Tüm Versiyonu Göster : Lıstelerde excelın yardımları
Sayın uzman arkadaşlar,
Daha önce korhan uzman arkadaşımızla görüşmüştük. Görüşmemizden sonra bunu yazıyorum.
Bu başlık altında excelde liste yapan herkesin mutlaka bilmesi gereken bazı konuları incelemek istiyoruz.
Bu konularin bazıları ,
1-bir listeden istenen özet tabloların coçuk oyuncağı gibi hazırlanması (pivot table) (mesela ben özel gittigim excel kursu ve kitaplarımda görmeme rağmen bunu kullanmadan 10 yılı bosa harcadim)
2-table işlevi sayesinde formül kopyalama, satır ve sutun ekleme,çıkartma , aralık seçmenin kolaylastırılması
3-data validation ile doğru bilgi girilmesi
4-koruma ile eski değerlerini silinmesi değiştirilmesini engellemek
5-koşullu bicimlendirme ile bazı şeyleri hemen farketmemiz
bunlar benim giriş diye yazabileceklerim.formül ve makrodan kacinmak istiyorum.(ki bunlar daha güzel secimler sunmasına rağmen iyi çaba ve gayret gerektiriyor. coğu arkadasımız için zor olabiliyor.mesela benim için)
Burada amacım herkesin kolayca bu işlemlerin önemini ve kolaylığını farketmesidir.ilgilenenlere basit bir kılavuz hazırlamaktır.
Ben bazılarını bilsem de, uzman arkadaşların bizi daha iyi yönlendireceğine inanıyorum.
Bunun için bir örnek hazırlayıp ekledim. EXCEL ISLEMLERI örnekte 1000 e yakın değeri ekledim.
Örnek bır üretim listesi olup; uretim no, tarihi, ulke ,firma,renk malzeme, olcu ve agirlik gibi sutunlarda bu bilgiler var.herkes kendi ihtiyacına gore kendi bilgilerine uygulayabilir.
simdiden arkadaslara faydali olacagi düşüncesi konuyla ilgilenecek tum arkadaslara tesekkür ederim.
1 nolu mesajımdaki listede excel müthiş özelliği olan pivot table kullanıyorum.
pivot table ile bir listeden, istediğiniz özeti hazırlarsınız. Böylece hem kolayca hemde doğru bir sekilde tablolarınızı hazırlarsınız. (Bu konuda yurttas ve diğer uzman arkadaşların çok açıklayıcı dosyalari vardir)
benim örneğimde, br listeden yapılmış değisik pivot table örnekleri var. Örnekte görüldüğü gibi 1000'ı aşkın bir listeden, değisik basit hazirlanmış listeler doğru ve tamamı 5 dakikadan az sürede hazirlanmistir.
Bu mesajda pivot tablenin nasıl yapıldığına girmek istemiyorum. Aşağıdaki linkte uzman arkadaşlar konuyu çok güzel açıklamışlardır.
http://www.excel.web.tr/showthread.php?t=3036
mesajı okuyan ve konuyu bilmeyen arkadaşlara bununla ilgilenmelerini tavsiye ederim.
bunun yerine pivot table ile yapılabilecekleri özetlemek isterim.
1- bir listeden istediğiniz kadar liste yapabilirsiniz. böylece hepimizin başına gelen tabloları sil baştan işi çoçuk oyuncağı olur.
2-kontrol etmek gereği bile kalmaz.
3-tarih olan liste girerseniz; günlük, aylık,yıllık, toplamları almak pivot table group işlemi ile kolayca yapılır.
4-alt toplam seçeneği ile istediğiniz alt toplamı gösterme / saklama yapabilirsiniz.
5-summarize data by secenegi ile toplam alabilirsiniz, adedini sayabilirsiniz, ortalama, minumum maksimum ve benim bilmediğim diğer özellikleri kullabilirsiniz. hatta bunları aynı tabloda kullanabilirsiniz.
6- yurttas beyin çok güzel açıkladığı satır sutun vb yüzde işlemlerini yapabilirsiniz.
7-konsolide işlemleri (2 ve daha fazla listeden ) özetler hazırlayabilirsiniz.
8-filtre seceneği ile istediğiniz hesaplamayı yapabilirsiniz.
