• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

verilere koşullu duruma göre değer verme

Excel Vers. ve Dili
2003tr
yapacağım bir tabloda a, b, c değerleri vardır ancak koşul c>b>a dır. iki sütunu buna göre değerlendirip 1.sütun 2. sütundan büyükse "x" küçükse"y" eşitse "z" değerlerini üçüncü bir sütuna nasıl yerleştirebilirim?? örnek dosya ektedir ve daha açıklayıcı olacağını düşünüyorum. yardımlarınız için şimdiden tşkler.

Ekli dosyalar

Ekteki dosyayı inceler misiniz?

X-Y-Z değerlerinin yerine istediğinizi yazın.

KOLAY GELSİN.

Ekli dosyalar

• xyz.rar
    xyz.rar
    8.1 KB · Görüntüleme: 23
teşekkür ettim yardımların için. sormak istediğim birşey var, x,y,z tamam süper oldu yalnız a,b,c değerlerinin içine d,e,f gibi bir kaç değer daha eklemek istiyorum ancak bunlar alfabetik sıra gibi değil farklı değer olarak düşünsek nasıl olabilir acaba mesela koşullara göre büyüklükler rastgele diyeyim e>d>c>b>a>f hani koşulları yada olması gerekn durumu formul içinde nasıl yazabilirim. çalışmamda değiştireceğim x y z, değil abcdef.
=EĞER(A3>B3;"X";EĞER(A3=B3;"Y";EĞER(A3<B3;"Z")))
bu formülün içine e>d>c>b>a>f koşulunu nasıl koyabilirim?

Harflere sayısal değer verip koşulları sağlatabilirsiniz, harf sıralamanız alfabetik değilse bu yöntem işe yarayabilir. Aksi durumda excel alfabetik sıraya göre büyük küçük değerlendirmesi yapmaktadır.
e=6, d=5, c=4, b=3, a=2, f=1 sayısal değerlerini verip çalışmaya devam edebilirsiniz.

Son düzenleme:
değer vermesi gerekiyo x,y,z değerlerinden birisini. sadece iki hücre karşılaştırıldığı için durum biraz basitleşiyo 4. bir durum yok. ekte vermiştim daha ayrıntılı ve anlaşılır.

Tamam, ancak siz sonraki sorunuzda alfabetik olmayan bir büyüklük vermişiniz. c>b>a alfabetik bir sıralamadır ve sayısal büyüklükleri 3>2>1 dir. Formül b>a>c olduğunda sayısal değer vermezseniz sıralama 2>1>3 olur ki bu da mantıksızdır. Formül b>a>c gibi olsun istiyorsanız tabloda hesaplama için b, a ve c ye sayısal değerler vermelisiniz. b>a>c için 3(b)>2(a)>1(c) gibi.

evet daha önceki yazımda da bunu söylemiştim alfabetik sıra olmayan. yani hadi değiştirelim kalem(a)>dolap(b)>masa(c)>televizyon(d)... gibi
Formül b>a>c gibi olsun istiyorsanız tabloda hesaplama için b, a ve c ye sayısal değerler vermelisiniz. b>a>c için 3(b)>2(a)>1(c) gibi.
evet sizinde demek istediğiniz gibi değer vermem gerekiyor bu değerleri bu formülde nasıl vereceğim benimde istediğim tamda bu:)

Tabloya harf yerine rakam yazıcaksınız. Örneğin; formülünüz a>d>c>b ve verdiğiniz değerler a=4, d=3, c=2 ve b=1 ise tabloda a yerine 4, d yerine 3, c yerine 2 ve b yerine de 1 yazarsınız. Sonraki x,y,z değerlendirmesi formül ile çözülür.

Tabloya harf yerine rakam yazıcaksınız. Örneğin; formülünüz a>d>c>b ve verdiğiniz değerler a=4, d=3, c=2 ve b=1 ise tabloda a yerine 4, d yerine 3, c yerine 2 ve b yerine de 1 yazarsınız. Sonraki x,y,z değerlendirmesi formül ile çözülür.

iyide tablomdaki verileri neden değiştireyim ki?? o zaman excel ne işe yarıyor?? tablomda yüzlerce yada binlerce veri olacak, bunları tek tek 3, 5, 6 diye değiştiremem ya? koşul şu elma>armut>ayva>portakal>karpuz bu koşulu formül içinde nasıl kullanabilirim? koşulda mantık yok. 1. hücre elma ise 2. hücre ayva ise x, 1.hücre karpuz 2.hücre elma ise y, 1.hücre elma 2.hücre elma ise z olacak?

İyi de tabloda mantık yoksa yani excele neyi kıyaslayacağını öğretmezsek excel neyi değerlendirecek ki? Excel'in kıyaslama yapması için öncelikle "a>b>m>c"yi öğretmeliyiz ki hesaplama yaparken buna göre değerlendirsin.

Kısacası verilerinizin birbirinden büyük olmasını sağlayan kriter nedir? Bunu formüle edersek sorun çözülür.

İyi de tabloda mantık yoksa yani excele neyi kıyaslayacağını öğretmezsek excel neyi değerlendirecek ki? Excel'in kıyaslama yapması için öncelikle "a>b>m>c"yi öğretmeliyiz ki hesaplama yaparken buna göre değerlendirsin.

