Tüm Versiyonu Göster : tarihler arası süzüp toplama???
izzetsertan
03-09-2004, 11:02
Selamlar,
Kesilen faturalarımı girdiğim bir dosya hazırladım. Sutunların birinde faturaların vadeleri var.Yapmak istediğim şey;girdiğim bu onlarca fatura (dolasıyla tarih) arasında (nasılını bilmiyorum belki bilgisayarın güncel tarihini kullanarak) örneğin 30ağustos-5eylül tarihleri arasındaki haftalık ödeme toplamımı görebilmek.Ben exceli yeni yeni kullanmaya başlıyorum.Malesef makro bilgim yok.Sorunum çözülebilir bir sorun mudur?
Yardım ederseniz çok sevinirim.
Ãimdiden teşekkürler... :yardim:
Merhabalar.Tablonuz hakkında ayrıntılı bilgi olsa daha iyi olurdu.
Ãimdi tarihlerin yazılı olduğu sütunun en basına gidin.(Burda bir başlık olmalı; Ã?rnek:Tarih).şimdi bu ilk hücrede "Tarih" yazıyo varsayalım ve alt hücrelerinde de tarihler alt alta sıralanmış."Tarih" yazan hücreyi seç.Veri(Data) menüsünden süz(Filter) i seç oradanda OtomatikSüz(AutoFilter) i seç.Bunu yaptıktan sonra "Tarih" yazısının hemen yanında aşağı doğru açılan bir ok belirecek.Bu ok a tıkladığında aşağı doğru listeler açılır.Bu listde ki özel(custom) seçeneğini seç.(çıkan listeden üçüncü sıradaki.)
Karşına bir ekran gelecek. Bu ekranda 4 tane, yazı yazabilmek için yanlarında aşağı doğru açılır ok olan kutular vardır.üzte iki tane altta iki tane olmak üzere.Sol üst küşedekinin açılır okuna tıkla çıkan listeden "büyük yada eşit(greater than or equal to)" yu seç.Hemen yanındaki kutucuğa 30.10.2004 yaz.(yani başlangıç tarihi).
Alt sol köşedeki kutucuğa git ve açılır okuna tıkla.Ordanda "Küçük yada eşit(less than or equal to)" yu seç.Onun yanindaki kutucuğada 5.09.2004 (yani bitiş tarihi) yaz.Ãimdi sol üstteki kutu ile sol atlttaki kutu arasında "Ve(AND)" ve "Veya(OR)" seçenekleri vardır.Siz Ve(AND) seçmelisiniz.Napmış olduk biz;30.10.2004 ile 5.09.2004 tarihleri arasındaki satırları göster demiş olduk Excel'e.Tablonuzdaki diğer satırlar gizlenir,sadece bu tarihlerin olduğuı satırlar gözükür.Bu şekilde ekrana çıkan "haftalık ödeme" satırlarıda hepsi değil sadece bu tarihler arasındaki olur.Ve bu satırları toplarsan istediğin tarihler arasını toplamış olursun.Tekarar hepsini göstermek istersen; "Tarih" yazan hücrenin yanındaki okçuğa tıkla.Çikan listeden bu sefer özel(custom) yerine en üztteki tümü(All) ı seçmen gerekiyor.O zaman tüm kayıtlar görünür.
Kolay gelsin.
Tablonu mail atarsan daha fazla yardımcı olabilirim
:arkadas:
Tablonu mail atarsan daha fazla yardımcı olabilirim
Merhaba donhuan,
biliyorsunuzki artık dosya ekleme özelliğimiz var, emaile gerek yok. :mrgreen:
Konu ile ilgili bende bir örnek hazırladım.
Dosyada F4 hücresinde formül yazılı lütfen bunu bir inceleyin.
Bu formül bir array formüldür ve bir düzenleme yapıldığında
CTRL+SHİFT+ENTER ile sonladırılmalıdır.
Merhabalar.
Haklısınız,Aslında bir dil demiyimde el sürçmesi oldu. :hihoho:
Merhabalar.
Haklısınız,Aslında bir dil demiyimde el sürçmesi oldu. :hihoho:
:arkadas:
izzetsertan
03-09-2004, 13:56
tabloma iki satır daha ekleyerek sorumu çözmüş olacağım.ikinize de çok teşekkürler :bravo: :bravo: :bravo:
izzetsertan
10-09-2004, 10:56
selamlar,
gene ben gene aynı soru(n)...
gelen cevaplar ışığında "yaparım" dediğim şeyi yapamadım gene :(
sanırım bunun nedeni benim openoffice kullanıcısı olmam.ekte çalışma dosyamdan bir örnek gönderiyorum.vakit ayırıp ilgilenen arkdaşlara şimdiden teşekkürler...
neşeyle kalın... :hey:
izzet sertan m.
bunun nedeni benim openoffice kullanıcısı olmam
OpenOffice tecrüsi olan arkadaşlara bir soru.
Exceldeki Array Formül (CTRL+SHIFT+ENTER) girişi OpenOffice te mümkün mü?
