• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Kimya Muhendisligi Icin Excel

Excel Vers. ve Dili
MS Excel 2010 / English
(Microsoft Office Professional Plus 2010)
Selam arkadaslar,
Ben kimya muhendisliginden mezun olmak uzereyim.. Surekli reactor design, process design vs. yapiyorum. Ancak en basit reactor'un design'ini bir formul uzerinden kagit-kalem ile hesaplayip, data'lari (ki yuzlerce data var) tabulate yapmak en az bir ay surer..
Sonuc olarak excel, mathlab, mathcad vs. vs. birsuru program ogrenmem gerekiyor..
Bunlardan ilki de tabii ki excel.
Ancak Excel bilgim sifir.. Bilgisayar okur yazarligim oldukca iyidir, 20 yildir bilgisayar kullanirim, ta c64, commodore, amiga vs. zamanlarindan beri.
Yani excel'i gayet hizli ogrenecegime eminim...
Su anda ara tatildeyiz ve benim acilen excel ogrenmem gerekiyor, ikinci donemki design project'leri icin..

Bilgisayarimda yuklu excel version'u 2010, professional plus, Ingilizce...

Simdiden cok tesekkurler :)

Merhaba
Sn serkansekerci önce sen bizlere reactor design, process design kavramlarının nasıl bir şey olduğunu anlat ki, bizler de sana yardımcı olabilelim.

Merhabalar

Anladığım kadarıyla Excel'i işlerinizi kolaylaştırması amacıyla şekillendirmek istiyorsunuz. Benim size tavsiyem şu olur;
1.si Herhangi bir formülü excel diline çevirebilirsiniz (Örn A1 = A2*A3/B3)
2.si Bu formülde kullanılacak sabit verileri (Örn. Hidrojenin atom numarası vb.) bir database sayfasında toplayıp istediğiniz zaman oradan çağırabilirsiniz
3.sü Değişimi sabit olan verileri yine formüller yardımıyla 1000 lerce satır için otomatik olarak girebilirsiniz (Örn A1=B1^C1)
4.sü Herhangi bir formül sonucunu bir koşula bağlayabilirsiniz (=Eğer(A1+B1<20;"Hafif";"Ağır")
5.si Çalışmalarınıza Macrolar ekleyip yapılmasını istediğiniz herhangi bir işlemi tek düğme ile yapabilirsiniz
......

Bu tarzda sadece ben 50 tane işlem sayabilirim en azından. Ama genel anlamda bunlardır. Sizden tavsiyem bir dosya oluşturmanız ve neyin nereyi etkilemesini istiyorsanız çalışmanıza not etmeniz ve bu siteye yüklemenizdir. Eminim mutlaka birileri size yardımcı olmaktan çok hoşlanırlar

Kolay gelsin

Tesekkurler arkadaslar,

@muokumus;
Soyle aciklayayim, oldukca karmasik integraller, diferansiel denklemler, vs. her turlu yuksek calculus bilgisi gerektiren muhendislik hesaplamalari ile yapilan design islemleri... Tabi sadece bir tane veri icin bu karmasik denklemleri cozmek yarim gununu alir insanin... Ki yuzlerce (belki de binlerce) veri icin ayri ayri cozulecekler ve cikan sonuclar tabulate yapilacak.. Sonra bu sonuclar grafik olarak cizilecek.. Excel bunu hizlica yapiyormus... Yani projeleri kagit-kalemle, el ile, amiyane tabirle "anam babam usulu" yapmak imkansiz gibi bir sey...

@Failimechul
tesekkur ederim, bunlarin hepsini ogrenecegim. Bildigim bir programlama dili var (Fortran), daha once de dedigim gibi bilgisayar okur yazarligim da oldukca iyidir... Hizlica ogrenecegime eminim, sorularimi da buraya upload edecegim, gorusmek uzere :)

----

Ayrica sunu da ekleyeyim, kendi soruma kendim cevap vermis gibi olacagim ama belki bir baska Kimya Muhendisi adayi Google'dan bulur bu forum topic'ini ve gelir buraya (benim gibi), ona yardimci olmasi acisindan;

http://www.che.lsu.edu/links/computing/tutorials/excelt.htm

Bu linkte Kimya Muhendisleri icin excel kullanimini anlatan cesitli sitelerin linkleri toplanmis..
Her bir link internet uzerindeki farkli sitelere ait excel kurslarina aciliyor ve sifir bilgisi olan kisiler icin oldukca faydali gibi gorunuyor :) Ben bir kac saattir calisiyorum ajandama not alarak. Simdiden bayagi sey ogrendim :)

Son düzenleme:
Geri