• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

çap artırma sorunu

Excel Vers. ve Dili
2003 türkçe
dosyadaki hesap tablosunda çapa bağlı h/D oranının 0,60 ı geçmemesi lazım.eğer geçiyosa 250, 300, 350, 400, 450, 500, 600, 700, 800, 900, 1000, 1100... (ilk başta "50" şer 500 den sonra "100" er) olarak artarak gitmesi lazım. bikaç formül denedim h/D oranı çapa bağlı olduğundan döngüsel başvuru veriyor konu hakkında yardımcı olabilirmisiniz arkadaşlar

Ekli dosyalar

Merhaba sayın pckaptani,
Ben de bir ara bununla ilgili çalışma yapmıştım. Tam olarak test edemedim. İncelemek isteyebilirsiniz diye ekledim. Sadece sarı hücrelere müdahale edilebilir.
Eğer incelerseniz, bulduğunuz hataları paylaşırsanız memnun olurum.
Selamlar...

Ekli dosyalar

çalışmanız benimkine nisbeten biraz daha resmi olduğundan tam anlamıyla anlayamadım, ama yorumumu soracak olursanız sizin tablonuzda minumum sırt derinliği, kotlar gibi değerler sabitler olarak giriliyo. benim tablomda minumum sırt derinliği 2m alarak formülleri yazdım. bunu sizinki gibi sabitler listesi yaparak düzelteceğim. kotlarıda projeden bakarak yazılması gerekiyo. bide sizinkinde kanal eğimlerini kendisi belirliyomu anlayamadım.

benimkinin işlevini açıklayacak olursam; boruların başlangıç ve bitiş baca numaraları, boru uzunlukları, varsa kesavet katsayıları (yol genişlillerine bağlı olarak uzunluğu daha fazla kabul etmek için alınan önlem katsayısı), varsa endüstriyel giriş debisi, kotlar ve boruya arkasından gelen boru varsa onlarıda kendim topladıktan sonra geriye birtek çapların seçimi kalıyo. çaplarıda seçerken dikkat edilmesi gereken 1.husus h/D (doluluk oranını) %60 tan küçük tutan çap seçilmesi zaten büyükse h/D kırmızı görülüyo 2. husus devam eden borularda çap küçülemeyeceği ona dikkat etmek gerekiyo yani 1-2 borusuna 300mm lik çap kurtarıyosa 2-... borusunada en az 300mm lik çap girilmesi gerekiyo

eğer zemin eğimi kanalın çapına göre minumum eğimden küçükse; kanalı yine boru çapına minumum eğimle döşeyip sondaki kanal sırt kotunu hesaplayarak devam eden boruda kanal sırt kotunu taşıyo

eğer zemin eğimi kanalın çapına göre maksimum eğimden büyükse; kanalı yine boru çapına göre maksimum eğimle döşeyip gereken düşü miktarını açıklamalar bölümüne yazıyo. buradada eksik olan kısım eğer maksimum düşü miktarı aşılırsa istisnai eğimle döşenmesi gerekmesine rağmen onu yapmıyo. bununda istisnai bi durum olduğu için fazla üzerine düşmedim açıkçası :)

benim burada yapmak istediğim çaplarıda doluluk oranına göre seçmesi eğer bunu çözebilirsem devam eden boruya taşıması sorununu kendim çözeilirim

biraz uzun bi cevap oldu ancak bu işle haşir neşir olup uğraşan birini bulunca meramımı ve yaptığım çalışmanın neler yaptığını anlatmak istedim :)

iyi çalışmalar ...

Merhaba sayın pckaptani,
Benim dosyada eğimleri kendi hesaplıyor. Sağda ise bunun kontrolü yapılıyor. Eğer eğim uygun ise "O.K." yazıyor. Buna rağmen eğimde istenen değişiklikler yapılabilir.
Ayrıca benim dosyamda hem büz hem de korige boru için hesap yapılıyor. Onun dışında sizinkinden pek bir farkı yok.
Çap meselesine gelince, doğrusu onun için fazla kafa yormadım. Çünkü bizim çalışma alanımız köyler (Köy Hizmetleri) olduğu için bizde 200 mm çap kullanılıyordu. Çok nadiren 300 mm çap çıkıyordu. Eğer fırsat bulup uğraşır ve bir sonuç elde edersem bunu sizinle paylaşırım. Siz de çözdüğünüzde paylaşırsanız memnun olurum.
Selamlar...

Geri