• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Ağırlıklı Rastgele işlevi

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007- 2010, Türkçe
merhabalar, forumda aradım ancak bulamadım, varsa kusura bakmayın.

ben belirli bir aralık dahilinde rastgele sayı üretmek istiyorum ancak;
rastgele seçim yapacağım sayı aralığında her sayının gelmesinin aynı ihtimal olmasını istemiyorum, misal "1" sayısının gelme ihtimali 2 birim ise "4" sayısının gelme ihtimali 3 birim olacak. yani seçim yaptığım aralıkta sanki 2 tane "1", 3 tane "4" varmış gibi o şekilde rastgele seçim yapılmasını istiyorum; her sayıdan birer tane varmış gibi değil. bir yolu vardır, muhakkak, ancak ben bilmiyorum, bunu nasıl yapabilirim?

Merhaba

Tabloyu inceleyin, A ve B sütununa ekleme yapabilirsiniz.
Msgbox da dizindeki tekrarlama sayılarınıda kontrol edebilirsiniz.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
sanırım verdiğiniz örnek belirli sayılarda verilmiş elemanları o sayılar kadar karışık bir şekilde tekrarlıyor yanlış mı anlamışım? istediğim tam olarak bu değil.

misal 50 sayı arasından 5 tane seçmek istiyorum, ancak bu 50 sayının seçilme şansı eşit olmasın istiyorum, 4'ün gelme ihtimali 6'dan fazla olsun misal. demek istediğim buydu.

Selam, tam olarak incelediniz mi?
Tabloyu dikkatli incelerseniz herkesin gelme şansı bir olarak düşünülmüş ve ayrıca isteğe bağlı birimini artırma imkanıda sağlanmıştır.
Siz 1 olarak kabul ederseniz seçilme şansı hepsinin eşit olur.Ama bir elemanın seçilme şansını 1000 yapın tekrar deneyin.O zaman seçilme şanslarının nasıl değiştiğine bakın.

bu konuyu hortlatmış olacağım ancak şöyle bir çözüm buldum ve kullandım sonrasında.

seçilme olasılıklarını hücrelerin yanlarına yazdım, sonra bunları toplaya toplaya gittim, kümülatif sonucu sağ tarafa yazdırdım. sonrasında random olarak gelen sonucu bu kümülatif sonuçta aradım.

böyle her bir seçilme olasılığını ve olasılıklar toplamını bulup buna göre hareket etmiş oldum.
misal:
isim seçilmeağırl. kümül.
A 2 2
B 3 5
C 1 6

random gelen sayı 4, düştüğü aralık da B; gibi.

Son düzenleme:
Geri