listelerden sorgulama yapmak için formül [Archive] - Excel Forum

PDA

Tüm Versiyonu Göster : listelerden sorgulama yapmak için formül

uffoto
17-03-2005, 14:49
merhaba,
excel de birçeþit sorgulama yapmak istiyorum. örneðin 3 tane ana baþlýk var: Þube, Temsilcilik, Puan
bir hücrede þube seçtiðimde yanýndaki hücrede o þubenin alt temsilcilikleri çýkacak.
çýkan temsilciliklerden birini seçtiðimde o temsilciliðin puaný bir yandaki hücrede çýkacak.
hücreleri data/validation menusunden dropdown list olarak oluþturmak istiyorum. bu örneði hangi formulle yapabilirim? yardýmcý olabilirseniz sevinirim. :hey:

mesela A1 hücresinde ankara þubesini seçiyorum; B1 hücresinde ankaraya baðlý olan temsilcilikler mesela ayaþ temsilciliði çýkýyor. C1 hücresinde de otomatikman ayaþýn puaný çýkýyor.

danersin
17-03-2005, 15:06
Ekteki örneðe bir bakýn. Ancak bunu veri giriþine yardýmcý olarak kullanabilirsiniz. Yanlýþ giriþi kesin olarak engellemek için deðil.

Ayrýca Veri Doðrulama (http://www.excel.web.tr/viewtopic.php?t=3019) ile ilgili notlara bakmanýzda fayda olabilir.

birol_mumcu
17-03-2005, 15:08
merhaba :hey:
linki inceleyiniz
http://www.excel.web.tr/viewtopic.php?t=3258
yanlýþ anlamadýysam (ben "laz"ým bu saatte normaldir) ayný þeyler
:D :D

uffoto
17-03-2005, 15:36
teþekkür ederim danersin, bu formulu bana açýklayabilirmisin:

=OFFSET(N4;0;MATCH($D$5;$L$4:$L$6;0))

bu $ li yazýlýþlarý bilmiyorum da ben :oops:

danersin
17-03-2005, 15:50
Ýçteki Match - D5 hücresindeki deðeri l4:l6 aralýðýnda ara ve kaçýncý olduðunu bul. (sondaki 0 þimdilik öyle kalsýn)

Dýþtaki offset n4 hücresini ; satýrda 0 ; sütunda matchden gelen sayý kadar ötele ve ordaki deðeri bu hücreye yaz.

formül yazarken formül çubuðuna týklayýp f4 tuþu ile, yada doðrudan klaye ile $ iþaretlerini koyabilirsiniz.

Hüseyin
17-03-2005, 16:27
bu $ li yazýlýþlarý bilmiyorum da ben

Diyelimki C1 hücresine A1 ile B1 hücrelerinin deðerlerini toplatmak istiyorsunuz.
C1 hücresine =A1+B1 yazarsýnýz.
C1 hücresi seçiliyken sað alt köþesinden aþaðýya doðru çekerseniz.
C2 hücresinde =A2+B2
C3 hücresinde =A3+B3 yazdýðýný göreceksiniz.
Çoklu referanslarý toplamak için bu uygun bir yöntemdir.
Ancak eðer A1 sabit kalýp
C1 hücresinde =A1+B1
C2 hücresinde =A1+B2
C3 hücresinde =A1+B3
olmasýný isterseniz iþte o zaman sabit kalmasýný istediðiniz referansý $ iþaretleri ile yazarsýnýz.
Yani;
C1 hücresinde =$A$1+B1 yazýp ayný köþeden tutup çekme iþlemini yaparsanýz
C2 hücresinde =$A$1+B2
C3 hücresinde =$A$1+B3
olduðunu görürsünüz.

Özel Arama