PDA

Tüm Versiyonu Göster : Bir hücredeki verileri biçimleriyle birlikte başka bir hücreye nasıl bağlarım?


leumruk
14-12-2007, 00:22
Excelde bir hücrenin içeriğini başka bir hücreye biçimiyle birlikte nasıl bağlarım? Biraz daha açayım: hücreleri birbirine bağlamada bir problem yaşamıyorum; ama metin biçimlendirmelerini diğer hücreye bağlama yoluyla aktaramıyorum. Örneğin: A1 hücresinin değeri "ARABA" olsun, bu hücreyi B1'e bağladığımda A1 deki metin aynen geliyor, metni değiştirdiğimde bu değişiklik B1'e yansıyor; fakat A1 hücresindeki metni altı çizili ve kalın formatında biçimlendirdiğimde bu biçim B1'e yansımıyor. Bu problemi nasıl çözebilirim. Yardımcı olursanız sevinirim.

Ali
14-12-2007, 08:42
Aşağıdaki linki inceleyiniz.

http://www.excel.web.tr/showthread.php?t=34492

Seyit Tiken
14-12-2007, 09:12
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Range("A1").Copy Destination:=Range("C1")
End Sub
Bu şekilde deneyebilirsiniz.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Range("A1").Copy [c1]
End Sub

leumruk
10-06-2008, 23:21
Arkadaşlar, daha net anlaşılsın diye örnek vererek soruyorum? Örneğin =B3 hücresi A4 hücresine şeklinde bir formül yazdığımızda, B3'ün içeriği A4'e geliyor ve B3'teki değişiklikler A4'e yansıyor, fakat B3'teki metnin biçimsel özellikleri A4'e gelmiyor. Mesela B3'teki metnin altını çizdiğimizde yada koyulaştırdığımızda bu A4'e yansımıyor. Bu sorunu nasıl çözebiliriz? Bir senedir bu probleme çözüm arıyorum.

leumruk
11-06-2008, 14:48
Değerli arkadaşlar, bir yıldır bu soruya cevap arıyorum! Etrafım da bilgisayar öğretmenleriyle dolu. Örneğin; A9 hücresini B9'a bağladığımızda B9'daki değerler otomatik olarak A9'a geçiyor. Yapılan her değişiklik diğer hücreye de yansıyor. Fakat biçimsel değişiklikler A9'a geçmiyor. Daha açık analatacak olursak: B9'a "Geleceğim" şekinde bir kelime yazdığımızda bu kelime A9'a da yansıyor, fakat; "Geleceğim" kelimesinin altını çizdiğimizde veya kalınlaştırdığımızda ve puntosunu büyüttüğümüzde vb. biçimsel değişiklikler eşitlediğimiz hücreye yansımıyor. Bunun için bir çözümü olan varsa yazsın lütfen. Bunun çözümü yoksa eğer bir zahmet onu da yazın da artık çözüm aramayı bırakayım.

Ali
11-06-2008, 14:51
Aşağıdaki linki inceleyiniz.

http://www.excel.web.tr/showthread.php?t=27818

leumruk
11-06-2008, 15:12
Değerli arkadaşlar, bir yıldır bu soruya cevap arıyorum! Etrafım da bilgisayar öğretmenleriyle dolu. Örneğin; A9 hücresini B9'a bağladığımızda B9'daki değerler otomatik olarak A9'a geçiyor. Yapılan her değişiklik diğer hücreye de yansıyor. Fakat biçimsel değişiklikler A9'a geçmiyor. Daha açık analatacak olursak: B9'a "Geleceğim" şekinde bir kelime yazdığımızda bu kelime A9'a da yansıyor, fakat; "Geleceğim" kelimesinin altını çizdiğimizde veya kalınlaştırdığımızda ve puntosunu büyüttüğümüzde vb. biçimsel değişiklikler eşitlediğimiz hücreye yansımıyor. Bunun için bir çözümü olan varsa yazsın lütfen. Bunun çözümü yoksa eğer bir zahmet onu da yazın da artık çözüm aramayı bırakayım.

