• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

{-1;1} ne anlama geliyor?

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 - Türkçe
http://www.excel.web.tr/f122/parametrik-olarak-sozcuk-sozcukler-t127390.html

Buradaki konudaki dosyada aşağıdaki gibi bir formül var, bu formülde {0;1}, {-1;1} ne amaçla kullanılıyor? Bilgilendirebilirseniz sevinirim.

Kod:
=PARÇAAL(A5;KÜÇÜK(EĞER(PARÇAAL(" "&A5;SATIR(DOLAYLI("1:"&UZUNLUK(A5)+1));1)=" ";SATIR(DOLAYLI("1:"&UZUNLUK(A5)+1)));B5);TOPLA(KÜÇÜK(EĞER(PARÇAAL(" "&A5&" ";SATIR(DOLAYLI("1:"&UZUNLUK(A5)+2));1)=" ";SATIR(DOLAYLI("1:"&UZUNLUK(A5)+2)));B5+{0;1})*{-1;1})-1)

Bir de şöyle bir şey var: {0\1})*{-1\1}
Kod:
=PARÇAAL(A1;KÜÇÜK(EĞER(PARÇAAL(" "&A1;SATIR(DOLAYLI("1:"&UZUNLUK(A1)+1));1)=" ";SATIR(DOLAYLI("1:"&UZUNLUK(A1)+1)));1);TOPLAM(KÜÇÜK(EĞER(PARÇAAL(" "&A1&" ";SATIR(DOLAYLI("1:"&UZUNLUK(A1)+2));1)=" ";SATIR(DOLAYLI("1:"&UZUNLUK(A1)+2)));1+3*{0\1})*{-1\1})-1)

Merhaba,
Anlatmak isterim ama öğrendiklerimi anlatırken zorlanıyorum. :)
Bu gibi durumları daha kısa formüllerde öğrenmeyi deneyiniz.

Tekrardan merhaba,

Ben ufak bir örnek vereyim.
İlgili resme göre veri girişlerini yapınız.

Kullanılan formül; (I2 hücresi için)
Kod:
=DÜŞEYARA(H2;S(KAYDIR(A2;;{0\2\4}+{0;1}));2;)
DÜŞEYARA(H2;S(KAYDIR(A2 bu kısıma gerek yok diye düşünüyorum.
{0\2\4} bu kısımı yazmamızdaki sebebimiz arayacağımız kriterin tek sütunlarda olmasındandır.
{} parantezler içerisindeki veriler genelde son kısımlarda işleme giriyor. Ben parantez içerisine neden {0;1} yazdım derseniz kriterlerin olduğu (tek) sütunları bulmak için.

Şu şekilde çalışır;
{0\2\4} içerisindeki verileri sırasıyla +{0;1} ile toplayacaktır.
0+0 0+1 \ 2+0 2+1 \ 4+0 4+1 bu şekilde tek ve çift haneli sütunların sayısal değerlerini elde ediyoruz.
Tek hanede istediğim kriterimiz varsa sonuç istediğimiz gibi oluyor.

{0;1} Bu kısım sizin yazdığınız ilk formül kısaca B5 hücresine yazdığımız sayının boşluktan sonraki ilk karaktere kadar olan ve diğer boşluğa kadar olan uzunluklarını buluyor.

{-1;1} Bu kısım boşluktan sonra kaç karakter alacağımızı belirlemek için kullanılmıştır.

Son düzenleme:
konuyu başlatan arkadaştan önce teşekkür etmek umarım yanlış olmaz. benimde böyle bilgilere ihtiyacım vardı.
aslında sayın bzace siz bu formül konusunda gayet iyisiniz. bu örnekler gibi bir çalışma yapıp paylaşsanız keşke bizlere. benim en çok merak ettiğim konu örneğin bir stündaki benzersiz verilen sıralanması. bir kaç formül bir araya gelince ne gibi bir sinerji doğuyor anlayamıyorum.

Teşekkür ederim bazce, yazdıklarınız çok açıklayıcı olmuş, sağolun.

Sayın Monelogg,
Rica ederim. Açıklayabilmişsem ne ala ...

Ferdi Bey,
Hali hazırda arşiv sayılabilecek dosyalar ile uğraşıyorum.
600 dosyaya yakın dosya hazırlmıştım bilgisayarda oluşan sorun yüzünden dosyaları kurtaramadık.
Dün gece yeniden başladım şimdilik sadece 30 dosyam oldu.

Her dosya içerisinde birden fazla örnek vermeye çalışıyorum. Ömrümüz yettiği sürece yapmaya çalışacağız.

Benim görüşüm; Excel bilgisini pek fazla ileri götürmek istemeyen kişilerde ARŞİV dosyaları kişiye tembellikten başka hiç birşey katmıyor malasef.

Saygılar,

sayın bzace,
benim bu konudaki fikrim, oluşturulmuş tablolarda farklı örnekler değil, sizin yukarıda yaptığınız gibi açıklamalı formül örnekleri.hangi iki formül bir araya gelince ne işe yarıyor gibi detaylı açıklamalar bence bu konuda kendimizi geliştirmeye yardımcı olabilir.

Geri