Tüm Versiyonu Göster : Yaz saati uygulamasý...
Merhaba;
Forum server'ýn da yaz saati uygulamasý gerçekleþtirilirse iyi olucak diye düþünüyorum.
Kolay gelsin.
Hazýr bu baþlýðý açýk bulmuþken bu konudaki bir iki sýkýntý mý yaziim dedim.
1. Bu saat uygulamalarýndan benim kadar nefret eden var mý?
2. Günler kýsa iken geri, uzun iken ileri alýnmasýnýn mantýðýný anlayan var mý?
3. Bu uygulamadan bilmem ne kadar KW saat enerji tasarrufu yaptýðýmýza inanan var mý?
4. Bu uygulamadan nefret edenlerin sayýsý belli bir sayýya ulaþýrsa vazgeçilme ihtimali var mý?
3. Bu uygulamadan bilmem ne kadar KW saat enerji tasarrufu yaptýðýmýza inanan var mý?
Enerji tasarrufu yapmak zorunda olmayan, dogal zenginlikleri gani ülkeler disinda hemen hemen her ulkede uygulanan ve ulkenin sanayilesme oranina göre yazin ve kisin ciddi oranda enerji tasarrufu saglayan bir uygulamadir.
Ancak ülkemde kacak elektrikle tüm evinin duvarlarinin içine isitici yerlestirmis, cift kisilik demir yatagini tavana astiktan sonra elektrik verip isitici gibi kullanan cok afedersiniz hayvanlar olduktan sonra, Türkiye için ancak calinan milli serveti bir nebze olsun geriye koymaya yaramaktan pek ileri gitmeyen yararli bir uygulamadir.
Demokraside bu olsa gerek, evde kacak elektrik, su kullan, ülkenin tüm alt yapisindan faydalan, sabah disari çik bayrak yak.
1. Bu saat uygulamalarýndan benim kadar nefret eden var mý?
Pek alakali degil ancak, gündüzlerin uzamaya basladigi günleri çok severim. Pek bir güzel olur Antalya.
eheheee....
Analiz ve yorumlarýn gerçekten harika ALPEN.
TV' deki yorumcular senin eline kaçak su bile dökemez walla .... :mrgreen:
Pek alakali degil ancak, gündüzlerin uzamaya basladigi günleri çok severim. Pek bir güzel olur Antalya.
Katýlmýyorum Antalya'nýn gece hayatý daha güzel olur. :eek:
Onun haricinde tümsöylediklerin doðru. :bravo: :bravo:
Hazýr bu baþlýðý açýk bulmuþken bu konudaki bir iki sýkýntý mý yaziim dedim.
2. Günler kýsa iken geri, uzun iken ileri alýnmasýnýn mantýðýný anlayan var mý?
2.Çalýþma saatlerinin günün güneþli bölümüne alýnmasý suretiyle, gün ýþýðýndan daha fazla yararlanýlmasý, elektrik enerjisinin aydýnlatmada kullanýlan bölümünden tasarruf saðlanmasý amacýný taþýyor. Ayrýca yaz saati uygulamasýyla, akþam saatlerinde en yüksek deðerine ulaþan enerji talebinin azaltýlmasý hedefleniyor.
3. Bu yýl için 826 milyon kilowattsaat elektrik enerjisi tasarrufu saðlanacak.Hiç de küçümsenecek bir rakam deðil.
Konu buraya açýldý diye devam edeyim.
Güzel þimdi saatleri ileri aldýk ve tasarruf ediyoruz.(Aslýna bakarsanýz bende bu tasarruf rakamlarýna biraz þüphe ile bakýyorum)
Peki o zaman neden daha sonra geri alýyoruz?
Yeni neden daha sonra elde ettiðimiz 1 saatlik avantajdan vazgeçiyoruz?
Bunun da bir açýklamasýný benim de anlayabileceðim bir dille anlatýrsanýz memnun olacaðým.
2.Çalýþma saatlerinin günün güneþli bölümüne alýnmasý suretiyle, gün ýþýðýndan daha fazla yararlanýlmasý, elektrik enerjisinin aydýnlatmada kullanýlan bölümünden tasarruf saðlanmasý amacýný taþýyor.
Sanýrým bu nedenle, kýþýn da ayný iþi yapýyoruz.
