• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Tarih fonksiyonu nasıl hesaplanıyor

Excel Vers. ve Dili
2003
Arkadaşlar bi türlü kafam basmadı

bir hücreye 30-10-2005 girersek ve sonra bu hücreyi sayı biçimine çevirirsek 38655 rakamını alırız,

peki 38655 rakamını başka bir hücreye girip sonrada bu hücreyi tarihe çevirirsek 30.10.2005 tarihini aldığını görüyoruz, sorum şu peki exel bunu hangi formülle hesaplıyor?

Anlayışınız için teşekkür ederim.

Bu sayı, 01/01/1900 tarihinden itibaren geçen gün sayısıdır.

mesela, 1 sayısını tarihe çevirirseniz 01/01/1900 sonucunu alırsınız.
2 sayısını tarihe çevirirseniz, 02/01/1900 sonucunu alırsınız.

( Bazı durumlarda kullanıcı tarihin 1904 yılından başlamasını ayarlamış olabilir. Bu durumda 1 sayısı 01/01/1904 sonucunu verecektir. )

Sayın yurttaş'ın tarih hakkında çok güzel bir çalışması mevcut. Dershane bölümünde bulabilirsiniz.

o konuyu okudum hemde defalarca okudum ancak sorum cok acık, 38655 rakamını kendim formul kullanarak nasıl 30.10.2005 tarihini elde edeceğim ( yani istediğim sadece bu formül )

Sorunuz acik degildi maalesef. Siz Excelin mantigini sormuştunuz arkadas da çok güzel izah etti. Şimdiyse aslinda sormak istediğnizin farkli olduğunu görüyoruz.

o konuyu okudum hemde defalarca okudum ancak sorum cok acık, 38655 rakamını kendim formul kullanarak nasıl 30.10.2005 tarihini elde edeceğim ( yani istediğim sadece bu formül )

Dostum ilk sorduğun sorunun bu soruyla alakası yok.
Bir sayıyı, gün hesabu ile ilgili tarihe çevirmek için;
Misal A1 hücresinde 38655 yazsın. B1 hücresine;

Kod:
=TEXT(A1,"dd/mm/yyyy")

yada

Kod:
=METNEÇEVİR(A1;"dd.mm.yyyy")

yazarsan formül ile tarihe ulaşmış olursun.

Kolay gelsin.

Dostum ilk sorduğun sorunun bu soruyla alakası yok.
Bir sayıyı, gün hesabu ile ilgili tarihe çevirmek için;
Misal A1 hücresinde 38655 yazsın. B1 hücresine;

Kod:
=TEXT(A1,"dd/mm/yyyy")

yada

Kod:
=METNEÇEVİR(A1;"dd.mm.yyyy")

yazarsan formül ile tarihe ulaşmış olursun.

Kolay gelsin.

Kusura bakmayın yanlış veya eksik anlatmış olabilirim yardımcı olmaya çalıştığınızı biliyor ve teşekkür ediyorum, yukarıdaki kodu uyguladım ancak sadece gene tarihi alabildim, ben nasıl bi hesap yaptıktan sonra bu tarihe ulaştığını görmek istiyorum yani uyguladığı formülü bulmak istiyorum. Yinede yardımlarınıza teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Merhaba,

Excel tarihi 1 ocak 1900 den itibaren alıyor ve buna 1 rakamını veriyor.
2 Ocak 1900 ise 2 değerini alıyor ve bu böyle devam edip gidiyor.

şimdi siz herhangi bir rakamı xl nasıl tarihe çeviriyor diyorsunuz, vardır elbet bir algoritması, ama orasını biz bilmiyoruz malesef.

Belki Excelin bir tablosu vardir, o tabloda bir sütunda 1den itibaren sayılar diger sütunda da tarihler vardır. Tarihle ilgili islemlerde Excel düşeyara formülüyle bu tablodan yararlanarak sonucu biliyordur. Ya da her yılın ve ayın kaç gün olduğu bilindiğine göre hızlıca 4 işlemle sonuca ulaşıyordur.

Anlayışınız ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, sanırım yusufun tezi doğru elbette vardır mantıklı bir açıklaması ancak xl bu işlemi kendi içerisinde bir formüle dayandırmadan matematiksel bir hesapla yapıyordur. Sonucu alamasak ta hepinize ilginizden dolayı teşekkür ederim.

Sorunuz gerçekten çok ilginç.Tamamen programlama ile alakalı.
Sayın Yusuf bey ve Necdet Yeşertener'in de dediği gibi illa ki bunu bir algoritma ile yapıyor.

Excel'in baz aldığı "leap" yıllarıdır. Yani Microsoft için önemli olan 29 çeken yıllardır. Araba yarışı oyunu oynadıysanız bilirsiniz, nasıl bir tur dönünce bir "leap" bitiyorsa, Microsoft içinde önemli olan şey bu yıllardır. Yani Excel sadece Şubat ayının 29 çektiği yılları bilir aslında. Excel'de standart olarak 1900yılından itibaren bu turları başlatıyor. Sizin verdiğiniz gün sayısı kadar da ( yani hücreye girdiğiniz sayı) bu turu ilerletiyor.

Bu soru gregoryan ve jülyen takvimlerinin arasındaki tarih uyuşmazlığına kadar gidiyor. Çünkü 1900 yılı aslında bir "leap year" değil :)

Kısaca: Excel hesaplamalarda "leap year"'ları kullanır. Yani şubat'ın 29 çektiği yılları....

Geri