Tüm Versiyonu Göster : CANIMIZ YANIYOR! Ormanlar
vedatelci
04-08-2008, 08:39
Ormanları tehlikeye sokan etkenlerin başında yangınlar gelmektedir. Özellikle yaz aylarında ormanlarımız için büyük tehdit oluşturan yangınlar, yüzlerce yılda yetişen ağaçların bir anda elden gitmesine, doğal dengenin bozulmasına, ormanda yaşayan canlı türlerinin ve doğal yaşam ortamlarının yok olmasına, topraktaki organik maddelerin yitirilmesine neden olmaktadır. Orman yangınları genel olarak doğal (yıldırım) veya insan kaynaklıdır. Gelişmiş ülkelerdeki yangınlarda insan unsuru görece daha düşük bir oranda iken, ülkemizde çıkan orman yangınlarının yüzde 98'inde insan unsuru yer almaktadır. Son 60 yılda 1,5 milyon hektarın üzerinde ormanın yandığı Türkiye'de yangınların, yüzde 97'si insan eliyle çıkmakta, yüzde 3'ü ise doğal nedenlerden kaynaklanmaktadır. İnsan kaynaklı yangınların yüzde 68'i ihmal, yüzde 32'si kasıt sonucu çıkmaktadır. İhmalden doğan yangınların başlıca nedeni ise "anız yakma"dır. Ormanlık alanların yakınında bulunan tarlalarda başlatılan anız yangını ihmal sonucu yakınındaki ormana sıçrayarak çok büyük felaketlere yol açmaktadır. Bunun yanında kasıtlı olarak çıkarılan yangınlar da ülkemizde önemli bir yer tutmaktadır. Kasıtlı çıkarılan yangınlar, genellikle arazi mülkiyeti (gecekondu, tarla açma vs) ve çıkar çatışmaları (örneğin, korunan alanlarda) ile orman idaresi-köylü ilişkilerinden veya kişisel nedenlerden kaynaklanmaktadır. Sonuçları son derece yıkıcı olan orman yangınlarının önüne geçmek için özellikle insan ihmalinden ve kasıtından kaynaklanan nedenlerin ortadan kaldırılmasında toplumsal destek şarttır.
Ormanların Faydaları
Ormanlar; ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar gibi canlı varlıklarla toprak hava, su , ışık ve sıcaklık gibi fiziksel çevre faktörlerinin birlikte oluşturdukları karşılıklı ilişkiler dokusunu simgeleyen ekosistemler olup, dünya yaşamı için vazgeçilmezdirler...
- Ormanlar yaşantımızın her safhasında ihtiyaç duyduğumuz yapacak ve yakacak hammadde kaynağıdır. Bunun yanı sıra bitkisel nitelikli tohum, çiçek, kozalak vb. ile mineral nitelikli çakıl, kum vb.hammadde kaynaklarının bir kısmı da ormanlardan elde edilmektedir.
- Ormanlar, bitkiler ve hayvanlar için doğal bir su kaynağıdır. Kar ve yağmur biçimindeki yağışı yapraklı, dalları, gövdesi ve kökleri ve tutarak sellerin ve taşkınların oluşmasını önler. Ayrıca yer altı sularının oluşmasına yardım eder.
- Ormanlar erozyonu önler. Ormanlar rüzgarın hızını azaltır, toprağı kökleri ile tutarak yağışların ve akarsuların toprağı taşımasını önler.
- Ormanlar, yaban hayatı ve av kaynaklarını koruru. Nesli tükenmekte olan hayvanların üretimi, korunması ve barınmasında koruma alanları oluşturur. Bu sahalar milyonlarca canlının yuvasıdır.
- Ormanlar bitki örtüsü ve toprak içerisinde büyük miktarda karbon depoladıklarından, ikim üzerinde olumlu etkiler yapar. Aşırı sıcaklıkları düzenler, bir ısı tamponu gibi görev yapar. Sıcağı soğuğu dengeler, yaz sıcaklığını azaltırken, kış sıcaklığını artırır, radyasyonu önler.
