• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Çalışma listesinden ÇALIŞMA TAKVİMİ oluşturma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan jackSp
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
2010 TR
Ekte bulunan excel dosyasında: Aşağıdaki takvimde soldaki takip listesine göre kimlerin hangi gün dolu olduğunu vurgulamak için bir formül istiyorum. Bu formül koşullu biçimlendirmeye yazılabilecek ve o kişiyle eşleşen tarih hücresi "kırmızı" dolgulu olacak. Bir de bazı günler 2 kişi yazılmış olmasını ve bazen de aynı gün 2 yere gidildiği için 2 kere aynı tarih olmasını göz ardı etmeyelim... Takvimde ilk hücrelere formül için örnek bir metin yazdım

Ekli dosyalar

Aslında forumda soruları görüp de yardımcı olmak için çalışmaya başlayan "uzman" arkadaşlar, "şu anda çalışmaya başladım" gibi bir yanıt gönderirseler hem yardım talep eden kullanıcılar monitör başında beklemez başka işlerle uğraşır hem de diğer uzman arkadaşlar mesajı görüp aynı anda bir problem için uğraşıp boşa vakit harcamazlar ve diğer problemlere bakarlar. Ne dersiniz?

Mesaj yazılmadığına göre üzerine çalışan uzman bir arkadaş yok galiba hali hazırda?..

sayın jacksp;
çözüm ektedir.kolay gelsin.

emeğiniz için teşekkürler ama çözüm için gönderdiğim excel dosyasında bir kaç ufak ama önemli değişiklikler yapmışsınız. Bu durumu yardım metninde de özellikle vurgulamıştım: C7 ve C9 hücrelerinde çift isim kullanılmıştı. Çünkü o ilçeye o gün ve o saatte 2 kişi aynı anda gitmişti. Yani oraya tek isim yazılmaması lazım. Bu şekilde yapınca da sizin formül çalışmaz hale geliyor. Direk eşitlik baktığı için...

Şöyle bir ifadenin formülize hali yokmu: Örneğin takvimde F'sütununda 16.04.2011 tarihinde haluk'a karşılık gelen satırda olalım. Bunun adresi de G35 olsun. Buraya yazacağımız formül mealen şöyle olacak: F35'i A:A'da kaçıncı sıradaysa o satırda C sütunundaki değer "haluk" içeriyor mu?

Burada içerdiğinde Eğer formülünü kullandırıp DOLU yazdırırsak sonra takvimde koşullu biçimlendirmeyle DOLU yazanları kırmızı ile dolgu yapabiliriz...

Merhabalar,

G13 hücresine koşullu biçimlendirme için şu "Formül"ü ekleyin.

=TOPLA.ÇARPIM((($A$2:$A$1000)=$F13)*(($C$2:$C$1000)=G$12))>0

"Biçim" olarak; "Desenler"de kırmızı rengi seçin.

"Tamam" deyip kapatın.

G13 hücresinde iken; "Biçim Boyacısı"na tıklayın ve istediğiniz kadar hücreyi seçin.

Böylelikle, ilgili tarihte kimin dolu ve kimin boş olduğunu görebilirsiniz.

Not : XL 2003 üzerinden anlatılmıştır. 2007 için daha fazla janjanlı biçimlendirme seçenekleri mevcuttur.

.

Aslında forumda soruları görüp de yardımcı olmak için çalışmaya başlayan "uzman" arkadaşlar, "şu anda çalışmaya başladım" gibi bir yanıt gönderirseler hem yardım talep eden kullanıcılar monitör başında beklemez başka işlerle uğraşır hem de diğer uzman arkadaşlar mesajı görüp aynı anda bir problem için uğraşıp boşa vakit harcamazlar ve diğer problemlere bakarlar. Ne dersiniz?

Bu mesajınızda yazdıklarınızla, aklınızdan geçenleri tam olarak ifade edemediğinizi ümit ediyorum.

Şöyle olsaydı haklıydınız..

Biz burada teşhirciler gibi aç/kapa yaparak, sorunun cevabını verdikten 5-10 dakika sonra cevabı kaldırıp, üyeleri dımdızlak ortada bırakıyoruzdur.

Bu durumda üyelerin, fel fecir şekilde ekrana bakarak "Ne zaman cevap gelcek acep, aman kaçırmiyem, Allah'tan revamı len bu? Kara vicdanlı ... " nidaları ile beklemeleri doğal olurdu.

Ama cevap verdikten sonra, forumun ömrü yettiği müddetçe herkes bu cevaplardan sınırsızc vea süresizce faydalanabiliyor.

İkinci olarak, bir şeyi atlıyorsunuz.

