• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Bir değerin solundaki bilgileri alma

Excel Vers. ve Dili
Excell 2016 Türkçe 64 bit
Merhaba arkadaşlar. İzinde olduğumdan dolayı işimi kolaylaştıracak tablolar üzerinde çalışıyorum onun için bu ara çok soru soruyorum. Bu ve başka sitelerde araştırdım ama bulamadım.
U ile AN sütunları arasında bulunan ve U sütununun sağındaki bilgileri çekmek için
=EĞERHATA(DÜŞEYARA(A4;GENEL!U:AN;2;0);0)
=EĞERHATA(DÜŞEYARA(A4;GENEL!U:AN;3;0);0)
=EĞERHATA(DÜŞEYARA(A4;GENEL!U:AN;4;0);0) şeklinde artırarak bilgileri çekiyorum
Peki tam tersi için nasıl işlem yapabiliriz. Yani U sütununun sağındaki bilgileri değil de AN sütununun solundaki bilgileri yukarıdaki Düşeyara formülündeki gibi U sütunundan başlayarak ve nasıl çekebiliriz.

İndis(Index) formülünü kullanabilirsiniz.:cool:

İndes ile ilgili bilgin yok sayın orion1. Yukardaki düşey ara örneğinden yola çıkarak bir tane örnek hazırlaya bilir misiniz

Merhaba.

Bilginin olması için, biraz araştırma yapmak gerekir. Hiç araştırma yapmayı denediniz mi?

-- FORUM sayfalarının üst orta kısmındaki ARAMA kısmına İNDİS yazarak ARAMA yaparsanız çözüme ulaşmış birçok örnek var.
-- Hatta ARAMA'yı, GELİŞMİŞ ARAMA => aranan kelime: İNDİS => Forumlarda ara: EXCEL DERSANESİ
şeklinde yaparsanız anlatımlı örnek belgeli konu sayfalarına da ulaşabilirsiniz.
.

Merhaba.

Bilginin olması için, biraz araştırma yapmak gerekir. Hiç araştırma yapmayı denediniz mi?

-- FORUM sayfalarının üst orta kısmındaki ARAMA kısmına İNDİS yazarak ARAMA yaparsanız çözüme ulaşmış birçok örnek var.
-- Hatta ARAMA'yı, GELİŞMİŞ ARAMA => aranan kelime: İNDİS => Forumlarda ara: EXCEL DERSANESİ
şeklinde yaparsanız anlatımlı örnek belgeli konu sayfalarına da ulaşabilirsiniz.
.

Ömer bey yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Sağ olun çok ilgilendiniz emeğiniz çok. Ancak kusura bakmayın ama Bilginin olması için, biraz araştırma yapmak gerekir. Hiç araştırma yapmayı denediniz mi? şeklinde üslubunuz hoş değil. Herkesin becerisi farklıdır. Tabi ki bende deniyorum, uğraşıyorum. Hatta diğer işlemlerimde değerlendirmek üzere bulduğum her formülü yazdığım bir sayfam bile var. Sizi, sayın Çıtır'ı, sayın Korhan'ı çok takdir ediyorum bu konudaki bilgileriniz için ama maalesef herkes bu konuda sizin kadar başarılı değil.

İNDİS ve KAÇINCI formüllerini birleştirerek istediğinizi elde edebilirsiniz.

Kod:
=İNDİS(GENEL!$U$1:$AN$30;KAÇINCI($A8;GENEL!$AN$1:$AN$31;0);[COLOR="Red"]1[/COLOR])

Kırmızı ile işaretli alan sütun sayınızdır.

Teşekkür ederim ilginize şu anda dışarıdayım eve geçtiğimde bakacağım

Tekrar merhabalar.

Maksatım öğrenmenizi sağlamak Sayın teyadih.
Elbette "buyrun formül" denilebilir ama benim tercihim işiniz görülürken kendinize de birşeyler katmanızı sağlamaya çalışmak idi.

Önceki cevabımda, "hoş olmayan" bir cümle göremiyorum; sadece, arama sonucunda erişeceğiniz örnek belge ve çözümler üzerinden "öğrenebileceğinizi" düşünmüştüm.

