faiz hesabý [Archive] - Excel Forum

PDA

Tüm Versiyonu Göster : faiz hesabý

eksiman
23-02-2005, 00:29
ekteki dosyada görüldüðü üzere uygulanan temmerrüt (gecikme) faizi deðiþen tarihlere göre deðiþmektedir. Faizin baþlangýç tarihi ile hesaplanacak günleri ve tutar girildiðinde, bu deðiþen fazi oranlarýna göre örnekte b1 ye girilen tarih ile b2 e girilen tarihler arasýnda b3 teki miktara ne kadar faiz iþlediðini bulmak istiyorum... Burada ki en önemli husus faizin ilerde ki bir tarihte deðiþeceðini, bu tarihinde makro içine yazýlmadan sadece hücre içine yazýlabilmesi gerek. Bunu sadece tek bir çalýþma kitabýnda deðil, çok sayýda ki çalýþma kitabýnda kullanacaðým...Cevaplar için þimdiden teþekkürler....

Levent Menteþoðlu
23-02-2005, 20:37
Dosyanýzý inceledim,bazý sorulara açýklýk getirirseniz çok iyi olacak,özelliklede benim gibi faiz hesabýndan hiç anlamayanlar için çok gerekli. Dosyanýzda ki verilere göre bir hesap yaparak bunu gönderirseniz açýklayýcý olacaktýr. Verdiðiniz faiz oranlarý nasýl kullanýlacak,günlük faiz oranýný bularak buradan hareket etmek mi gerekecek.

Burada ki en önemli husus faizin ilerde ki bir tarihte deðiþeceðini, bu tarihinde makro içine yazýlmadan sadece hücre içine yazýlabilmesi gerek. Bunu sadece tek bir çalýþma kitabýnda deðil, çok sayýda ki çalýþma kitabýnda kullanacaðým

Makro bir çalýþma kitabýnda düzenlenecek,diðer çalýþma kitaplarýnda bu makroyu sanýrým kopyalayarak kullanacaksýnýz, eðer faiz oranlarý makro içine yazýlmayacaksa, bir sayfa içindeki hücrelere yazýlmalýdýr, Bu durumda tüm diðer kitaplarýnýzda ortak veri alýnan ve sadece faiz oranlarýnýn bulunduðu ayrý bir kitap oluþturmakta fayda var

eksiman
23-02-2005, 22:32
Ýlgine tesekkürler Leventm.. Ekte istediklerimi ve kullandýðým dosyanýn küçük bir bölümünü gönedriyorum..inþallah derdimi anlatabilmiþimdir.

danersin
23-02-2005, 22:37
Sizi kaçýrmadan hemen sorayým dedim. bahsettiðiniz 7 kadar dosya mahkeme dosyasýmý yoksa excel dosyasýmý. yani her biri ayrý excel dosyalarýndamý yoksa tek excel dosyasý içinde 7-8 dilediðiniz kadar sayfa kullanarak çözsek iþinize yararmý

eksiman
23-02-2005, 23:12
excel dosyasý...amaçlarý farklý ama benzer dosalar...cok sayfalý olursa boyutu büyüyor...oda sakýnca yaratýyor... onun için 7 dosya ....eskiden tek dosyam vardý..aðýrlasinca böldüm...

danersin
24-02-2005, 11:10
Bu dosyayý bir inceleyin.
Tüm hesaplarý tek bir excel dosyasýnda bu þekilde yapmak ve diðer
excel dosyalarýnýza bu dosyadan referans taþýmak bana en mantýklýsý geldi. böylece diðer çalýþma dosyalarýnýn her birinde makro koymak zorunda kalmadan bu dosyadaki güncellemeleri onlara taþýtabilirsiniz.

birde sizin formülle yaptýðýnýz çözümde bana hata var gibi geliyor. yanýlýyorsam özür ama tam faizde deðiþiklik olduðu gün sizinde tarih baþlangýcýnýz ise faiz tutarýný mükerrer hesaplýyor. örneðin 27.1.94'te faiz deðiþikliði olmuþ , o gün borçlanmaya baþlayan birisinin toplam faizi 2678 tl iken bir gün sonrasý 28.1.94'de baþlayan birisinin 2195 oluyor.

neyse bir inceleyin olmazsa baþka yol nuluruz.

eksiman
24-02-2005, 16:12
danersin, formülümde ki hata için haklýsýn...faizin deðiþtiði gün ile baþladýðý tarihin ayný olmasý halinde yanlýþ hesaplýyor... bu eþitlik haili için formülü yeniden düzenlemeliyim...tabi yardýmlarýnýzla bir yenilik yapamazsak son çare.. Makrolarla aram iyi deðil...gönderdiðin dosyayý inceledim ama hiçbir þey anlamadým... bu konudaki bilgisizliðimi hoþgörerek açýklayýcý bilgide gönderirsen çok sevineceðim...

danersin
24-02-2005, 16:22
Benim dosyada sizin formüllerinizin olduðu sayfa ile iþim yok, sadece hatayý göstermek için yolladým, o sayfayý silin.