- Su buharını yoğunlaştırarak yağmur haline gelmesini sağlar. Rüzgar hızını azaltarak toprak ve kar savurmalarını ve rüzgarın kurutucu etkisini yok eder. Bu nedenle açık alanlara oranla ormanlarda gündüzler serin geceler ise sıcaktır.
- Ormanlar, eğelenme, dinlenme ve boş zamanları değerlendirme imkanı sağlar. Havası, suyu, doğal görünümleri ve sakin ortamı ile özellikle şehirlerde yaşayan insanları kendisine çeker. Bu yönüyle insanların beden ve ruh sağlığı üzerinde olumlu rol oynar.
- Yerleşim alanları çevresindeki hava kirliliğini ve gürültüyü önlemesi ile insan sağlığı bakımından büyük önem taşır. Ormanların insan sağlığı üzerindeki bütün bu olumlu yararları nedeniyle büyük kentlerin çevresinde ormanlar yetiştirilmekte, dinlenme yerleri kurulmaktadır.
- Ormanlar, orman içinde ve dışında yaşayan insanlara çeşitli iş alanları sağlar, işsizliği önlemede etkin rol oynar, böylece köyden kente göçü azaltır.
- Ormanlar, ulusal savunma ve güvenlik bakımından da çok önemlidir. Askeri birliklerin savaş tesisleri ile araç ve gereçlerinin gizlenmesinde, savaş ekonomisi bakımından değer taşıyan reçine, katran ve tanenli maddelerin elde edilmesini sağlar,
- Ayrıca ormanlar barajların ekonomik ömrünü uzatır, doğal afetleri önler, ülke turizmine katkıda bulunur,
- Ormanlar, doğal güzellikleri ve sayılmayacak kadar çok faydalarıyla iyi baktığımız takdirde tükenmez bir doğal kaynaktır.
ockucukay
04-08-2008, 09:04
global ısınma, çıkar çatışmaları, anız yakmalar... hayır, hayır, son zamanlarda ülkemizin her tarafı alevler içinde, yangınların sonuçları çok çok büyük oluyor. ben bunların altında artık sabotaj ihtimali olduğunu düşünmeye başladım. ormanlarımızı korumazsak yakında arap çöllerinden daha az yeşilliklere muhtaç kalacağız.
uzmanamele
04-08-2008, 09:07
merhaba
ülkemizde orman alanları giderek azalmaktadır ancak en büyük kayıp, yangınlar sebebiyle değil orman alanlarının yerleşime açılması ile olmakdadır. yerleşime açma ise imar planlarıyla değil bilindiği gibi talan edilerek yapılmaktadır.
2B yasa tasarısını veto ettiği için bu anlamda syn A.Necdet Sezer'e nedakar teşekkür etsek azdır.
tv de yangın haberlerini duyduğumda içimden birşeyler kopup gitmekte, tarif edilemez bir acı duymaktayım.
klasik orman yangını söndürme çalışmasının yetersiz olduğu görülmekde, yeni çareler aranmalıdır. yetkililerin bu konuda radikal önlemleri alma zamanı gelmişdir.
gelecek kuşaklara daha yeşil bir dünya bırakmak hepimizin görevi olmalıdır.
aliakgul
04-08-2008, 09:32
Bundan birkaç ay önce Alanya Demirtaş Beldesinde yangın çıktı. Tahmin edin bakalım ne taraf??? ;)
Evet, denize nazır yamaçlarda... Aynı tepenin yaylaya bakan tarafında birşey yok. Bu kadar tesadüfe pes değilmi?
Ve Çanakkale yandı, sonra Manavgat(hala yanıyor) Çanakkale tekrar nüksetti, derken Antalya'nın batısında yeni bir yangın... Dikkat edin; doğuda yangın olmuyor hiç, hep batıda, rant olan yerlerde...
Geçen gün haberlerde görmüştüm; terör örgütünün bir yetkilisi "Kürdistan yanıyorsa Akdeniz de yanacak, Ege de yanacak, Marmara da yanacak" demiş...
Çıkar kavgası, yüksek rant, terör...