hurkanpisirici
11-06-2008, 15:45
foto özelliğini kullanabilirsiniz.dosyayı inceleyiniz.

projist
11-06-2008, 15:57
dostum bu özellik nerden kullanılıyor, foto özelliği nerede?? ileride işime yarayacak güzel bir fikir...

hurkanpisirici
11-06-2008, 16:05
araçlar seçenekler özelleştirden düğmeleri saçtiğin yerde foto düğmesini bulup araç çubuğuna çekersen taradığın hücrelerin fotosunu çekiyor. benim ofis 2007 olduğu için menüm farklı.siz 2003 kullandığınız için benimkiyle aynı değil ama araçlardan özelleştire girersenzi bulabilirsiniz.

Ali
11-06-2008, 16:58
dostum bu özellik nerden kullanılıyor, foto özelliği nerede?? ileride işime yarayacak güzel bir fikir...

Zaten bunun linkini vermiştim. İncelemediniz sanırım.

projist
11-06-2008, 17:11
Zaten bunun linkini vermiştim. İncelemediniz sanırım.

evet şimdi gördüm,teşekkürler

leumruk
15-06-2008, 01:22
Arkadaşlar, resim kutusu şeklinde istemiyorum. Hücre içeriği, başka bir hücreye taşınsın ve biçimi de aynı kalsın istiyorum. Hücre içeriği değiştiğinde bağladığım hücrenin içeriği de değişsin istiyorum. Tabi biçimiyle beraber. Şimdiden teşekkürler.

leumruk
15-06-2008, 02:01
Bir hücrenin başka bir hücreye "=hücre adı" formülüyle bağlandığını biliyoruz. Fakat bu bağlama işlemi sadece değerleri alıyor, biçimlendirmeyi almıyor. Hücreyi biçimiyle birlikte başka bir hücreye bağlayabilir miyiz? İlle de makro olması gerekmiyor. Başka bir yolu varsa o da olur. Örnek bir dosyayla anlatırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler...

leumruk
15-06-2008, 02:16
Hücreler arası bağlama yaptığımızda sadece değerler bağlanıyor. Değişiklikler sadece değer olarak bağlı hücreye yansıyor. Hücreleri biçimleriyle birlikte birbirine bağlayabilir miyiz? Hücrenin içeriğinde biçimsel değişiklikler yaptığımızda bu değişiklikler bağladığımız hücreyede yansısın istiyorum. Gönderdiğim dosyaya bakınız. Düzeltmeleri dosya üzerinden yaparsanız sevinirim.

htsumer
15-06-2008, 02:24
Fonksiyonlarda bu tür biçimlendirme yapılamıyor..

Ömer
15-06-2008, 02:46
Merhaba,

Ekteki uygulama işinize yarar mı?

htsumer
15-06-2008, 02:52
Merhaba,

Ekteki uygulama işinize yarar mı?
Çok güzel..
Fakat,resmin daha fazla veri aldığı hücrelerde artış olduğunda bozulma oluyor.Yani =$A$1:$A$25 olsa resim çerçevesi verileri küçülüyor..Genel bir çözüm değil..

Seyit Tiken
15-06-2008, 11:04
Bu şekilde deneyiniz.Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Column = 1 Then
Target.Copy Target.Offset(, 2)
End If
End Sub

leumruk
15-06-2008, 19:28
Sayın hocam ekteki dosyayı inceledim. Ama istediğim o değil. Kendi çapımda bir test programı hazırlıyorum. İlk sayfadan soruları girdiğim zaman diğer dört sayfanın farklı satırlarına sorular yansıyor. Bu durumda resim yöntemi işime yaramıyor. Standart bağlama ancak işime yarıyor. Bu standart bağlamaya bir de biçimleride bağlama özelliği ekleyebilirsek sorunum çözülüyor. Bir de kod olarak giriş önermişsiniz. Onu daha önce gönderdiğim ek dosyada uygularsanız sevinirim. şimdiden teşekkürler.