Ben kabaca þöyle bir metod teorisi kurdum.
Bugün Sabah 07:00 iken aslýnda 06:00 idi.
Sabah 06:00'da kalkan Bir iþçi Banyoya Gircek Lambayý Yakacak Su Ýle Yüzünü Yýkayacak.
*Banyo Lambasý Yandý.
*Su Ýle (Su Motorlarý çalýþtý)
*Evde Kahvaltýda Ekmek Kýzartacak(Elektrik Yandý)
Bütün bunlarý 1 Saat Sonra Yaparsa
Kâr'mý edeceðiz.Bende anlam veremiyorum..Bunlar enküçük örnek..Amma örnek di ama. :hihoho:
Günlerin uzamaya baþladýðý þu günlerde gün saat 5 sularýnda (saatler alýndý kafam karýþýk biraz yoksa 4 müydü) aydýnlanýyor ve akþam 7-7,5 sýralarýnda kararýyor. Yani yaklaþýk 14 saat gün ýþýðý var. Biz napýyoruz 13 saat çalýþýyoruz bize yetmiyor ya 1 saat daha erken kalkýp 14 saatin tamamýndan yararlanmaya kalkýyoruz. Hatta günler uzadýkça bu 14 saat 17 saate filan çýkacak deðil mi?
Peki kýþýn yapýlan uygulamaya bakalým bir de. Kýþýn yaz uygulamasýna göre daha geç kalktýðýmýzdan iþyerlerimizden daha geç ayrýlýyoruz. Saat 3,5 gibi hava çalýþýlmayacak kadar karardýðýndan ýþýklarý yakýyoruz ve resmi dairelerde 5-5,5'a kadar özel iþyerlerinde 8-9 a kadar habire elektrik harcýyoruz.
Bu size tasarruf gibi mi geliyor?
Peki kýþýn yapýlan uygulamaya bakalým bir de. Kýþýn yaz uygulamasýna göre daha geç kalktýðýmýzdan iþyerlerimizden daha geç ayrýlýyoruz. Saat 3,5 gibi hava çalýþýlmayacak kadar karardýðýndan ýþýklarý yakýyoruz ve resmi dairelerde 5-5,5'a kadar özel iþyerlerinde 8-9 a kadar habire elektrik harcýyoruz.
Bu size tasarruf gibi mi geliyor?
Ýþte kýþýn benim kafama takýlanda bu.
:lol:
danersin
28-03-2005, 10:31
Meðersem bütün dünya bu hesabý yanlýþ yapýyormuþ yýllardan beri.. :hiho: :hiho:
Tabii yaa Bize sormadýlarkine.. :hiho:
Meðersem bütün dünya bu hesabý yanlýþ yapýyormuþ yýllardan beri..
Þimdi sizi tanýmasan Ersin Bey herkesin bilmesi size yetiyor, bilmek için çaba harcamayý beyhude görüyorsunuz diye düþünürdüm ama neyse ki sizin bilmeye önem verdiðinizi ve güzel yurdumda ne tuhaflýklara normalmiþ gibi muamale edildiðinden haberdar olduðunuzu biliyorum.
:hiho:
danersin
28-03-2005, 10:55
Yanlýþ anlaþýlmadýðýma sevindim sevgili serpily. :D
Bu soruya cevap vermek için saatlere göre elektrik tüketimi istatistiklerinin elimde olmasý gerekiyordu, onuda caným ülkemde bulabileceðimi hiç sanmadýðým için iþin geyiðine kaçtým :hiho:
Ama bakýn bu 2 link çok ilginizi çekebilir.
http://www.milliyet.com.tr/1998/11/08/yazar/asik.html
http://www.maksimum.com/havadurumu/haber/136/26360.php
danersin
28-03-2005, 10:57
Linkteki Melih Aþýk'ýn yazýsý çok ilginç geldiði için burayada yazasým geldi ;
Ayarsýz saat!..