Birilerinin buna artık dur demesi gerekiyor...
vedatelci
04-08-2008, 11:10
Sn.Aliakgül, ockucukay, uzmanamale, Düşüncelerinize kesinlikle katılıyorum... Bu yangınlarda kesinlikle kasıt unsuru var! Henüz çok aşırı sıcakları yaşamadık, çıkacak yangınlar doğal nedenlerle olmuş olamaz! Yangınların iki nedeni var; Birincisi kuzey Irak operasyonlarının yoğunlaştığı bir döneme denk gelmesi veya Ormanların bulunduğu alanların tamamen rant değerlerinin bulunması... Her iki nedeni de lanetliyorum... Hiçbir gerekçe bu ormanların içindeki tüm canlılarla birlikte cayır cayır yakılması için haklılık oluşturmaz...
Bu şekilde bir orman tekrar oluşturmak için, onlarca yıl çalışılsa ve uğraşılsa bile eski yerine konamaz... Bunu ormanı kasten veya bilinçsizce yakan kuşbeyinliler inşallah anlarlar...
Korhan Ayhan
04-08-2008, 12:05
Selamlar,
Arkadaşlar hepinizin düşüncesine sonuna kadar katılıyorum. Bulunduğumuz bölgede yangın süresince resmen gökyüzü kızıl bir renge büründü ve yangının sıcaklığını büyük ölçüde hissettik. İlk önce müdahale edilip söndürülür sanmıştım fakat haberleri izleyince resmen içim cız etti. Yazık günah bunca ağaç ve hayvan telef oluyor. Yarınlarımızı resmen kaybediyoruz. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı dilerim. Allah sabırlar versin.
aliakgul
04-08-2008, 13:04
Birkaç gün önce görev yaptığım köyde de orman yangını oldu. Bir Manavgat ya da Çanakkale'deki yangın ile kıyaslanacak bir yangın değil tabi ki ama, şimdi düşünün; ben okul ormanı kuracağım, bundan ayrı olarak okulun bahçesini ağaçlandıracağım, emek harcayacağım; sonra şerefsizin biri üçyüz-beşyüz metrekare tarla açmak için emeklere ateş tutacak ve ben sadece seyredebileceğim.
Siz hiç orman yangını müdahalesine katıldınız mı bilmem ama inanın o kadar zor bir olay ki...
O gördüğünüz en küçük bir yangına bile dozerle,kepçe ile bile yaklaşamazsınız...Yazık ülkemin can damarına, yazık emekleri kaybolan biçare insanlara...
vedatelci
04-08-2008, 13:41
Sözün bittiği yer işte... Lanetliyorum desem, Bu bana yetmiyor, kınıyorum desem bu da yetmiyor... lanetlemek , beddua etmek malesef insanın kendi içini rahatlatması dışında bir işe yaramıyor, İçimiz yanıyor ama elden bişey gelmiyor...
Bir insanın idamı ile bir ağacın içerisinde binlerce canlı ile birlikte idamı arasında ne fark var Sorarım herkese? Hem biri kendi türünü yok eden tek canlı iken (insan) ; diğeri ise her canlı türüne faydalı bir canlı(Ağaç)...
EKREM1661
04-08-2008, 18:34
Yine önemli bir konuyu forum gündemine taşıması nedeniyle sn.vedatelci'ye tekrar teşekkürler..
Orman yangınları konusunda, ilgili teşkilatın içerisinden biri olarak konuya ait vahametin farkında olan arkadaşlarımızın düşüncelerine ilave noktasında; sistematik yapımızda var olan bir takım zaafların da mücadele yöntemlerini kırıma uğrattığı kanaatindeyim.. Önemli bazı nedenler dahilinde...