leumruk
15-06-2008, 20:11
Arkadaşlar, bir test programı hazırlıyorum. Fakat bir kaç engelle karşılaştım. Sorunlardan birini başka bir konu başlığı altında belirttim. Ama henüz cevap alamadım. Diğer bir sorunum ise resim kopyalama. Hazırladığım test programına metin girişi yaptığımda bir sorun olmuyor. Sözel dersler için uygun;fakat matematik derslerinde resimlerin kopyalanması gerekiyor. Benim programımın temelini birbirine bağlı hücreler oluşturduğu için, resmin sayfaya yapışması işime yaramıyor. Resim, aynen bir karakter gibi hücrenin içine kopyalanabilirse sorunum çözülüyor. Kısaca resmi hücrenin içine nasıl kopyalarız. Bir zahmet örnek dosyada gösterirseniz sevinirim. inşallah buna cevap bulurum...

Seyit Tiken
15-06-2008, 21:39
İlgili dosya üzerinde uygulanmıştır.

Ali
15-06-2008, 21:46
Aynı konu ile ilgili 5 farklı başlık açmışsınız.Aynı konu ile ilgili defalarca başlık açmayınız.

Not: Konuları birleştirdim.Bundan sonra dikkat edeceğinizi düşünüyorum.

Ferhat Pazarçevirdi
15-06-2008, 22:28
Arkadaşlar, bir test programı hazırlıyorum. Fakat bir kaç engelle karşılaştım. Sorunlardan birini başka bir konu başlığı altında belirttim. Ama henüz cevap alamadım. Diğer bir sorunum ise resim kopyalama. Hazırladığım test programına metin girişi yaptığımda bir sorun olmuyor. Sözel dersler için uygun;fakat matematik derslerinde resimlerin kopyalanması gerekiyor. Benim programımın temelini birbirine bağlı hücreler oluşturduğu için, resmin sayfaya yapışması işime yaramıyor. Resim, aynen bir karakter gibi hücrenin içine kopyalanabilirse sorunum çözülüyor. Kısaca resmi hücrenin içine nasıl kopyalarız. Bir zahmet örnek dosyada gösterirseniz sevinirim. inşallah buna cevap bulurum...

Eğer bahsettiğiniz şey, hücreye yazdığınız örneğin "A" harfinden sonra bir resim koymak ve sonra harflere devam etmekse, amacınızı gerçekleştirecek şekilde yapılamaz.

Çünkü, formülleyeceğiniz hücre içeriği, sadece yazıtipi fontlarını kabul eder.

Resimler, bazı illuzyonlarla ilave edilebilir ama sizin de denediğiniz gibi, sayfa üzerine resim eklemekten farklı bir sonuç ortaya çıkmayacaktır.

Eğer matematik formülleri için hazırlanmış yazı tipi fontları bulabilirseniz, verileri resim olarak değil, font olarak hücreye ekleyebilirsiniz.

NOT : Eğer yanlış hatırlamıyorsam, Excel'in eski versiyonlarında, denklem oluşturucular vardı ... Sanırım Excel 97'deydi ... Şimdilerde ise, muhtemelen bunu parayla satıyorlardır ... Tıpkı harita eklentisinde olduğu gibi ...

leumruk
16-06-2008, 18:09
Ali Bey kusura bakmayın haklısınız... Farklı kategorilerde başlık açayım dedim, ama birbirine karıştı herhalde... Ek dosyayı yeniden yolluyorum, bir çözüm bulabilirseniz, gerçekten memnun olacağım.

leumruk
16-06-2008, 19:20
İlgili dosya üzerinde uygulanmıştır.
Evet istediğim bu gibi. Yalnız sadece C sütununu kapsamış. Bunu tüm hücrelere de uygulayabilir miyiz? Bir de bunu nasıl yaptığınızı açıklarsanız çok memnun olurum. Nasıl yaptığınızı anlayamadım.

leumruk
16-06-2008, 23:30
Hala cevap bekliyorum. Bilmiyorum çok zor bir soru mu sordum? Uzmanlarımız bu sorunu hemen halleder diye düşünüyordum. Uzman arkadaşlar bir zahmet şu sorunu hallediverin. Kusura bakmayın ama çözüm bulmadan yakanızdan düşmeyeceğim.

