• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

2 farklı tablodaki istenilen verileri bir birine böldürme

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Tr
Uzman arkadaşlar, bana göre çözülmesi oldukça zor bir hesaplama için size danışmam gerekiyor. Ekteki örnek dosyayı incelerseniz ben de buradan elimden geldiğince olayı tarif etmeye çalışayım.

Şimdi benim örnekde olduğu gibi sütun sayısı belli ama satır sayısı belli olmayan 2 adet tablom var. Tabloda sütun başlıklarıyla vurgulanan farklı veriler var. Benimse yapmayı istediğim şey şu:
En sağdaki ilişkendirilecekler bölümüne yazılan grup adları için Tablo 1 ve Tablo 2'de grup yazan sütuna gidecek ve bu grup adlarını orada bulacak. tablolarda bu grup adlarına karşılık gelen miktarlar için tablo 2'dekini tablo 1'dekine bölecek. Burada şöyle bir kolaylık var. ilişkendirilecekler mini tablosunda ilk sütuna yazılan gruplar her zaman tablo 1'de ikinci sütuna yazılanlar da her zaman tablo 2'de oluyor. Ve bu ilişkendirilecekler mini tablosunda her grup yalnızca 1 defa yazılıyor ve tablolarda olmayan bir grup buraya yazılmıyor. Ayrıca tablolarda aynı grup isimleri daima alt alta bulunuyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus, grup adlarına karşılık gelen verilerin sayısının belli olmaması.

Yani verdiğim örnek de gördüğünüz gibi grup 1'de 2 veri var. grup 2'de 1, grup 3'de ise 3 veri var. Mesela ilişkilendirilecekler tablosunda grup1 ile grup5 ilişkilendirildiği için grup 5'deki her veri grup1'deki her veriye bölünecek. dolayısıyla 15/8 ve 15/5 gibi 2 ayrı sonuç çıkacak.
Aynı şekilde grup3 ve grup6'yı düşününce de burada excel bize 3X3=9 ayrı sonuç vermesi lazım. Onlar da şunlar: 1/5, 56/5, 4/5, 1/4, 56/4, 4/4, 1/9, 56/9, ve 4/9.
Formülleri ilşkilendirme tablosunun satırlarının yanına yazdırabiliriz. Böyle bir komplike hesaplama mümkünmü. Yani verileri birbirine kombine ederek bölme yaptırılabilinir mi excel'e?

Ekli dosyalar

bu iş çözülebilir değil mi? yoksa hiç ilgilenen olmadı mı?

ilk defa bu kadar ilgisiz gördüm bu forumu

kimse yardımcı olmayacak mi Allah rızası için?

bitmiş buforum yaa.

Geri