9- aynı sayfada iki veya daha fazla pivot table yerleştirerek karşılaştırma yapabilirsiniz.
benim verdiğim örnekte yukarıda yazılanları yapılmış örnekleri yapmaya çalıştım. (KONSOLIDE YAPILMADI.) toplam sure 5 dakikadan az olmuştur.
ilgilenen arkadaşların daha iyi bilgi sahibi olmaları için linkini verdiğim güzel örnekleri incelemelerini şiddetle tavsiye ediyorum.
bu başlıkta kimse henüz bir yorum yapmadı ama nedeni umarım gereksizliğinden degildir.
en önemli özellik diyebilecegim pivot table konusunda özet fikirlerimi yeterli olduğu düşüncesi ile pivot table konusunu kapatıyorum.
listeden çalışan insanlar kendileri tablo hazırladığı için, yazım ve benzeri hatalar önemli olmayabilir. ama pivot table için verilerin düzgün olması cok onemlidir.
bu nedenle sıraya listelerin hazırlanması gelmektedir.
normal de çalışırken once listeyi hazırlarız. sonra raporlarımızı hazırlarız.
burada ise biz önce rapor hazırlamayı inceledik. simdi başa sarıp liste hazırlamayı inceleyeceğiz. bu konuda amacım zaten budur.
listelerimizi hazırlarken neler yapıyoruz.
sutun satır ilave etme çıkartma,
formul girme ve formulu gerektiği kadar uzatma
listede bu tarz değişiklik yapılınca ne yaşanıyor. yapılan işleme göre sonraki işlemler sil baştan yapılabiliyor.
bu nedenle excel bize bu konuda yardımları listelersek,
1-table secenegi
2-isim girmek ve kullanmak
3-dinamik alan kavramı
bu konularda birçok açıklayıcı bilgi halihazırda uzman arkadaşlarımızın hazırladıkları var.
burada soylemek istediğimiz bu konuları ileri ki mesajlarda seviyem düzeyince açıklayacağım. uzman arkadaşlardan yardımlarını da beklerim. ama onemini söylersem, listeleri düzgun yaparsak ve yukarıdaki gibi yardımcı şeyleri kullanırsak:
1-hata olasılığı azalır.
2-sil baştan az yaşanır.
3-işlemler kolaylaşır.
yaptığımız bir listeyi excelin her zaman guncellemesi için aşağıdaki işlemlerden seçmemiz gerekir.
1-dinamik alan : bu konuda yurttas uzman arkadaşımızın hazırladığı güzel çalışmanın linkini veriyorum.
http://www.excel.web.tr/showthread.php?t=26374
2-isim tanımlama: isim tanımlamayı her yerde kullanabiliriz. böylece uzun formül yazmaktan kurtuluruz.aynı aralığı tekrar tekrar seçmekten kurtuluruz.
bu konuda gene her türlü övgüyü hakeden yurttas arkadasımızın hazırladığı dosyaların linkini veriyorum.
http://www.excel.web.tr/showthread.php?t=62687
3-yukarıdaki işlemlerin yanı sıra benim genelde kullandığım işlem ise table seçenegidir. bunu da gene yurttaş arkadaşımızdan öğrendim.
şöyle uyguluyorum.
a- ana listemi hazırlıyorum.
b-ilk iki satırı seçiyorum. baska bır sayfaya yapıştırıyorum.
c-orada gerekirse formüllerimi yazıyorum.
d-insert menusunden table seçiyorum.başlık var diyorum.oldu benim tablo...
e-table seceneklerinden alan la ilgili,isimle ilgili, görünümle ilgili istenirse değişikler yapabilirsiniz.
f-eğer ilave sutun ekleyeceksem, eklerim.otomatik tablo genişler. mesela formul yazacaksam, formülü ilk satıra yazmam yeterli oluyor. gerisini table menüsü otomatik dolduruyor.
g-eğer satır ilave edeceksem, sadece bilgi olan satırları girmem yetiyor. ,işlem yapılacak yerleri kendi dolduruyor. yada tüm bilgiyi alıyorum. bilgi girişi olan sutunlara komple yapıştırıyorum. tablo kendisini yeniliyor.
yukarıda bahsettiğim table işlemini uyguladığım örnek ektedir.