İNDİS işlevinin çalışma şeklini açıklamaya çalışayım:
=İNDİS(veri alınacak ALAN;bu ALANda KAÇINCI SATIRdaki bilgi çağrılacak;bu ALANda KAÇINCI SÜTUNdaki bilgi çağrılacak)
Formül mantığı, veri ALANının SOL ÜST KÖŞEsindeki İLK HÜCREden sağa ve aşağı hareket etmek şeklindedir denilebilir.

ALAN: GENEL sayfası U4:AL29 hücre aralığı yani GENEL!U4:AL29
KAÇINCI SATIR LAZIM: Sorgu sayfası A sütunundaki veri GENEL sayfasında AN4:AN29 aralığında KAÇINCI satırda ise yani KAÇINCI(A8;GENEL!AN4:AN29;0)
KAÇINCI SÜTUNDAKİ BİLGİ LAZIM: Sorgu sayfasında B7:F7 aralığındaki başlık, GENEL sayfasında U2:AJ2 aralığında KAÇINCI SÜTUNDA ise yani KAÇINCI(B7;GENEL!U2:AJ2;0)
(tabi burada her iki sayfadaki başlıkların birebir aynı olacağını varsayıyorum,
SORGU sayfasındaki "Kurum S.No" başlığını GENEL sayfasındaki "Kurum Sıra No" şeklinde değiştirmeniz gerekecek)

Şimdi verileri yerlerine koyarak formülü oluşturalım:
Formüldeki $ işaretlerine dikkat ediniz, formül kopyalanırken satır numarası veya sütun adının
nasıl değişeceğini/değişmeyeceğini belirleyen bu $ işaretleri.
Yine forumda BAŞVURU TÜRLERİ şeklinde arama yaparak ilgili konulara bakabilirsiniz ama bence denemeler yaparak öğrenmek en iyisidir.

Kod:
=İNDİS([B]GENEL!$U$4:$AL$29[/B];[B][COLOR="Blue"]KAÇINCI($A8;GENEL!$AN$4:$AN$29;0)[/COLOR][/B];[B][COLOR="Red"]KAÇINCI(B$7;GENEL!$U$2:$AJ$2;0)[/COLOR][/B])
Bu formüle; hata kontrolü bakımından eklemeler yapılabilir.
Örneğin EĞERHATA işleviyle hata durumunda boş bırak şeklinde veya
Aranan A sütunundaki veri için EĞERSAY işlevi üzerinden ilgili sütunda yoksa boş bırak ve yine EĞERSAY işlevi üzerinden ilgili başlık alanında aranan başlık yok ise boş bırak gibi.

Yukarıda verdiğim formül, ilk hücre olan B8 hücresine uygulanıp, sağa ve aşağı doğru kopyalanabilir.
Umarım yazdıklarım anlaşılır olmuştur.
İyi çalışmalar dilerim.
.

Teşekkür ederim Sayın Baran kuşkusuz maksadınız öğrenmemizi sağlamaktır ancak yazdıklarınız bu tarafa öyle geçmiyor maalesef. Ben daktilodan bilgisayara geçen birisi olarak işlerimin kolaylaşması açısından o kadar çok tablo yapıp formüller aldım ki sizden aynı işi yapan arkadaşlar gördüğünde inanamıyor. Bu formüllerin hepsini sizden aldım ve başarıda aslan payı sizin. Aldığım formülleri not aldım ve benzer işlerde kullanıyorum .Planlıyorum ne istediğimi biliyorum ancak bir türlü formül işini beceremiyorum ve bunu da talep ederken belirtiyorum zaten. Daha dün indisle ilgili formda araştırma yaparken bir arkadaşın sorusuna rastladım telefonla görüştüğümüzde ben bile kendime bu kadar yardım etmezdim sağ olsunlar formdaki arkadaşlar çok yardımcı oluyor diye bahsettim. Emin olun sizin excel bilginizle ben gurur duyuyorum. Keşke bende becerebilsem ama dediğim gibi bu bir beceri işi ve herkesin becerisi de farklı
Size, sayın çıtıra, sayın korhana ve yardımlarını esirgemeyen ismini yazamadığım tüm arkadaşlara yaptığınız ve yapacağınız yardımlar için teşekkür ederim

Geri