ödenmemiş bakiye satırı için F5
haftalık ödeme toplamı için F8 adreslerindeki formülü değiştirdim
birde sonucu görebilmek için tarih aralığınıdaki (son tarihi) 5.09 tarihini 13.09 olarak değiştirdim .
istediğin bu değilse tekrar yaz
dizi formülünün gücü mükemmel
yapman gereken tek şey (kendi tablonda deneyebilirsin F5 ve F8 adresleri dizi formülü) formülü yazdıktan sonra veya
F5 adresinde iken F2 tuşu ile formül düzeltmeye çıkın
sol eliniz ile ctrl ve shift tuşlarına basın (bu 2 tuş klavyenin sol alt köşesinde ve üst üste)
bu iki tuş basılı iken sağ eliniz le enter tuşuna basın ve tüm ellerinizi geri çekin.
formül satırına bakarsanız
önceden
=TOPLA(EÃER(E20:E31>=F6;EÃER(E20:E31<=F7;EÃER(G20:G31="ödenmedi";F20:F31;0))))
olan formülünüzün ön ve arkasına {} parantezleri eklenmiş olduğunu görürsünüz yani artık formülünüz
{=TOPLA(EÃER(E20:E31>=F6;EÃER(E20:E31<=F7;EÃER(G20:G31="ödenmedi";F20:F31;0))))}
olarak dizi formülüne dönüşmüştür.
NOT: (dizi formülünü hiç bilmediğinizi varsayarak açıkladım.)
kolay gelsin...
özür.. open ofice kullandığınızı yeni farkettim (site yöneticisi gerekli görürse bu cevabı silebilir)
BeyazGölge
15-09-2004, 00:52
çok güzel anlatmışsınız tam aradığım şeydi :o
Fakat array formüller'in nasıl oluşturulduğunu anladım.
Ama tam olarak neişe yaradığını anlamadım. Bir tür döngü olayını mı açıyor :?:
Dizi formülleri ve nasıl girilecekleri hakkında
Bir dizi formülü çok sayıda hesaplama yapabilir ve sonra tek bir sonuç veya çok sayıda sonuç verebilir. Dizi formülleri, dizi bağımsız değişkenleri olarak bilinen iki veya daha fazla değer kümesi üzerinde işlem yapar. Her bir dizi bağımsız değişkeninin aynı sayıda satırı ve sütunu bulunması gerekir. Dizi formüllerini, temel, tek değerli formüllere yarattığınız biçimde yaratırsınız. Formülü içerecek hücreyi veya hücreleri seçin, formülü yaratın ve sonra formülü girmek için, CTRL+ÜST KARAKTER+ENTER tuşlarına basın.
Yalnızca tek bir sonuç istiyorsanız, Microsoft Excel’in o sonucu yaratmak için pek çok hesaplama yapması gerekebilir. Ã?rneğin, aşağıdaki formül, yalnızca D5:D15 aralığında bulunan, A sütununun aynı satırındaki hücrenin “Mavi Havacılık Ãirketi” metnini içerdiği hücrelerin ortalamasını almaktadır. EÃER işlevi, A5:A15 aralığındaki, “ Mavi Havacılık Ãirketi “ metnini içeren hücreleri bulur ve sonra D5:D15 aralığındaki ilişkili hücrenin değerini, ORTALAMA işlevine verir.
{=ORTALAMA(EÃER(A5:A15=” Mavi Havacılık Ãirketi “,D5:D15))}
Bir dizi formülüyle çok sayıda sonuç hesaplamak için, diziyi, dizi bağımsız değişkenleriyle aynı sayıda satırı veya sütunu olan bir hücre aralığına girmeniz gerekir. Aşağıdaki örnekte, beş tarihlik bir seri için (sütun A’da), beş satış rakamı (sütun B’de) verilmiştir ve EÃİLİM işlevi, satış rakamları için düz çizgi değerleri belirler. Formülün bütün sonuçlarını görüntülemek için, sütun C’deki beş hücreye (C10:C15) girilir.
{=EÃİLİM(B10:B15,A10:A15)}
Bir dizi formülünü, çalışma sayfasına girilmemiş olan bir değer serisinin tek veya çok sayıda sonucunu hesaplamak için de kullanabilirsiniz. dizi formülleri, sabitleri, dizi formülü olmayan formüllerin kabul ettiği biçimde kabul edebilir; fakat, dizi sabitlerini belli bir biçimde girmeniz gerekir. Ã?rneğin, bir önceki örnekteki aynı beş tarih ve beş değer verilince, gelecekteki iki ek tarih için satışları planlayabilirsiniz. Formüller veya işlevler dizi sabitleri olamayacağı için, aşağıdaki örnek, EÃİLİM işlevindeki üçüncü bağımsız değişkenin ek tarihlerini göstermek için seri numaraları kullanmaktadır:
{=EÃİLİM(B10:B15,A10:A15,{35246;35261})}
sayın: Remzi KUYUGÃ?Z'ün çalışmasından alıntı..
BeyazGölge
15-09-2004, 11:41
muygun anlatımın için teşekkür ederim. Konuyu anladım gibi.
En iyisi bu konuda biraz pratik yapıp sana yeni sorular sormak. :o
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.