Ataturkumuzden [Archive] - Excel Forum

PDA

Tüm Versiyonu Göster : Ataturkumuzden


jale
16-02-2009, 20:11
Mustafa filminde goremedigimiz, ama filimde genis yer tutan icki sofrasinin yerine yeni nesillerin bilmesi gereken bir hikayeyi paylasiyorum.

Iki satirlik bir telgrafin yarattigi bilim adami Ord.Prof.Dr. Sadi Irmak'in anisindan :


"Istanbul Universitesi' nde ogrenci oldugum siralar, okul duvarinda bir ilan gordum:
"Avrupa'ya talebe yollanacaktir. "
Allah Allah, dedim! Ulke yikik dokuk, her yer virane, Lozan yeni imzalanmis, bu durumda Avrupa'ya talebe... Luks gibi gelen bir sey... Ama bir sansimi denemek istedim. 150 kisi icinden 11 kisi secilmisiz. Benim ismimin yanina Ataturk, "Berlin Universitesi' ne gitsin." diye yazmis.
Vakit geldi, Sirkeci Gari 'ndayim;ama kafam cok karisik. Gitsem mi, kalsam mi? Beni orada unuturlar mi? Para yollarlar mi? Tam gitmemeye karar verdigim, geri dondugum sirada bir post muvezzi ismimi cagirdi.
"Mahmut Sadi! Mahmut Sadi! Bir telgrafin var."
"Benim" dedim.
Telgrafi actim, aynen sunlar yaziyordu:



"Sizleri bir kivilcim olarak yolluyorum,
alevler olarak geri donmelisiniz. "
Imza
Mustafa Kemal



Okuyunca dusunduklerimden olaganustu utandim. "Simdi gel de gitme, git de calisma, don de bu ulke icin canini verme" dedim." >
"Dusunun 1923'te o kadar isinin arasinda 11 ogrencinin nerde, ne zaman, ne hissettigini sezebilen, ona gore telgraf ceken bir liderin önderliginde bu ulke icin can verilmez mi?"
Cok basarili oldum. Ulkeme alev olarak dondum. Once Istanbul Universitesi Genel ve Beseri Fizyoloji Enstitusu'nu kurdum. Kursu baskani oldum. Daha sonra ulkemin basbakanligini yaptim.
Ben kim miyim? Ben sadece iki satirlik bir telgrafin yarattigi bilim adami Ord. Prof. Dr. Sadi Irmak'im."

Ferhat Pazarçevirdi
16-02-2009, 20:30
Atatürk; bu ülkenin temeline koyacağı tek bir taşı bile özenle seçmiş.

Tek başına bu olay bile, onun ilke ve düşüncelerini anlamak için yeterlidir.

Bugünlerimizin varolmasını sağlayan her iki büyüğümüzün de ruhları şad olsun ...

Paylaşımınız için teşekkürler ...

.

Levent Menteşoğlu
16-02-2009, 21:04
Büyük dersler içeren enfes bir anı, paylaşımınız için teşekkür ederim.


Özel Arama