örnek olarak iki sutun ilave edildi. ilk satıra formül yazıldı.gerisini table tamamladı.
bazı satırların bilgisi ilave edildi.geri kalanları table otomatık tamamladı.
özellikle listenin çok olduğu çalışmalarda müthiş faydası var.
pivot table larda data kaynağı olarak sadece table 1 yazıldı.
pivot table larda eklenen sutunlar bazı örneklere dahil edildi.
şimdi artık table dediğimiz listede yapılacak değişiklikler rapor yaptımığımız pivot table larda otomatik güncellenecektir.
şöyle düşünürsek, bir listemize ilave formüllerin yazılması ve ondan 5 değişik rapor hazırlanması 10 dakikayı geçmiyor.
sevgili arkadaşlar
exceli küçük bir tabloda olsun kullananlara kılavuz olsun diye başladığım bu çalışmaya devam ediyorum. ama benim kılavuz önemine göre sondan başa gidiyor.
bir önceki mesajla tablo seceneğini bitirdim.
şimdi sıra listeleri bir başka yerden almıyorsak, elle giriliyorsa mutlaka olması gereken olarak gördüğüm
1-data validation
2-koşullu biçimlendirme
3-koruma
elbette bu konuları da uzman arkadaşlarımız çoktan hazırladı.ben onların linkini vereceğim.
data validatıon- bilgi dogrulama konusunda excel.web.tr de bir çok bilgi ve uygulama var.
data validation ile çok faydalı iki iş yapabiliriz.
1- benzer bilgileri girdiğimiz yerler yazma veya kopyalama işlemi yerine, hazırladığımız listeden data validation/list seçeneği ile kolayca seçebiliriz.
2- ve girdiğimiz bilgi de hata olduğunda bunu farketmemizi sağlayabiliriz. hata yapıldığında uyarı vermesi, bilgi vermesi yada bilgi girişinin engellemesi diye de üç opsiyonu vardır.
böylece hem kolay bilgi girilir ayrıca hata varsa hemen uyarması sağlanır.
bu konuda danersin isimli arkadaşın hazırladığı güzel açıklamanın linki aşağıdadır.
http://www.excel.web.tr/showthread.php?t=2830
bir kaç örneğin linki ise aşağıdadır. bu örneklerde uygulamaları görebilirsiniz.
http://www.excel.web.tr/f136/personel-bilgileri-resimli-3-ornek-dosya-t22790.html
http://www.excel.web.tr/attachment.php?attachmentid=70349&d=1248288418
Önceki mesajda data validation açıklamaları yapılmştı.
bu mesajda ekledığım dosyada benım becerim ve bilgim nispetinde data validation uygulamaları yaptığım dosya bulunmaktadır.
yaptıklarımı açıklarsak:
(ıncelemek için sutunları tek tek seçip data validation -bilgi dogrulama bakmanız gerekir)
1- uretım no 5 rakam olmalı-aynı - mukerrer rakam girişi formulle engellendi.
2-sıparıs no 4 rakam olmalı- 4 karekterden farklı rakam girişi engellendi.
3-giriş tarihi formulle dün yapıldı. farklı tarih girişi engellendi.
bundan sonra kolaylık saglayan data validation -list seçeneği ile işlemler yapıldı.
4- ulke ismi listeden seçilmekte, farklı ülke uyarı vermektedir.
5-malzeme ismi listeden seçilmekte, farklı malzeme uyarı vermektedir.
6-renk ismi listeden seçilmekte, farklı renkte bilgi vermektedir.
7-firma fulke ismi listeden seçilmekte, farklı firmada bilgi vermektedir.
8-olcü ismi listeden seçilmekte, farklı olcu bilgi vermektedir.
dediğim gibi benim yapabildiğim kadarını ve önemli gördüklerimi anlatmaktayım.
elbette benim yapamadıklarımda var. bunları en sonda toplu sormayı düşünmekteyim.
ayrıca diğer taraftan şu ana kadar yorum yada soru gelmemesi ben de şüphe uyandırıyor.
ya herkes biliyor, yada ben anlaşılmayacak kadar karışık anlatıyorum.
bir önceki mesajla data validation bitirmiş kabul edip bence önemli diğer bir konu olan koruma işlemini açıklayım. bu konuda gokhan polat uzman arkadaşımız video ile konuyu güzel anlatmıştır. video nun linki :
http://www.excel.web.tr/showthread.php?t=54089
koruma yı önemsememin nedeni, işlem yaparken eski değerlerde değişiklik yapılmasını sadece passport koyan arkadaşın yapmasıdır. benim çalışma yöntemim
1-yeni değerleri başka sayfa da hazırlayıp ,
2- ana listeye korumayı açtıktan sonra kaydetmek
3-kontrolden sonra koruma yı tekrar yapmaktır.