Siz soruyu sorarak, "Benim derdim var" diyorsunuz. Kendinizi karşı tarafın yerine bi koyun bakalım. Sizin derdinize sizden daha fazla önem veren olur mu?

Dert sizin ama keyif karşınızdakinin ... Burası önemli .

Bu nedenle soru rezervasyonu yapmak ve buraya "Ben uğraşıyorum kardeş, sen git bi çay kahve iç" diyen olmayacaktır diye düşünüyorum

Birkaç kişinin aynı soru üzerinden proje üretmesi bence çözüme zenginlik katar ve soranın değil, çözenin bile ufkunu açar. O nedenle, vakit kaybı olarak görmemek lazım.

Haksız mıyım sizce ?

.

Merhabalar,

G13 hücresine koşullu biçimlendirme için şu "Formül"ü ekleyin.

=TOPLA.ÇARPIM((($A$2:$A$1000)=$F13)*(($C$2:$C$1000)=G$12))>0

"Biçim" olarak; "Desenler"de kırmızı rengi seçin.

"Tamam" deyip kapatın.

G13 hücresinde iken; "Biçim Boyacısı"na tıklayın ve istediğiniz kadar hücreyi seçin.

Böylelikle, ilgili tarihte kimin dolu ve kimin boş olduğunu görebilirsiniz.

Not : XL 2003 üzerinden anlatılmıştır. 2007 için daha fazla janjanlı biçimlendirme seçenekleri mevcuttur.

.

Öncelikle o ilk yazdığım metin yanlış anlaşılmış onu düzelteyim. Ben ekran başında beklemek derken mesajın silinmesi ihtimali için değil forumu aktif gördüğüm ve onlarca uzman arkaştan en az birnin online olupda gelen soruları takip edebileceğini düşündüğüm için hemen yanıt alırım belki diye bekliyordum. Şöyle 1 saat falan bekleyince böyle bir yazı yazasım geldi. Hani problemin çözümü zordur uğraşan varsa en azından ben ilgileniyorum derse ekran başında beklemeye devam ederim(Çünkü sorunun çözümü biraz acildi.), değilse bilgisayarı kapatıp gideyim demiştim.

ikinci durumda da bir problemin tek bir cevabının olabileceğini düşünerek söylediğim bir şeydi. Hani biri uğraşıyorsa ve bunu hazırlamak 1-2 saat sürecekse aynı işlem için bir başkası da uğraşmasın foruma gelen diğer sorularla ilgilensin diye önerme sunmuştum.

Neyse konumuza dönelim...
Şimdi sizin verdiğiniz formülü uyguladım ancak biraz problemli. İlk olarak veri alınan listede üst bilgi satırı olduğu için yani tarih,saat,giden ve yer başlıklarının yazdığı satır, formülü uyguladığımda takvimde geçerli günden bir gün sonraya boyama yapıyor. O satırı sildiğimde doğru tarihi boyuyor. Bunu nasıl çözeriz?
Bir diğer problem ise, giden kısmında bazı günler iki isim aynı anda yazdığı için onların boyanması bir türlü gerçekleşmiyor. O ismi içermesi gibi bir formül uydurmak gerekiyor. Bu nasıl olacak?

İlk olarak veri alınan listede üst bilgi satırı olduğu için yani tarih,saat,giden ve yer başlıklarının yazdığı satır, formülü uyguladığımda takvimde geçerli günden bir gün sonraya boyama yapıyor. O satırı sildiğimde doğru tarihi boyuyor. Bunu nasıl çözeriz?

Böyle bir problemin oluşması için tek şart; sizin verdiğim koşullu biçimlendirme formülünü G13 yerine G14'e uygulamış olmanızdır. Formülü doğru yere tatbik ettiğinizden emin olun.

Bir diğer problem ise, giden kısmında bazı günler iki isim aynı anda yazdığı için onların boyanması bir türlü gerçekleşmiyor. O ismi içermesi gibi bir formül uydurmak gerekiyor. Bu nasıl olacak?

Bu da mümkün değil. Her ikisi de ilgili tarihte kayıt varsa, takvimde boyalı gözükür.

Ekteki örneği inceleyiniz.

.

Ekli dosyalar

Oppss.

Bu kısımda benim bir hatam olmuş.

İsimleri tekil olarak değerlendirmeden dolayı birebir eşleşme uygulanmıştı.

Ancak siz, tekil ve tam değil "içerir" kıstası ile koşul belirtmek istemişsiniz. Bu durumda;

G13 için; Koşullu biçimlendirme formülünü şu şekilde revize etmek gerekir.

=TOPLA.ÇARPIM((($A$2:$A$1000)=$F13)*(DEĞİL(EHATALIYSA(BUL(G$12;$C$2:$C$1000)))))>0

Örnek dosyayı inceleyiniz.