-Yukarıda sn.aliakgül'ün ifade ettiği kasıt konusu, iddia olmaktan çıkmış ve delillendirilmiş bir hadise olarak karşımızda durmakta.. PKK hadisesi; örgütün tepe kadrosu içerisinde, özellikle ermeni başta olmak üzere, bazı dış ihanet çetelerinin yönetimi ve yönlendirmesi eli altında yürütüldüğünü (orman yakmak önemli bir silah olarak kullanıldığını).. henüz vatandaşların bir çoğu bilmemekte, (vurulan cete başlarının bir çoğu sünnetsiz ve ermeni soy bağlantılı..) Bu konuyu henüz daha tam anlatamadık.. Tam anlatılamadığı için de konuya millet olarak sahip çıkma noktasında geç kalındı..
-Kasıtlı orman yakma cezası, yazılı evrak üzerinde oldukça ağır gözükmesine rağmen tatbikatta nedense çok etkisiz..
-En önemlisi..! Adalet mekanizmamız gerçekten çok ağır çalışıyor.. İspatlandırılmış, delillendirilmiş davalar bile yıllarca sürüyor..
Bu ve benzeri nedenleri bertaraf edecek, idari ve sistematik yapılanmaya gitmeden bu sorunlarla nasıl başa çıkarız bilemiyorum.. Memleketimizin servetiyle birlikte, sağlığı da yanıyor..
Herkese selam ve saygılarla..
vedatelci
05-08-2008, 15:40
Sn Ekrem Bu DÜNYAYI KİM KURTARACAK? Alanı yaklaşık 1 haftadır var, ve malesef duyarsızlığın bu denli olacağını tahmin etmemiştim ... İnternete girmek bana göre en azından okuma yazması olan, kafası biraz bişeylere basabilen insanların işidir... Buna rağmen bu alanın bu kadar yalnız bırakılacağını düşnmemiştim... Demek ki duyarlı olmak; bilinçli olmakla eş değer bir durum değilmiş...
vedatelci
10-08-2008, 19:34
Sevindirici bir haber, Antalya valiliği yanan ormanların yerine ağaç kapmanyası başlatmış hayırlısı olsun! Kötü haber ise o ormanı yakacak geri zekalılardan hala çok var ülkemizde...
serdarokan
11-08-2008, 08:20
Evet arkadaşlar çok üzgünüz. Maalesef bu orman yangınlarını önleme ve failleri bulma konusunda ciddi hiçbir çalışma yok. Hükümet olmanın basireti bağlama konusunda bir sihiri var galiba ki, hangi parti gelirse gelsin, seçim öncesinde hangi anlayışta çalışacağı konusunda verdiği sözlere aldırmadan devekuşu misali kafalarını kuma gömüyorlar. Halbuki orman yangınlarını önleme konusunda yapılacak çok güzel çalışmalar var. Üstelik bu konuda iyiniyetle çalışan sivil toplum örgütleri var, onlardan da faydalanılmıyor.
kelkitli
11-08-2008, 09:52
Selamlar,
Ormanları kazaran yakanlara dönüp geriye bakmalarını, yaptıkları duyarsızlığın mesuliyetini, vicdan acısını yaşamalarını istiyorum. Pişmanlıkla hüzün duymalarını!. Kasten yakanlara ise ben kelime bulamıyorum. Vatan hainliği desem noksan kalır herhalde.
vedatelci
11-08-2008, 13:02
Selamlar,
Ormanları kazaran yakanlara dönüp geriye bakmalarını, yaptıkları duyarsızlığın mesuliyetini, vicdan acısını yaşamalarını istiyorum. Pişmanlıkla hüzün duymalarını!. Kasten yakanlara ise ben kelime bulamıyorum. Vatan hainliği desem noksan kalır herhalde.
Sn. Kelkitli, sözlerinize tamamen katılıyorum... Bu alana daha fazla mesaj ve ilgi gösterilmesini rica ediyorum, Teşekkürler
vedatelci
19-08-2008, 10:34
eğer şimdiden gelecek için bir önlem alımaya başlanmazsa işte yakın zamanda ülkemizin sonu muhtemelen bu.
vedatelci
19-08-2008, 11:48
Dünyadaki 3 milyar 952 milyon hektar orman alanının, toplam kara alanının yüzde 30’una tekabül ettiğini belirten Tece, her yıl dünya genelinde ortalama 13 milyon hektar ormanlık alanın tahrip olduğunu belirtti.
