• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Basit Pareto yaklaşımı

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013
Türkçe
Merhaba,

Şirketimde kullanmak üzere ekteki gibi basit bir hesaplamaya ihtiyacım var.
Kalite kontrol yapıp parçaların hata tiplerini soldaki gibi tabloluyoruz.

sizden ricam sağ taraftaki tablonun yaratılması, her satırdaki en büyük üç değerin yüzdelik değeri ve ait olduğu sütun yazılacak

MAK ile en çok olanın yüzdesini hesaplatabiliyorum ancak 2. ve 3. en çokların yüzdesini nasıl hesaplatacağımı bilmiyorum.

sağ taraftaki ilk satırı örnek olarak elle yazdım, otomatik bir tablo formulu için yardımcı olabilir misiniz.

şimdiden çok teşekkürler, iyi çalışmalar.

9LBp88.jpg

Son düzenleme:
MErhaba, foruma hoşgeldiniz.

Örnek dosyayı resim olarak değil excel dosyası olarak dosya yükleme sitelerinden birine yükleyip burada paylaşırsanız daha kolay çözüm bulunur.

Merhaba.

M9 hücresine aşağıdaki formülü uygulayın ve sağa ve aşağı doğru kopyalayın.
(M, O ve Q sütunundaki hücrelerdeki ondalık ayracından sonraki basamak sayısını ayarlarsınız)
Kod:
=EĞER(TAMSAYI(SÜTUNSAY($L$8:M8)/2)=SÜTUNSAY($L$8:M8)/2;BÜYÜK($E9:$K9;SÜTUNSAY($L$8:M8)/2)/$D9*100;İNDİS($E$8:$K$8;1;KAÇINCI(BÜYÜK($E9:$K9;SÜTUNSAY($L8:L8)/2);$E9:$K9;0)))

Yüzde oranları için aşağıdaki DİZİ FORMÜLÜ'nü M9 hücresinde kullanıp aşağıya doğru kopyalayabilirsiniz. 2. ve 3. için ise formül sonundaki 1'i değiştirmelisiniz. Dizi formülü olduğundan hücreye girdikten sonra CTRL+SHIFT+ENTER ile hücreden çıkılmalıdır:

Kod:
=BÜYÜK(($E9:$K9)/$D9;1)

Maalesef aynı mantıkla hataları getiremedim.

Merhaba.

M9 hücresine aşağıdaki formülü uygulayın ve sağa ve aşağı doğru kopyalayın.
(M, O ve Q sütunundaki hücrelerdeki ondalık ayracından sonraki basamak sayısını ayarlarsınız)
Kod:
=EĞER(TAMSAYI(SÜTUNSAY($L$8:M8)/2)=SÜTUNSAY($L$8:M8)/2;BÜYÜK($E9:$K9;SÜTUNSAY($L$8:M8)/2)/$D9*100;İNDİS($E$8:$K$8;1;KAÇINCI(BÜYÜK($E9:$K9;SÜTUNSAY($L8:L8)/2);$E9:$K9;0)))

Ömer Bey, süpersiniz.

Çok teşekkürler ! ! Ömer ve Yusuf bey.

hata tipini de yazdırabilir isem terfi alacağım :)

konuyu okuyan diğer arkadaşlar için düzgün ifade edemediğimi düşünüp biraz daha ayrıntılı ifade ediyorum.

örnek olarak N9 hücresinde örnek olarak ezik yazdım. (%1,6 ile en çok çıkan hata tipi)

bu yazıyı hücrelere otomatik yazdırabilir miyim.

hesaplanan %nin hangi hata tipine ait olduğunu göstermek için.

Verdiğim formülü sağa doğru kopyalayın, formül onu da buluyor.
Hücreyi sağ alt köşesinden tutup sağa sürükleyin.
Zaten formül, hem yüzdeyi bulmak hem de hata tipini bulmak için uzun bir formül oldu.

.....hata tipini de yazdırabilir isem terfi alacağım :)
örnek olarak N9 hücresinde örnek olarak ezik yazdım. (%1,6 ile en çok çıkan hata tipi)
bu yazıyı hücrelere otomatik yazdırabilir miyim.
hesaplanan %nin hangi hata tipine ait olduğunu göstermek için.
Formülü sağa doğru kopyalamamışsınız anlaşılan.

Verdiğim formülün kırmızı kısmı oranları bulurken, mavi kısmı hata tiplerini buluyor zaten.
.
Kod:
[FONT="Arial Narrow"]=EĞER(TAMSAYI(SÜTUNSAY($L$8:M8)/2)=SÜTUNSAY($L$8:M8)/2;
[COLOR="Red"]BÜYÜK($E9:$K9;SÜTUNSAY($L$8:M8)/2)/$D9*100[/COLOR];
[COLOR="Blue"]İNDİS($E$8:$K$8;1;KAÇINCI(BÜYÜK($E9:$K9;SÜTUNSAY($L8:L8)/2);$E9:$K9;0))[/FONT][/COLOR])

herkese çok teşekkürler,

çok net işler için kullanılacak. terfi bir yana, şirket için çok faydalı oldu.

iyi çalışmalar.

Geri