Seyit Tiken
17-06-2008, 07:32
Alt + F11' basın önünüze kod penceresi çıkacak. Eylemi gerçekleştiren ordaki kodtur. "Tüm hücrelere uygulayabilirmiyiz" şeklindeki sorunuz net değildir.

Korhan Ayhan
17-06-2008, 11:52
Selamlar,

Ekteki örnek dosyayı incelermisiniz. Biçimlendirilmiş hücrelerde çift tıklayın. Çift tıkladığınız hücreyi aktarmak istediğiniz alanı sorgulayan bir inputbox karşınıza gelecektir. Elle yada mouse yardımıyla hücre adresini belirleyip tamam dediğinizde aktarma işlemi gerçekleşecektir.

leumruk
17-06-2008, 21:47
Selamlar,

Ekteki örnek dosyayı incelermisiniz. Biçimlendirilmiş hücrelerde çift tıklayın. Çift tıkladığınız hücreyi aktarmak istediğiniz alanı sorgulayan bir inputbox karşınıza gelecektir. Elle yada mouse yardımıyla hücre adresini belirleyip tamam dediğinizde aktarma işlemi gerçekleşecektir.

Hocam eki inceledim. A1'i A9'a gönderdim. Ancak yolladıktan sonra A1'de değişiklik yaptığımda bu değişiklik A9'a yansımadı. Yapmak istediğim programda ana hücrede sürekli değişiklik yapmam gerekiyor. Ve bu değişikliklerin bağladığım hücreye otomatik olarak yansıması gerekiyor.

Seyit Tiken
17-06-2008, 22:12
Bu şekilde deneyin. Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
On Error Resume Next
s = Application.InputBox("Hücre Adresi Belirleyiniz")
Target.Copy Range(s): Target.Offset(1).Select
End Sub Hangi hücre kopyalanacaksa üzerini çift tıklayın > çıkan InputBox'a yapıştırılacak hücre adresini yazın(örnek olarak, A20) şeklinde yazıp enterleyin.

leumruk
17-06-2008, 22:14
Alt + F11' basın önünüze kod penceresi çıkacak. Eylemi gerçekleştiren ordaki kodtur. "Tüm hücrelere uygulayabilirmiyiz" şeklindeki sorunuz net değildir.

Hocam gönderdiğiniz dosyada A sütunundaki değişiklikler C sütununa yansıyor. Örneğin; A1'e girilen değer C1'e, A3'e girilen değer C3'e yansıyor. Ama A1'e değer girdiğimizde bunu G9'a yollayamıyorum. Ayrıca Örneğin; A1'e değeri girdiğimizde değer aynen C1'e yansıyor. Bu yansımadan sonra A1'de yaptığımız değişiklik C1'e yansımıyor. Yani bir defaya mahsus bağlama yapabiliyoruz. Örnek dosyada istediğim daha net anlaşılır sanırım.

Seyit Tiken
17-06-2008, 22:19
31.mesajı kendinize uyarlayın.

Korhan Ayhan
17-06-2008, 23:58
Selamlar,

Sizin istediğiniz dinamik bir biçim uygulama formülü maalesef excelde böyle bir özellik yok. Ama arkadaşlarımızın önermiş olduğu kamera yöntemi ve kodları kullanarak çözüme ulaşabilirsiniz.

Ekte her hücre seçiminde A sütunundaki hücrelere formülle bağlanmış diğer hücrelere otomatik olarak biçimler aktarılmaktadır. Belki başka arkadaşlarımız daha uygun çözümler bulabilirler.

leumruk
18-06-2008, 01:44
Selamlar,

Sizin istediğiniz dinamik bir biçim uygulama formülü maalesef excelde böyle bir özellik yok. Ama arkadaşlarımızın önermiş olduğu kamera yöntemi ve kodları kullanarak çözüme ulaşabilirsiniz.