Tece, en büyük karbon yutağı olan ormanlık alanların tahrip olmasıyla, iklim değişikliği, küresel ısınma, çölleşme, biyolojik çeşitliliğin yok olması gibi çevre problemlerinin yaşandığına dikkati çekerek, bu konuda ciddi önlemler alınmasının kaçınılmaz olduğunu bildirdi.
Türkiye’de ormanlık alanları genişletme çabalarının yanı sıra bozuk olan alanların da verimli hale getirilmesi konusunda ciddi çalışmalar yapıldığına işaret eden Tece, “Kasıt, ihmal, dikkatsizlik veya kaza sonucu çıkan yangınlarda tahrip olan alanları tekrar eski haline getirmek üzere orman teşkilatı tarafından ciddi ve hızlı bir çalışma yapılıyor” dedi.
Selami Tece, orman yangınlarının su kaynaklarımızın yüzde 50’sini riske attığını belirterek, şöyle konuştu:
“Ülkemizde kullanılabilir suyun yarısı, erozyon ve toprak kaybının önlenmesi bakımından tarımın sigortası durumunda olan ormanlardan süzülerek elde ediliyor. Türkiye’nin yıllık kullanılabilir su miktarının 107 milyar ton olduğu düşünülürse, orman yangınlarının su kaynağı üzerindeki baskısı ortaya çıkar. Yanan her ağaç su kaynaklarımızın yok olması anlamına geliyor. Ormanlar yok olduğu sürece kullanılabilir sularımız azalacak ve her geçen sürede tehlikeli boyuta varacak.”
YANGINLARIN YÜZDE 97’Sİ İNSAN KAYNAKLI
Tece, Türkiye’de orman yangınlarının yüzde 97’sinin insan kaynaklı olduğunu da söyledi. Yanan her hektar alanın, hem doğadan hem de canlılardan bir parça götürdüğünü ifade eden Tece, “Her orman yangını, su gibi yaşamın sürdürülebilirliği açısından önemli olan kaynaklarımızı biraz daha azaltıyor. Kuraklık riskine karşı en önemli silahımız ormanlarımızı gözümüz gibi korumalıyız.”
Tece, orman yangınları ve orman zenginliğinin artırılmasına karşı mücadeleyle Çevre ve Orman Bakanlığı’nın tek başına sorumlu olmadığını, toplumun her kesiminin bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
Ormanların yalnızca ağaç topluluğu değil, barındırdığı biyolojik çeşitlilik ile bir bütün olduğunu anlatan Selami Tece, şunları kaydetti:
“Aynı zamanda gen kaynağı ile de gıda güvenliğinin temelidir ve tarımın sigortasıdır. Su kaynaklarının varlığı da çevresindeki ormanların varlığı ile sürekliliğini sağlayabilir. Günümüzde kuraklığın da etkisiyle tehlike altında olan su kaynakları ve yer altı sularımız, orman alanlarının tahribatıyla daha da trajik bir hal alacaktır.”
vedatelci
26-08-2008, 09:12
Yine bir Yangın:
Muğla'nın Yılanlı bölgesi Kozaağaç, Kırıkalan ve Eskialan mevkilerinde dün çıkan orman yangını gece boyunca süren müdahale sonucu kısmen kontrol altına alındı. Yangında 100 hektarlık alan zarar gördü.
Yanıyor ülkenin ciğerleri. Vah zavallı torunlarım kaderde sizlere çöl miras etmek mi var?
vedatelci
26-08-2008, 11:39
Yanıyor ülkenin ciğerleri. Vah zavallı torunlarım kaderde sizlere çöl miras etmek mi var?
Sn. Galus, sizin gibi düşünenlere ve tounlarına geleceklerine berbat bir gezegen bırakmayı düşünmeyenlere "1 sms bir ağaç" kampanyasına katılmaya davet ediyorum...
1923 'e boş bir mesaj atarak.
Umarım fidanlar ağaç olduklarında yetişirler torunlarımıza.
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.