Yaz saati - kýþ saati ayarlamasýnýn elektrik tasarrufu saðladýðýný zannediyoruz. Ancak... Bu konuyu uzun uzadýya inceleyen "Elektrik" öðretmeni Ýlker Kýnacý'ya sorarsanýz fena halde yanýlýyoruz. Kýnacý diyor ki:
- Yazlarý "ileri saat" uygulamasýyla birkaç trilyon tasarruf ediyoruz ama yerküre üzerindeki konumumuzu düþünmeden yaptýðýmýz bir "hesap hatasý" sonucu kýþ önceleri saatleri "geri" almak yoluyla misliyle zarar ediyoruz.
- Nedir o hesap hatasý?
- Yýllarca önce ileri ve geri saat uygulamasýna ilk baþladýðýmýz dönemde "1 saatlik" bir ayar yanlýþý yapmýþýz. Sonucunu çarpýcý bir örnekle izah edeyim: Gündüzün en kýsa sürdüðü tarih olan 21 Aralýk'ta Almanya'da 08.25'te gün doðar, 16.16'da da batar. Yani Almanya "7 saat 50 dakika" güneþ görür. Almanlar, saatleri "1 saat geri" alýp güneþi mesai saatlerine oturtmuþlar. Biz ne yapýyoruz peki? "Onlar geri aldý" diye geri alýyoruz saati. Güneþin ülkemiz üzerindeki seyrine deðil, Avrupa'nýn saatleri ileri - geri alýþýna takýlmýþýz çünkü... Ã?rneðin Ankara'da 07.00'de gün doðuyor, 16.10'da da batýyor. Mesai ise 08.00 - 09.00'da baþlýyor, 18.00 - 19.00'a kadar sürüyor. Ankara'mýz Almanya'dan "1 saat 20 dakika" fazla (9 saat 10 dakika) güneþ görmesine raðmen insanlar akþam 2 - 3 saat karanlýkta çalýþýyor. Çünkü gün ýþýðýný mesai saatlerine denk düþecek þekilde oturtamamýþýz. Akþamüstleri karanlýk erken çökünce enerji tüketimi de artýyor doðal olarak. Sýrf konutlarda yok yere tüketilen enerjinin parasal karþýlýðý 275 trilyondur. Konut ve iþyerlerinin ayný andaki yoðun talebi yüzünden akþamüstleri santrallerin aþýrý yüklenmesiyle oluþan zarar da cabasý. Bunu ve erken basan karanlýk sebebiyle atýl kalan iþgücünü de eklersek 500 trilyonu bulur kaybýmýz.
- Coðrafi konuma uygun, "doðru" hesap nedir?.
- Doðru hesap, ülkenin gün ýþýðýndan "maksimum" yararlanacaðý saatleri doðru saptamaktýr.
- Peki bizim yeniden "ayar" tutturmamýz nasýl mümkün olur?
- Çok basit. Geçenlerde yaptýðýmýz "bir saat" geri alma uygulamasýný hemen iptal ederek... "Bir defaya mahsus" bunu yaptýðýmýzda coðrafyamýza uygun "doðru ayarý" yeniden bulmuþ olacaðýz. Bahar aylarýnda "ileri" ve kýþ önceleri de "geri" almayý ondan sonra sürdüreceðiz. Bu kadar basit...
Enerji harcamamiz kabaca yataktan kalkma zamanimiz ve yataga gitme zamanimiz ile direk olarak ilintilidir.
Insanlar yataktan kalktiktan sonra yataga gidene kadar diger zamana (uyku vakti) oranla daha yogun sekilde elektrik harcarlar. ( En basitinden lambalari yakarlar , tv, seyrederler vs.)
Enerjinin büyük bölümü insanlar aksam evde iken harcanir.
Ilkbahar ve yazin günesi bir saat "geç dogurarak" yatmaya kadar olan zamani bir saat kisaltmis oluruz. Bu da daha az enerji harcamamiza neden olur. Ek olarak günesi bir saat "gec batiracagimizdan" elektrik dügmesine 1 saat gec basariz.
Simdi kaynagini hatirlayamadigim Amerikan arastirmasina göre,
Gün isigindan yararlanma uygulamasi ile tüm ulkenin elektrik harcamasinin %1'ni HER GUN kazanmis oluruz.
Peki o zaman neden daha sonra geri alýyoruz?
Yeni neden daha sonra elde ettiðimiz 1 saatlik avantajdan vazgeçiyoruz?