.

Ekli dosyalar

Böyle bir problemin oluşması için tek şart; sizin verdiğim koşullu biçimlendirme formülünü G13 yerine G14'e uygulamış olmanızdır. Formülü doğru yere tatbik ettiğinizden emin olun.

Bu da mümkün değil. Her ikisi de ilgili tarihte kayıt varsa, takvimde boyalı gözükür.

Ekteki örneği inceleyiniz.

.

Hmm. Evet. Özür dilerim. G13'de metin olunca atlamış G14'e uygulamışım formülü.

Peki bana şunu sağlayan bir komut var mı excelde: Mesela A1 hücresinde "muhammed bakkala gitti" yazıyor olsun. A2'ye yazacağım formülle A1'de "ham" varsa A2'ye 1 yazsın yoksa 0 yazsın.

Oppss.

Bu kısımda benim bir hatam olmuş.

İsimleri tekil olarak değerlendirmeden dolayı birebir eşleşme uygulanmıştı.

Ancak siz, tekil ve tam değil "içerir" kıstası ile koşul belirtmek istemişsiniz. Bu durumda;

G13 için; Koşullu biçimlendirme formülünü şu şekilde revize etmek gerekir.

=TOPLA.ÇARPIM((($A$2:$A$1000)=$F13)*(DEĞİL(EHATALIYSA(BUL(G$12;$C$2:$C$1000)))))>0

Örnek dosyayı inceleyiniz.

.

ÇOOK teşekkür ederim sayın uzmanım. Mesajları aynı anda yazınca benim ki de 2. sayfaya düşünce sizinkini geç gördüm biraz.

Olay çözüldü walla. Topla.çarpım komutundan böyle bir sonuç çıkacağı 40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi.

Forumda biraz rastlar gibi olmuştum ama siz biliyorsanız yardımcı olur musunuz? Ben şimdi bir sütuna 2012'ye kadar tarihleri tutup çekip otomatik doldurtacağım ama cmuartesi ve pazara denk gelen tarihleri eklemesini istemiyorum bu mümkün mü?

A1 hücresine yılın ilk gününü (veya istediğiniz herhangi bir başlangıç tarihini) yazın.

A2 hücresine aşağıdaki formülü giriniz.

=EĞER(HAFTANINGÜNÜ(A1;2)=5;A1+3;EĞER(HAFTANINGÜNÜ(A1;2)=6;A1+2;A1+1))

A2 hücresindeki bu formülü aşağıya istediğiniz kadar kopyalayın.

Cumartesi-Pazar hariç, hafta içi günlere ait tüm tarihleri sırasıyla elde edersiniz.

.

A1 hücresine yılın ilk gününü (veya istediğiniz herhangi bir başlangıç tarihini) yazın.

A2 hücresine aşağıdaki formülü giriniz.

=EĞER(HAFTANINGÜNÜ(A1;2)=5;A1+3;EĞER(HAFTANINGÜNÜ(A1;2)=6;A1+2;A1+1))

A2 hücresindeki bu formülü aşağıya istediğiniz kadar kopyalayın.

Cumartesi-Pazar hariç, hafta içi günlere ait tüm tarihleri sırasıyla elde edersiniz.

.

01.01.2011'den sonra 03.01.2011 yazıyor neden acaba?
aynı şekilde 01.01.2005'den sonra 03.01.2005 yazıyor ve 01.01.2010'dan sonra da 04.01.2010 yazıyor. 01.01.1999'dan sonra da 04.01.1999
yazıyor... Anlaşılır olsun diye bir çok örnekleme yaptım.

Allah Allah ...

Ben yanlış mı anlıyorum sizi ? ...

Ben şimdi bir sütuna 2012'ye kadar tarihleri tutup çekip otomatik doldurtacağım ama cmuartesi ve pazara denk gelen tarihleri eklemesini istemiyorum bu mümkün mü?

Siz, Cumartesi ve Pazar günlerini görmek istemediğimizi söylemediniz mi?

01.01.2011 Cuma (Başlattığınız Tarih)
02.01.2011 Cumartesi
03.01.2011 Pazar

04.01.2011 Pazartesi

01'den başlatırsanız, bir sonrakinin 04 olmasının sebebi budur.

01.01.2005 Cumartesi (Başlattığınız tarih)
02.01.2005 Pazar
03.01.2005 Pazartesi

01'den sonra 03 'e geçmesinin nedeni budur.

01.01.2010 Cuma
02.01.2010 Cumartesi
03.01.2010 Pazar

04.01.2010 Pazartesi

01'den 04'e atlamasının sebebi budur.

01.01.1999'dan 04.01.1999'a geçmesinin sebebi de budur.

Anlatabildim mi?

Geri