fonksiyonunda E1'de yazan değeri A2'de yazan sheeten A3'ten Z3'e kadar araştırmasını mı söylüyor acaba? 0 ise değere bakmasını sağlıyor.

5) Açılır listeleri nasıl oluşturdunuz?

Sorularım biraz fazla oldu kusura bakmayın. Yardım edebilirseniz çok sevinirim.

Tam yapmak istediğimi sağlamışsınız, çok teşekkürler. Daha sonra yapabilmem için nasıl yaptığınıza dair birkaç sorum olacaktı.
Bilgiyi alan fonksiyonu şöyle yazmışssınız:
=IF(OR(D$1="";D$2="");"";INDEX(INDIRECT($A$2&"!$A: $Z");MATCH($A3;INDIRECT($A$2&"!$A:$A");0);MATCH(D$ 1;INDIRECT($A$2&"!$A$3:$Z$3");0))-INDEX(INDIRECT($A$2&"!$A:$Z");MATCH($A3;INDIRECT($ A$2&"!$A:$A");0);MATCH(D$2;INDIRECT($A$2&"!$A$3:$Z $3");0)))
Buna dair birkaç sorum olacaktı.

1)(OR(D$1="";D$2="")'de or niye kullanılmış ve den den'ler ne anlama gelmektedir?
1-C =eğer(yada(d$1=boşdeğere;d$2=boşdeğere);boşdeğer atayarak formülü sonlandır.

2);INDEX(INDIRECT($A$2&"!$A:$Z");MATCH($A3;INDIREC T($A$2&"!$A:$A");0);MATCH(E$1;INDIRECT($A$2&"!$A$3 :$Z$3");0)) kodunda $A$2 benim yazacağım sheete gönderiyor. "!$A:$Z" ne anlama geliyor?
2-C gittiği sayfada A sütunundan z sütununa kadar alandan veri alacabilirim demektir. $ işareti ise formül sağa doğru çoğaltılırken adresin sabit kalmasını sağlar.

3)Yine aynı fonksiyonda MATCH($A3;INDIRECT($A$2&"!$A:$A");0), A3 Satış gelirlerini referans almasını sağlarken, INDIRECT($A$2&"!$A:$A") , benim yazacağım sheetten referans almasını sağlıyor. Peki "!$A:$A" ne anlama geliyor?
3-C İNDİS(dizi, satır_sayısı, [sütun_sayısı])
bu yazılım indis komutunun standardı...
dizi kısmını (sayfa değişken olduğu için) dolaylı işlevi ile tespit ediyoruz
satır sayısını kaçıncı işlevi ile A:A sütunundan arayıp buluyoruz.
sütun sayısını yine kaçıncı ve dolaylı işlevleri ile A2:Z2 aralığında arayıp buluyoruz
İNDİS ve KAÇINCI düşeyara ve yatayaranın birleştirilmiş halidir. yani bilinmeyenin yerini bulup nokta atışı ile ordaki bilgiyi alır.

4) MATCH(E$1;INDIRECT($A$2&"!$A$3:$Z$3");0) fonksiyonunda E1'de yazan değeri A2'de yazan sheeten A3'ten Z3'e kadar araştırmasını mı söylüyor acaba? 0 ise değere bakmasını sağlıyor.
4-C Kısmen doğru. 0 mutlak eşitlik sağlamasıdır. yani aranan değer birebir eşit ise al demektir.

5) Açılır listeleri nasıl oluşturdunuz?
5-C açılır liste için alan tanımlaması yapıldı yani;
açılır liste yapacağınız alanı seçin.
formül yazdığınız yerin en solunda hücre adının yazdığı yer var (üzerine gelince ad kutusu yazar) buraya mouse ile tıklayın ve istediğiniz adı yazın. (buraya "denemem" yazın)
daha sonra açılır liste yapacağınız hücreye tıklayın.
mouse burda iken veri>doğrulama sekmesinde izin verilen kısmında "liste" yi seçin. kaynak kısmına;
=denemem
yazın.

Cevaplarınız için gerçekten çok teşekkürler.

Bu noktada bir sorum daha olacaktı. Benim üzerinde hesaplama yapmak istediğim bilançoların sayısı oldukça fazla. Şimdiki durumda sadece bir tane bilançoya dair verileri görebiliyorum. Bütün bilançolardan hesaplanan verilerin bir tane sheete sıralı olarak durmasını amaçlamaktayım.

Örnek olarak bir sheette gelirlerin dönemsel farkının hisselere göre sıralamasını görmek istiyorum. Yani adana, adel dönemsel farklara göre sıralanacak.

Bunun için önereceğiniz bir yaklaşım var mıdır?

Bunu pivot table'dan yapabilirim diye düşündüm ama 2011/9 gibi tarihleri maalesef analize düzgün bir şekilde katamadım. Onları nedense hep sütun kısmına almak istiyor.

Merhaba;
Oluşturmak istediğiniz formatı tam anlayabilmem için 6 nolu mesaj ekine yeni bir sayfa ekleyin ve burada istediklerinizi olmasını istediğiniz şekil ve değerde tanımlayın. Gerisi kolay...
ÖNEMLİ: mabthera nicki sizin ise bu sitede 2. bir nick kullanmayın. Mevcut nickinizle farklı bir soru sorma hakkınız her zaman var.

Merhabalar,

Örneğim biraz gecikti maalesef. Örneği koydum. Hesaplama kısmında açıklamalarım var. Ayrıca, amaçladığım exceli yapmış birisinin örneğini koyuyorum. Daha netleştirmem gerekirse kesin sorun lütfen.

Ekli dosyalar

• örnek excel.jpg
    örnek excel.jpg
    108.9 KB · Görüntüleme: 2
  • ornek.xlsx
    ornek.xlsx
    27.3 KB · Görüntüleme: 12
Geri