• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

sayfadan veri ayıklama,toplama ve raporlama

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan systol
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
2007 türkçe
selam,

nakliyeciyiz,
bir çok aracımız farklı günlerde,farklı firmaların,farklı bölgelerine 2 farklı ürün taşıyor.

bu işin hesabını her aybaşında 1 aylık raporlamam gerekiyor.
araç ve bölge sayısı arttıkça manuel rapor çıkarmak günlerimi alıyor.
istenen şunlar:
bir ay boyunca
hangi araç,
hangi firmanın,
hangi bölgesine,
hangi üründen kaç ton taşımış.

araç sayısı,bölgeler,ve firma sayısı her ay değişiyor.değişmeyen tek şey 2 adet ürün çeşidi olduğudur.

yardımcı olacaklara şimdiden çok teşekkür ediyorum.

örnek dosya =

Ekli dosyalar

Bir aylık toplam bir rapor mu ya da bir aylık gün gün raporlama mı ? Bölgelerin tam bir listesi var mı ?

günlük raporlamaya gerek yok üstad,

her aracın 1 ay boyunca hangi firmaya ve hangi bölgeye hangi cins üründen kaç ton taşıdığını raporlamam gerek.

bölge listem değişken, örnek dosyamda 'kasım tonaj' sayfasında örnek bölgeler mevcut.

ilk gönderdiğim dosyada düzeltmeler yaptım.
şimdi daha anlaşılır oldu sanırım.

örnek hazırlaması bile saatlerimi aldı :) gece 4 te ancak bitti.

bu arada sorumu daha açayım :

ekteki dosyamda bulunan açıklamanın aynıdır. dosyada okursanız daha anlaşılır olacaktır
kasım tonaj' sayfasındaki araç, firma,bölge ve ürün ölçeklerindeki TONAJ rakamlarının toplamını bir şekilde
ara toplam yada filtreden alıp buraya aşağıdaki formatta yada buna benzer farklı bir formatta çekecek
(örneğin farklı bir listeleme şekliyle araç isimlerini ve bölge isimlerini de kendi getirebilir datadan.
formülde olabilir ama makro olsa daha iyi olur.

Aslında bu raporda bir ara rapor olacak.burdanda diğer sayfadaki araçlara tek tek dağılım yapacam.
datadan direk o sayfayamı aktarılmalı yoksa burda raporlayıp burdanmı oralara aktarılmalı siz karar verin.ben manuel böyle aktarıyordum.

ARAÇLAR, BÖLGELER ve firmalar HER AY DEĞİŞKEN.2 ürün çeşidi sabit
HESAPLAMALAR AY TOPLAMI BAZINDA OLACAK

dosyamın yeni hali

Ekli dosyalar

Merhaba,

Benim size tavsiyem "VERİ" sayfanıza "FİYAT" ve "TUTAR" bilgilerinide ekledikten sonra ÖZET TABLO kullanmanız. Hem pratiktir, hemde hızlıdır.

Sn Korhan Ayhan'ın tavsiye ettiği yol daha kısa sürmekle birlikte çok iyi hakim olamadığım bir konu olduğundan makro kayıt ile yaptığım örnek ekteki gibidir.
Sizce de doğru hesaplıyorsa kodlara devam etmeye çalışacağım. Bunun başka bir yolu da kodları döngüye sokmak.
A aracı sayfasındaki a b c firması tuşlarına basınız.

Araçlara göre dağıtımdan önce, buradaki talebe göre ana sayfadaki sütunların yerini değiştirdiğime dikkat ediniz.

""butun araclar KASIM 2011"" programı bütün istenen verileri çıkaran tamamlanmış bir çalışmadır

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Ayrıştırma tablonuzun son halidir.
sayfalarda data silme ve otomatik toplamalar eklendi .
Ana data sayfasına uyarıcılı silme fonksiyonu eklendi.
Umarım işinize yararlı olur

Ekli dosyalar

Merhaba,

Benim size tavsiyem "VERİ" sayfanıza "FİYAT" ve "TUTAR" bilgilerinide ekledikten sonra ÖZET TABLO kullanmanız. Hem pratiktir, hemde hızlıdır.

selam,
Özür dilerim, dönüşüm geç oluyor.
fakat tavsiyelerinizin üzerinde çalışmam gerekti.

Tavsiyeniz üzerine özet tablonun yapımını (işimi görecek kadar) araştırıp dediğiniz uyguladım.
iş yükümün yarısını hallettim.
işin pratiğinin var olduğunu düşünüyordum fakat ne olduğunu öğrenmeye zaman bulamıyordum
çok teşekkür ederim.
şimdi iş kaldı bu tablodaki toplam tonaj rapor verilerini araç bazında ayrı ayrı sayfalara atmaya.
bununda bir pratiği vardır mutlaka.
araç bazında sayfalar benim için aynı zamanda araçların gelir giderini ve carisini takip ettiğim bir alan oluyor.
size göndermiş olduğum tablo gibi bir kaç tabloyu bahsettiğim araç bazında sayfada toplamam ve istendiğinde yazılı rapor olarak vermem gerekiyor.
özet tablo bu konuda kaynak olabilecekmi sizce.
ekte sunduğum dosyanın yeni halini bir gözden geçirmenizi rica ederim.