Ekte her hücre seçiminde A sütunundaki hücrelere formülle bağlanmış diğer hücrelere otomatik olarak biçimler aktarılmaktadır. Belki başka arkadaşlarımız daha uygun çözümler bulabilirler.
Çok şükür. Korhan hocam Allah razı olsun. Tam istediğim gibi. Şimdi son bir kaç sorum olacak size:
1-Bu işlemi nasıl gerçekleştirdiğinizi aşama aşama açıklar mısınız? Çünkü nasıl olduğunu anlayamadım. Makro konusunda henüz emekleme devresindeyim.
2-A sütunundaki hücrelere kopyala yapıştır yapamadım. Kopyala yapıştır seçeneği neden devreden çıktı, onu geri getirebilir miyiz?
3-Diğer sayfalardan da bu sayfadaki hücrelere aynı şekilde bağ yapabilir miyiz?
4-Sadece karakter biçimlendirmesini alarak bağ yapmamız mümkün mü? Yani dolgu rengini almasın, sadece karakter biçimlerini alsın.
Bir zahmet bunları da hallederseniz çok memnun olurum.

Korhan Ayhan
18-06-2008, 09:58
Selamlar,

1-) İşlemi yapabilmek için boş bir modülde BİÇİM_UYGULA adıyla bir makro oluşturdum. Makro son haliyle şu işlemleri yapıyor.

Üçlü bir döngü yapısı kurdum.
İlk döngü sayfa sayısını kontrol ediyor. (For X = 2 To Sheets.Count)
İkinci döngü verilerin alınacağı ANA_SAYFA daki dolu hücreleri tesbit ediyor.(For Each ALAN In Sheets(1).Cells.SpecialCells(xlCellTypeConstants, 23))
Üçüncü döngü ise formülle bağ oluşturulan diğer sayfalardaki hücreleri kontrol ediyor.(For Each VERİ In Sheets(X).Cells.SpecialCells(xlCellTypeFormulas, 23))

İkinci döngüye alınan hücre adresi ile üçüncü döngüye alınan hücredeki formüldeki hücre adresi karşılaştırılıyor. Eğer sorgu sonucu olumlu ise hücre kopyalama işlemi yapılıyor. Dolgu rengi varsa kaldırılıyor.

2-3-4-) İstediğiniz özellikler ekteki örnek dosyada halledilmiştir.

leumruk
18-06-2008, 14:19
Selamlar,

1-) İşlemi yapabilmek için boş bir modülde BİÇİM_UYGULA adıyla bir makro oluşturdum. Makro son haliyle şu işlemleri yapıyor.

Üçlü bir döngü yapısı kurdum.
İlk döngü sayfa sayısını kontrol ediyor. (For X = 2 To Sheets.Count)
İkinci döngü verilerin alınacağı ANA_SAYFA daki dolu hücreleri tesbit ediyor.(For Each ALAN In Sheets(1).Cells.SpecialCells(xlCellTypeConstants, 23))
Üçüncü döngü ise formülle bağ oluşturulan diğer sayfalardaki hücreleri kontrol ediyor.(For Each VERİ In Sheets(X).Cells.SpecialCells(xlCellTypeFormulas, 23))

İkinci döngüye alınan hücre adresi ile üçüncü döngüye alınan hücredeki formüldeki hücre adresi karşılaştırılıyor. Eğer sorgu sonucu olumlu ise hücre kopyalama işlemi yapılıyor. Dolgu rengi varsa kaldırılıyor.