Levent Menteşoğlu
29-07-2009, 21:39
Sn sedagli
Oldukça emek verdiğiniz bu çalışmalarınız nedeniyle teşekkür ederim. Ayrıca anlatımlarınıza forumdan örnek linkler vermeniz, ilgili konulara ulaşmakta kolaylık sağlaması açısından çok faydalı olmuş. Elinize ve bilginize sağlık. Yalnız konuların karışmaması açısından ayrı başlıklar açarak devam etmenizin daha yararlı olduğunu düşünüyorum.
bu mesajda koşullu biçimlendirme konusuna değineceğim.
gene değerli uzman arkadaşımızın hazırladığı sayfa bize her şeyi öğretiyor.
http://www.excel.web.tr/showthread.php?t=7558
bu linke hakettiği ilgiyi gösterin yeter. emin olun cok zaman kullanacaksınız.mesela :
1-hatalı sonucların
2-mukerrer, eksik, yanlış yazımların onune geçebilirsiniz.
3-formül bilginiz seviyesinde birçok kontrol yapabilirsiniz.
ekte hazırlanan örnekte bazı koşullu biçimlendirme örnekleri vardır.
ben ayrıntıya girnek istemiyorum. önceki mesajda verdiğim necdet beyin çalışması zaten herşeyi anlatıyor.
benim örnekte sutunları seçtiğinizde yapılmış olan koşullu biçimlendirme örneklerini bulabilirsiniz.
bu başlığa başladığımda, amacım excel.web.tr adresinde olan bazı önemli bilgileri anlatmak ve önemini faydasını açıklamaktı. elbette bu işlemleri formüllü ve makro yardımı daha iyi şeyler yapılabilir.
koşullu biçimlendirme ile aklımdan geçen kapsam bitimiş oluyor.
umarım bize birilerinin faydası olduğu gibi , bu çalışmada birilerine faydalı olur.
benim bu konuyla ilgili son çalışmam ,
sorularımı konu olarak sırayla toplayacağım. belki cevaplar bulabiliriz.
ayrıca takip eden arkadaşlar var ise, soruları ve fikirlerini paylaşabiliriz.
aslında şu da çok garibime gitti, kimse faydalanmadı yada takip etmedi.
kimse konu ile ilgili soru yada önerisi olmadı.
ben de önemsemedim. iyilik yap denize at balık bilmese malik bilir derler. ayrıca her çalışmanın başarılı olma şartı yok ki. bazen başarısız olup, ders almak gerekir.
başta bizlere çok şey kazandıran excel.web.tr yönetici ve uzman arkadaşlar olmak üzere ilgilenen yada ilgilecek herkese teşekkür ederim.
Excel yukarida bahsettigim konularda benim henuz cozemedigim problemler
Konu :
a-pivot table
1-liste den yaptığım pivot table da wrap text, sutün genişliği gibi ayarlar listeme yeni değer sutün vb değer girdikten sonra pivot table da refresh-yenile yapınca bütün yaptığım ayarlar gidiyor. Yaptığım ayarı nasıl sabitlerim? Soru şu, pivot table yapılan en yükseklik ayarları nasıl korunabilir? (pardon bunu çözdüm- sag click-pivot table opsiyon-yerleşim%biçim ... altta auto fit witdh column onupdate-yenilerken kolon genişliğini otomatik ayarla ). Seçimini kaldırdım.
2-pivot table row-satır veya sutun-column bolgelerınde sort yapabiliyorum.ama data serisinde bunu bazı sartlarda yapamıyorum. Data yerinde mesela 3 deger var. ben birine göre yapmak istediğimde yapamıyorum.
b-TABLE
1- Table da bazen formül girdiğimde excelin son satırı 65000 serisine kadar formülü kopyalıyor.bunu neden olabilir, nasıl engellenir?