Ekli dosyalar

Ayrıştırma tablonuzun son halidir.
sayfalarda data silme ve otomatik toplamalar eklendi .
Ana data sayfasına uyarıcılı silme fonksiyonu eklendi.
Umarım işinize yararlı olur

Sayın CEMS,

makronuz tamda benim istediğim sonucu veriyor, fakat bir zorluğu var, değişkenlerim çok.

her ay makroda araç kodlarını, firma kodlarını ve bölge kodlarını değiştirmem gerekiyor ki, bu oldukça fazla sayıda araç sayısı
olan firmam olduğunu düşünürsek kolay bir iş olmayacak.

ayrıca makro bilgim çok iyi olmaması nedeniyle, find den replace ile değişkenleri toplu değiştirme dahi yapıyor olmama rağmen yinede olası bir kod hatası yapma ihtimalim yüksek.

4 araçlık ve 4 bölgelik makronuzda dahi bazı makroları çalıştıramadım, 30-40 araçlık ve bir o kadarda bölgesi olan tablo ile
nasıl başa çıkarım bilemiyorum.

ama sonuçları açısından yinede bu çalışmanızı kullanabilmek isterdim.

bu nedenle size özelden dosyanızın gerçek datalarla değiştirilmiş ve makrolarında da bazı değişkenleri uygulanmış bir örneğini yolluyorum.
belki daha pratik bir yolunu bulabiliriz.
(tüm makroyu anlıyamadığım için anladığım yerleri değiştirebildim.)

not: korhan beye de söylediğim gibi,
dönüşüm geç oluyor, örnekleriniz üzerinde çalışmam uzun zaman alıyor.özür dilerim.

bu arada korhan beyin tavsiyesi üzerine hazırladığım ve onun mesajında yolladığım dosyayı bir incelemenizi rica ederim.belki daha pratik bir makro çalıştıra bilirsiniz bu konuda.

Son düzenleme:
Merhaba,

Ben de acemiyim ama eğer istediğinizi doğru anlıyorsam aslında basit.
Korhan Bey'in söylediği gibi "Pivot Table" ile herşey otomatik olarak saniyeler içinde yapılabilir.

Ekteki dosyaya bakar mısınız, istediğiniz bu mu ?
Evetse, araştırmanız gereken konu "Pivot Table".
Çünkü veri tablonuzdan böyle bir özet tablo oluşturmak 10 saniye sürmez.
Üstelik yeni veri (firma, araç vb) eklediğinde Pivot Tablo'ya "yenile" demeniz yeterli.

Ayrıca ay ay ayrı tablo yapmanıza gerek yok.
Pivot Tablo'ya TARİH kriteri de ekleyip, aylara göre gruplama yaptığınızda
tüm senenin aylık raporlarını tek tabloda görebilirsiniz.
Hangi ayın ayrıntısını görmek isterseniz artısına tıklarsınız, diğerleri kapalı durur.

Ekli dosyalar

Sayın Tabari,

Öğrenmenin sonu olmadığı gibi acemiliğimizin de sonu yok bence.
bu nedenle cevap verdiğiniz konularda acemiliği sorun etmeyin derim.

sorun edilecek birşey varsa sorunun iyi sorulmamış olması yada soruyu iyi anlıyamamaktır.

konuyu tam takip ederseniz işin özet tablo bölümünü zaten hatmetmiş bulunuyoruz.(korhan beye cevaben yolladığım dosyada görüldüğü gibi)

şimdi sorunumuz,
datalardan elde ettiğimiz özet rapor bilgilerini diğer sayfalara dağılım yapma işi, bu işi pratiğe indirgemeye çalışıyoruz.

yinede ilginize teşekkür ederim.

Sayın Systol
Dosyanızdaki gerçek verilere uygun olarak tabloyu ve makrolarını genişlettim, 5 araca kadar örnek yaptım ve 27 araca kadar yapmanız için yöntemi ilk sayfada 10 madde olarak yazdım, dosya gerçek bilgi taşıdığından rapide yükleyip linki size Pm den gönderdim . Umarım işinizi görür, takılırsanız buradan konuşalım

Sayın Cems,
dosyanızı aldım,

belirttiğiniz gibi üzerinde çalışıyorum.

ellerinize sağlık,teşekkür ederim.

gelişmeleri burdan bildireceğim.

not:excel sürümüm 2007 , 2003 dosyanızlamı yoksa 2010 lamı daha uyumlu olur sizce.

2003 en rahatıdır menü karışıklığı yaşamazsınız ayrıca kodlar daha hızlı çalışıyor. Ben olası yüksek versiyona göre iki dosya halinde oluşturdum. 2007 ve 2010 benim naçiz kapasiteme göre sadece menü görseli ve ben bile alışamadım daha.
Dikkat etmeniz gereken ; save ederken 2003-2007 excel çalışma kitabı olarak kaydetmeniz. Bu durumda sürüm farkı çalışmazlığı da mümkün değil.
İşinizi kolaylaştırır umarım .

UYARI: Datanızda 4 bölge yazılmamış, bunu benzersiz bölge sayfasında farkettim. Bunların yerleştirilmesi ile program kesin özetlerinizi verir. Umuyorum ki yeni bir bölge olmasın.

Son düzenleme:
Geri