• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

2 sayının ortak bölünebildiği en küçük tam sayıyı bulmak

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Eakyar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
Office 2007 Türkçe
Merhaba arkadaşlar. Bir arsanın kesirli olarak tam hissesini bulmam gerek. 2 kişinin sahip olduğu bu arsada kişilerin hisselerine düşen metrekareler 50,50 ve 37,88. Durumu şu şekilde örneklemem gerekirse mesela 100 metrekarelik bir arsanın 20 metrekaresi birinin 80 metrekaresi birinin olsaydı hisseleri 1/5 ve 4/5 şeklinde tam sayılı yazılacaktı. 50,50 ve 37,88 metrekare için bu şekilde nasıl yazabilirim?

Bahsettiğinizi yanlış anlamışım. Mesajımı silemedim.

Son düzenleme:
A metre =37
B metre =88

Toplam metre =125

Toplamın %1 i = 1,25

a% si = 37 / 1,25 = 29,6
b% si = 88 / 1,25 = 70,4

sonuç
a = 29,6/100
b = 70,4/100

em.mehmetaliates evet bunu bana verebilecek olan formülü istiyorum. İki değer için hisse paylarını istemişsiniz ama ben zaten bunu bulmaya çalışıyorum :) yani gerekirse pay ve payda 5-6 haneli rakamlar olsun önemli değil ama tam sayı olması gerekli. Aslında bana lazım olan şey bu sayıların EKOK'unu bulmak. Ama bunun formülünü bulamadım.

dalgalikur hocam sanırım bir yanlış anlaşılma olmuş. Yüzdelik sonuç gibi çözüme ulaşmışsınız ama bu şekilde pay ve payda tam sayı çıkmıyor.

Derdinizi anladım :D Ama sanırım EBOB bulmamız gerekecek? Ben bi dosya hazırlıyorum. Ekleyeyim onun üzerinden konuşalım :D

em.mehmetaliates maalesef üstadım 50,50 ve 37,88 ile toplamları olan 88,38 in obeb'ini 1 olarak bulduğu için kesirli kısımda da 50,5/88,38 ve 37,88/88,38 yazıyor :(

Evet haklısınız. Mantığı doğru kurguladık fakat ondalık değerler için formülü kullanılabilir yapmamız lazım. Yani bu işin formülü yazmada sıkıntı görmüyorumda mantığını tam kurgulamakta zorlandım. Düşünüyorum :D

En kötü ihtimal 3788/8838 ve 5050/8838 yazılacak ama bunu yapmak istemiyorum :)

em.mehmetaliates hocam müthişsin aradığım buydu. Tabiki tek bir hesap için kullanmayacağım önümde yığınla dosya var :)

İdris Serdar Bey sizin çözüm de işimi tam olarak görüyor. Hatta em.mehmetaliates hocamın hakkını da yemeyelim ama :) 6 satır olması işimi daha da kolaylaştırıyor. Çünkü 6 hisseli araziler de mevcut.

Uğraş veren, düşünen herkesin emeğine sağlık. Teşekkürler.

Geri