Ancak bu avantaj yilin en karanlik aylari olan Kasim, Aralik, Ocak, Subat'ta toplam gün isigi süresinin minimum düzeye inmesinden ve güne_in geç dogmasindan (bu sefer insanlar aksamlari + sabahlari elektrigi kullanmaya basladiklaridan dolayi dezavantaja dönüsür. Bu yüzden de gün isigindan yararlanma uygulamasini bitirir, "ögleden sora isigindan faydalanma" :mrgreen: uygulamasina geceriz.
Ek olarak,
bence olaya tasarruftan çok, bizden sonraki nesilere aktarilacak dogal kaynaklar olarak bakilmalidir.
Edit:
"Enerjinin büyük bölümü insanlar aksam evde iken harcanir. " derken tasarruf edilebilecek enerji demek istedim.
Merhaba;
Forum server'ýn da yaz saati uygulamasý gerçekleþtirilirse iyi olucak diye düþünüyorum.
Kolay gelsin.
Bu arada asýl öneri buydu. :hiho:
Serverdeki saat ayarlamasý tüm serveri kapsadýðýndan bizim dýþýmýzda Hosting þirketinin yapmasý gereken bir ayardýr.
Bu talebimiz kendilerine iletildi.
Bekliyoruz.
Ben hosting þirketini beklemeden profil ayarýmý gmt + 3 yaptým ve sorunu þimdilik giderdim. :keyif:
Ben hosting þirketini beklemeden profil ayarýmý gmt + 3 yaptým ve sorunu þimdilik giderdim.
Doðru yaw, aklýma gelmemiþti.... saðolasýn. :o
Ben hosting þirketini beklemeden profil ayarýmý gmt + 3 yaptým ve sorunu þimdilik giderdim.
Su an forum da gmt+3. Yani geri alman gerecek son yaptigini.
Nasý yani ?
Ben +3 yaptým ve þimdilik bir problem yok....
Son ziyaretiniz: Pts Mar 28, 2005 12:06
Forum Saati: Pts Mar 28, 2005 12:51
Nasý yani ?
Ben +3 yaptým ve þimdilik bir problem yok....
Bende saati sordugum arkadas saatini ileri almayi unutunca, forum saatinde hiçbir problem yokmus gibi görünüyor. :mrgreen:
Gecici rahatsizilik icin özür.
ehehehee..... yine formundasýn lem :mrgreen:
birol_mumcu
28-03-2005, 12:48
merhaba; :hey:
arkadaþlar espriler mesajlar iyide..
syn moderatör arkadaþlar "son 15 mesaj"daki saat uygulamasý neden hala 1 saat geriden geliyor.
sanýrým o da deðiþecek :D
kolay gelsin
syn moderatör arkadaþlar "son 15 mesaj"daki saat uygulamasý neden hala 1 saat geriden geliyor.
Serverdeki saat ayarlamasý tüm serveri kapsadýðýndan bizim dýþýmýzda Hosting þirketinin yapmasý gereken bir ayardýr.
Bu talebimiz kendilerine iletildi.
Bekliyoruz.
YTL Alýþalým derken birde bu hersene ileri geri uygulamasý çýkýyor..Yeter be.Ne bu çekimiz zýrt pýrt.Ýyiki YTL'de seneye TL Olmuyor.Sonraki senede YTL ..
Sanýrým Tatile ihtiyacým var. :kafa:
Ben hosting þirketini beklemeden profil ayarýmý gmt + 3 yaptým ve sorunu þimdilik giderdim. :keyif:
@Birol Mumcu
birol_mumcu
28-03-2005, 13:10
geç farkettim syn hüseyin
:cry:
ben lazým arkadaþlar
saatler ileri geri alýnýnca "öðleden sonra" ve "öðleden önce" olaylarýný karýþtýryorum da.. :D :D
ben lazým arkadaþlar
saatler ileri geri alýnýnca "öðleden sonra" ve "öðleden önce" olaylarýný karýþtýryorum da..