2-3-4-) İstediğiniz özellikler ekteki örnek dosyada halledilmiştir.
Vallaha hocam helal olsun. Tebrik ediyorum ve ciddi anlamda teşekkür ediyorum. Bir sene cevap aradım bu soruya, fakat cevap bulamadım. İşin ilginç tarafı bunu sormadığım bilgisayarcı kalmadı. Demek ki her bilenin üstünde bir bilen vardır sözü çok doğruymuş. Her neyse sayın hocam bunu yaptıysan şimdi soracağım soruyu hayli hayli yaparsın... Resim kopyalamayla ilgili. Yeni başlıkta açıyorum, bir zahmet ilgileniver, hocam. Yine örnekle cevaplarsanız sevinirim.

leumruk
20-06-2008, 01:45
Korhan hocam, gönderdiğiniz dosya harika. İstediğimi tam anlamıyla karşılıyor. Fakat kendim başka bir dosyada aynı makroyu uygulamaya çalıştım, ama hücre bulunamadı şeklinde bir hata mesajı veriyor. Yapmaya çalıştığım dosyayı gönderiyorum. Bir zahmet bakıverin. Nerede hata yapıyorum tespit ederseniz sevinirim. Hocam bir de bağlantılı hücre sayısı arttıkça excell döngü oluştururken epey yavaşlıyor. Bu yavaşlamanın çaresi varmıdır? Beş altı sayfada bağlı hücrelerim var ve bu hücreler 210 numaralı hücreye kadar bağlama yoluyla oluşturulmuş. Bu da çok aşırı yavaş işlem yapmasına sebep oluyor.

Korhan Ayhan
20-06-2008, 10:52
Selamlar,

Örnek dosyanızı indirdim hiçbir uyarı vermeden çalıştı. Makronun hızlanması için ThisWorkbook kısmındaki aşağıdaki kodu silip deneyiniz. Bu durumda kod sadece sayfa değişimlerinde çalışacaktır. Buda bir nebze olsun kodun hızlı çalışmasına sebep olacaktır.

Private Sub Workbook_SheetSelectionChange(ByVal Sh As Object, ByVal Target As Range)
If Application.CutCopyMode = xlCopy Or Application.CutCopyMode = xlCut Then Exit Sub
Application.EnableEvents = False
BİÇİM_UYGULA
Application.EnableEvents = True
End Sub

leumruk
20-06-2008, 20:14
[QUOTE=Korhan Ayhan;282201]Selamlar,

Örnek dosyanızı indirdim hiçbir uyarı vermeden çalıştı. Makronun hızlanması için ThisWorkbook kısmındaki aşağıdaki kodu silip deneyiniz. Bu durumda kod sadece sayfa değişimlerinde çalışacaktır. Buda bir nebze olsun kodun hızlı çalışmasına sebep olacaktır.

Evet hocam, biraz daha hızlandı. Ama aklında bulunsun daha hızlı çalıştıracak bir yol bulabilirsen bu sayfaya eklemeyi ihmal etme. Bir sorum daha olacak; eke bakar mısınız? Sizin gönderdiğiniz dosyanın sayfa1 kısmını inceleyin? Formüllerde ufak bir değişiklik yaptım(Eğerli kopyalama), makro bu formülde devre dışı kaldı. Düzeltme yolu varsa bir zahmet... Sizi bulmuşken bu işlevin herşeyini öğreneyim diyorum. Malum, bir sene bu sorunun cevabını aradım.

leumruk
25-06-2008, 00:15
Evet, hadi uzman arkadaşlar, çözüm bulundu ufak tefek eksiklikleri var herkes bildiğinden birşeyler yansıtırsa bu makroyu biraz daha geliştirebiliriz. İstediğimiz şey biraz daha hız. Makromuz çalışıyor fakat bağlı dosya sayısı arttıkça hızı da oldukça yavaşlıyor. Benim aklıma bir fikir geldi, ama makro yazmayı bilmediğim için uygulayamıyorum. Dosyadaki makroda döngüsel başvuruyu bütün hücrelere değil de sadece seçili hücrelere yapmak mümkün mü? Böylece daha az hücreyi tarayacak ve hızı artacak...

leumruk
30-06-2008, 23:29
Yüzdüm yüzdüm kuyruğuna geldim. Test programım neredeyse tamamlandı. Bu soruna takılıp kaldım. Allah rızası için çözüm. Gerçi bir çözüm bulundu ama veri sayısı arttıkça dosyayı kasıyor. Çözüme ulaşmış dosyayı ekle gönderiyorum. Farklı çözümler bekliyorum.