Kısacası verilerinizin birbirinden büyük olmasını sağlayan kriter nedir? Bunu formüle edersek sorun çözülür.

elma armutların fiyatı diyelim kriterimiz bu

elma(6tl)>armut(5tl)>ayva(4tl)>portakal(3tl)>karpuz(2tl)
ancak ben bu değerlerin tabloda görünmesini istemiyorum işte bu yüzden formülde a b c ye değer nasıl vereceğiz bunu soruyorum.mantık yok derken bir alfabetik sıra yok demek istedim.konunun başlığından da anlaşılacağı gibi "verilere koşullu duruma göre değer verme" yazmıştım. koşul bu nasıl uygulayabilirim?

ekte daha ayrıntılı bir dosya koydum incelerseniz sevinirim yardımlarınız yada ilginiz için gerçekten teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

şimdi anlaşıldı.

Bunu yapabilmemiz için öncelikle elimizde ürünlerin fiyatlarının olduğu bir tablo olmalıdır. İster dieğr bir sayfada, ister aynı sayfada gözden uzak iki sütunda olmak üzere bir sütuna ürünleri, diğer sütuna da bunların fiyatlarını yazmalısınız.
Tablonuzun görülmesini istemiyorsanız sütunları gizleyebilirsiniz.
Sonuçların olacağı sütuna ise aşağıdaki formülü yazabilirsiniz:

=EĞER(DÜŞEYARA(A2;Sayfa2!$A$1:$B$5;2;0)>DÜŞEYARA(B2;Sayfa2!$A$1:$B$5;2;0);"x";EĞER(DÜŞEYARA(A2;Sayfa2!$A$1:$B$5;2;0)=DÜŞEYARA(B2;Sayfa2!$A$1:$B$5;2;0);"z";"y"))

Örnek dosya ekte.

Ekli dosyalar

ekte daha ayrıntılı bir dosya koydum incelerseniz sevinirim yardımlarınız yada ilginiz için gerçekten teşekkür ederim.

Sayın creatones,
İstediğinizde mantık hatası var.
Aynı koşul içinde iki farklı sonuç istiyorsunuz. Elma armuttan büyükse büyüktür, armut da küçükse küçüktür.

Ben gönderdiğiniz dosyayı inceledim. Yan tarafa meyvelerin fiyatlarını belirten bir liste koydum. Fiyatları istediğiniz gibi değiştirin, X Y Z değerleri yeni fiyatlara göre otomatik olarak revize olacaktır.

Lütfen dosyayı inceleyip geri döner misiniz?

Ekli dosyalar

şimdi anlaşıldı.

Bunu yapabilmemiz için öncelikle elimizde ürünlerin fiyatlarının olduğu bir tablo olmalıdır. İster dieğr bir sayfada, ister aynı sayfada gözden uzak iki sütunda olmak üzere bir sütuna ürünleri, diğer sütuna da bunların fiyatlarını yazmalısınız.
Tablonuzun görülmesini istemiyorsanız sütunları gizleyebilirsiniz.
Sonuçların olacağı sütuna ise aşağıdaki formülü yazabilirsiniz:

=EĞER(DÜŞEYARA(A2;Sayfa2!$A$1:$B$5;2;0)>DÜŞEYARA(B2;Sayfa2!$A$1:$B$5;2;0);"x";EĞER(DÜŞEYARA(A2;Sayfa2!$A$1:$B$5;2;0)=DÜŞEYARA(B2;Sayfa2!$A$1:$B$5;2;0);"z";"y"))

Örnek dosya ekte.

tamam şimdi oldu:)) çok teşekkür ettim bende bundan bahsediyordum işte:)) şimdi halledicem artık raporumu.

hani yanlış anlamayında mantıksızlık derken benim tablomda mesleki veriler var, bir değeri olmayan asdqwe gibi saçma sapan yazılar ben bunlara değer verip bunları sıralamak istemiştim anlaşılsın diye a,b,c gibi yada elma armut demiştim, hani normalini yazsam daha da karışır anlaşılmaz hal alırdı. değer verip sıralamak ve karşılaştırıp sonucu bulmak çok daha iyi oldu.

frksdf yardımın için sana da teşekkür ederim ancak dosyayı açamadım benim 2003 açmıyo, senin verilerinide incelemek isterdim!.

tamam şimdi oldu:)) çok teşekkür ettim bende bundan bahsediyordum işte:)) şimdi halledicem artık raporumu.

hani yanlış anlamayında mantıksızlık derken benim tablomda mesleki veriler var, bir değeri olmayan asdqwe gibi saçma sapan yazılar ben bunlara değer verip bunları sıralamak istemiştim anlaşılsın diye a,b,c gibi yada elma armut demiştim, hani normalini yazsam daha da karışır anlaşılmaz hal alırdı. değer verip sıralamak ve karşılaştırıp sonucu bulmak çok daha iyi oldu.

frksdf yardımın için sana da teşekkür ederim ancak dosyayı açamadım benim 2003 açmıyo, senin verilerinide incelemek isterdim!.

YUSUF44'ün çalışması daha esnek. Onu kullanmanız daha iyi.

Geri