Faydasý olacaksa forum zaman dilimini 24 saatten 12 saate indirelim, hiç öðleden sonra olmasýn. :lol: :arkadas:
Ýyiki YTL'de seneye TL Olmuyor....
eheheee..... haberin yok galiba sevgili dostum, YTL uygulamasý sadece 1 sene için geçerli. Sanýrým kanunda yeri var. Daha sonra para birimi yine TL olucak :mrgreen:
Tabii ki 6 sýfýrsýz. Sadece YTL'nin "Y" kýsmýný atýcaz.
birol_mumcu
31-03-2005, 16:46
Merhaba;
Kolay gelsin.
saatimiz düzelmiþ :bravo: :D :D
saatimiz düzelmiþ
Sanýrým bir sorun var. Saat tekrardan geri alýnmýþ ve forumda 1 saatlik bir mesaj gönderme sýkýntýsý yaþanabilir.
Kusura bakmayýn.
birol_mumcu
31-03-2005, 16:56
bende diyorum "neden mesaj yollayamýyorum acaba?"
saðol, bunu için PC mi aç kapa bile yaptým :hiho: :hiho:
Bu amerikalýlara kalýn kafalý derlerdide inanmazdým. :eek:
Bir server saatinin 1 saat ileri alýnmasý devlet meselesi haline dönüþtü.
Saat yine eski haline alýnmýþ.
Yani online üye sayýsýndaki artýþ doðru deðil ve yine bazý üyelerimiz yaklaþýk 1 saat boyunca mesaj gönderememe sorunu yaþayabilir.
Elimizde olmayan sebeplerle yaþadýðýmýz sorun için özür dilerim. :(
birol_mumcu
01-04-2005, 12:31
Bu amerikalýlara kalýn kafalý derlerdide inanmazdým. :eek:
:(
syn hüseyin
ona bizim oralarda külek kafalý derler :hiho:
bilmeyenler için.. :D
külek= içine tereyað konulan tahtalardan yapýlmýþ kap
sinirlenmeyin hocam bizim üyelerimizin hepsi anlayýþlý insanlar
kolay gelsin :D :D
hasan.doru
05-04-2005, 14:45
merhaba
arkadaþlar forumun saati hala 1 saat gerimi veya benden kaynaklanan bir sorun mu var?þu an saat 15:44 forumun saati 14:44
Sayýn hasan.doru,
ben pes ettim.
Bunlara anlatamadýk derdimizi.
Serverde Amerikalýlarda varmýþ onlar server saati ile oynanmasýný istemiyorlarmýþ.
Amerikada yaz/kýþ saati uygulamasý yokmu acaba?
Amerikada yaz/kýþ saati uygulamasý yokmu acaba?
Hüseyin bey kalbiniz bu kadar temiz olabilir.Bir saat kadar önce iþ arkadaþlarýmdan birisi ile yaptýðým konuþmada Amerika'da olan abisinden öðrenmiþ 2 gün evvel yaz saat uygulamasý baþlamýþ.Yani hosting'i uyarýrsanýz belki yardýmcý olabilirler.
2 gün evvel yaz saat uygulamasý baþlamýþ
Artýk ben istemiyorum saat deðiþikliði. :eek:
Hadi bakalým. :hiho:
Artýk ben istemiyorum saat deðiþikliði.
Zaten gerekte kalmadý herhalde 1-2 gün sonra tekrar kýþ uygulamasý baþlýyacak hehehe
Artýk ben istemiyorum saat deðiþikliði.
Hadi bakalým.
web.tr'de alýnan Amerika'yý protesto kararý yurt çapýnda büyük ilgi gördü.
Boðazda Amerikan donanmasýný taþlamýþ eski kulaðý kesikler gözyaþlarý içinde destek mesajlarý gönderdiler.
Bu akþam saat 08:00'da Baþbakan'ýn ulusa seslenmesi bekleniyor.
Star 07.04.2005
:mrgreen:
Bu akþam saat 08:00'da Baþbakan'ýn ulusa seslenmesi bekleniyor.
Spiker arkadaþýmýzýn yanlýþýný düzeltmek için araya Antalya'dan sesleniyorum Sayýn izleyiciler.Akþam ki saat 08:00 olmaz onun adý 20:00'dir.
Evet Sayýn izleyiciler Antalya'dan þimdilik bu kadar
TRABLUS Antalya...
Arkadaþlar bu Amerinkaya da hala yaz saati uygulamasý baþlamadý mý acaba?
Bunlar yüzünden bizim forum saati bir saat geriden geliyor. Her þey Amerikanya ya endeksli yeter artýk ya!!! :eek: :eek:
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.