C-data validation
1- Bilgileri liste halinde bir sutün alabiliyorum. Ama formul olmadan mesela bir sutuna kot koysam 5 sutuna bilgileri getirme yolu var mı?
2- Listeyi aynı sayfada olması gerekiyor. Eğer isim verip kullanırsam başka sayfadaki bilgiyi data validation-liste ye kullanabiliyorum. Ama isim değil de aralik seçsem başka sayfadaki aralığı seçemiyorum. Bunun başka yolu var mı?
3- Data validaion durdur/uyar/bilgi ver seçtik diyelim. Bilgiyi yazdığımızda data validation çalışıyor. AMA COPY YADA CEKEREK HUCRE DOLDURMA DURUMUNDA DATA VALIDATION CALISMIYOR. BUNU NASIL ENGELLERİZ.
c- KORUMA
1-şöyle bir şey mümkün mü? Bir satıra bilgi girince otomatik bilgi olan hücre satır sutun u silme yada değiştirmeyi engellemek... tabi sorum makro değil. Makro örneğini severek kabul ederim. Ama benim amacım excel özelliklerinde bu mümkün mü?
d- koşullu biçimlendirme
1- Burada bır formülü yapamadım. Benim örnekte mesela birim aralık iki değer arasında degilse arka plan rengini değiştirmeyi beceremedim.
2- Koşullu biçimlendirme de güzel uygulamalara ihtiyaçımız var. Elinde olan arkadaş var sa bizimle paylaşırlarsa sevinirim.
benim sorularım bunlar ,eğer cevapları var ise cevaplarsanıy müteşekkür olurum.
sevgili arkadaşlar :
önceki mesajımda sorularımla birlikte benim başlangıçtaki önemli görüp excel kullanan herkesin bilmesi gerektiğini düşündüğüm bazı konular bitmiştir.
1- excel.web.tr bulunan sevgili ustalarımıza ait topladığım bilgi ve benim seviyem düzeyinde yaptığım örnekler bulunmaktadır.
2-elbette makro ve formüller le bu işler daha düzgün ve kolay yapılabilir. ama bunlar ihtiyaça göre değiştiği için elimden geldiğince kaçındım.
3-konuları baştan sonra alırsak,
a- otomatik bilgi girişi-data validation liste seceneği
b-koşullu biçimlendirme ile uyarılar
c-data validation ile yanliş bilgi girişini engellemek
d-koruma ile bilgileri değiştirilmesi veya silinmesini engellemek
e -tablo seçeneği ile formul,satır ,sutun ilavelerinde değişikliklerinde veya aralık seçimlerinde kolaylıklar
f-pivot tablo -özet tablo ile verilerden çok kolay ve doğru rapor veya tabloların hazırlanması
(ben konu önemi nedeniyle bu konuları bu sırayla değil , ters sırayla bahsettim. )
konuya ilgi gösteren veya bu bilgileri bizlere aktaran uzman arkadaşlara ve excel.web.tr yöneticilerine bu vesile ile bir key daha emeğinize ilginize aklınıza sağlık diyorum. allah sizden razı olsun.
Herkerse kolay gelsin ben excel de hazırlanmış memur sicil raporu dosyası arıyorum
Sayin zuroho
bu calismada ben excelin bazi guzel ve kullanisli islemlerini acikladim.
sizin aradiginiz excelde ise buradan bazi dosyalari ve fikirleri inceleyebilirsiniz.
ancak aradiginiz makro ise ornek uygulamalara bakmanizi tavsiye ederim.
ayrica bastan sonra makro ile hazirlanmis bir ders nitelikli calisma asagidaki linktedir.
http://www.excel.web.tr/f157/personel-kayyt-programy-resimli-anlatym-t67133.html
http://www.excel.web.tr/f157/birlikte-syfyrdan-program-yapalym-t66895.html
assenucler
12-11-2010, 07:01
Sayın sedagli;
Günaydın..
Hocalarımızın linklerine de yer verdiğiniz, emeğiniz ve yaşadığınız deneyimlerinize ilişkin dosyaları bizlerle paylaştığınız için teşekkürler..
Her şey gönlünüzce olsun..
eger konudan yararlanan arkadas olmussa ve sorun yasayan yada benzer konuda sorusu olan var sa , yardimci olmayi deneyebilirim
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.