Makronun çalýþtýðý sayfada J sütunundaki tüm rakamlarý silin ve faizleri yeniden hesapla tuþuna basýn, göreceðiniz gibi hepsinin faiz tutarýný birdefada hesaplayýp yazýyor, dolayýsý ile faiz oranlarýnda veya borç miktarý, tarihi vs de bir deðiþiklik olduðunda o tuþa basmanýz , daha önceki rakamlarý silmemiþ bile olsanýz tüm hepsini yeniden hesaplayacaktýr.

G ve J sütunu altýnda satýr atlamadan aþaðýya doðru istediðiniz kadar anapara, tarih vs girerek hepsini bir defada hesaplayabilirsiniz. Zaten makrolar ile aranýz iyi olmadýðýný tahmin ettiðim için tüm dosyalarýnýza makro koymak yerine , tüm hesaplarýnýz için bu dosyayý kullanabileceðiniz þekilde çözüm aradým.

Daha sonra burdaki hesaplarý diðer dosyalara ister manüel taþýrsýnýz isterseniz diðer dosyalardaki ilgili hücreleri, bu dosyadaki ilgili hücrelere baðlar, diðer dosyayý açtýðýnýzdada update istersiniz olur. (bu iþlemi bilmiyorsanýz onuda anlatýrým ama þu an servisim kaçmak üzere :D )

eksiman
24-02-2005, 19:09
sevgili Ersin (Ersin güzel isimdir..abimin adý)....Güzel, ama her güzelin kusuru olur.. :D Ýþlem tarihi, faizin son deðiþtiði tarihten sonra ise 0 veriyor....örnek:borcun doðduðu tarih 16.06.2004, iþlem tarihi 14.3.2005 faiz =0...Acep nedendir..?selamlar...

danersin
24-02-2005, 19:58
Ýyiki formülünüzde bir hata buldum, hemen benim kodda hata bulup durumu bir-bir yapacaksýnýz deðilmi.
Hata deðil aslýnda sadece böyle bir durumunda vuku bulacaðýný varsaymadým. Dosyanýn baþlangýç tarihi tüm faiz oranlarýnýn açýklanmasýndan sonra ise hesaplamasý en kolayý, bitiþ ve baþlangýç tarihlerini çýkartmak yeterli. bu satýrý ekledim dosadaki koda..

Ben hemen durumu 2-1 yapayým. Sizin formüllü çözümünüzde iki tarihte
son faiz açýklanmasýndan sonra yapýlýyor ise hatalý hesaplýyor.
örneðin 30.12.2007 ve 31.12.2007 yazýn, bir gün için anaparanýn 1,5 misli para ödetiyorsunuz kimeyse artýk :D Boþa dememiþler allah insaný doktorlarýn, avukatlarýn elinde düþürmesin diye :D

Böyle böyle doðruyu bullacaz artýk..

eksiman
24-02-2005, 20:23
Sevgili ersin...sgl...Fýstýk gibi oldu...harikasýn...Ýlgili dosyalarýma bunu uygulamaya çalýþacaðým...týkandýðýmda nefes isterim...Varmý öyle avukata elini verip kolunu kaptýrmadan kurtulmak :keyif:

danersin
24-02-2005, 20:27
:keyif:

ama bence makrolarý öðrenmeye niyetli deðilseniz diðer dosyalara hiç bulaþtýrmayýn makroyu, bu dosyada tüm hesaplanacak bilgileri hesaplayýn, diðer dosyalara buradan referans verin derim ama o kýsmý size kalmýþ artýk.

kolay gelsin..

danersin
24-02-2005, 20:31
son 3 mesajdýr unutuyorum benim makronun çalýþtýðý sayfada
Günleri hesapladýðým sütunun hiçbir esprisi yok, sadece denerken yapmýþtým kaldý öyle..
ama bu sayfada satýr-sütun silmek kodlarý etkileyeyeceðinden
o sütunu komple seçip clear all (tümünü temizle) yapabilir yada hide(gizle) yapýn..

bir de not: forumdan verimli þekilde faydalanmak için Profilinize girip , imzanýza kullandýðýnýz excel versiyonu ve dilini ekleyin.

eksiman
25-02-2005, 00:32
sevgili ersin....6 çeþit ana dosyam var ve bu dosyalar icra takibi çeþitlerini içeriyor. Yapacaðým takibe göre dosyalardan birinde iþlem yapýp farklý kaydederek her kiþi (her icra takip dosyasý) için bir dosya yaratýyorum. Bu ana dosyalar ve tabiki farklý kaydedilen excel dosyalarýmýn içinde bolca metin var. Bu yüzden boyutlarý büyük. Her dosyada farklý tutar ve farklý tarihler var. Ýlgili dosyayý açtýðýmda borcun o günkü toplam tutarýný görebiliyorum. Bu yaptýðýmýz çalýþmayý bunlardan ayrý kullanmak verimli olmayacak... dosyalarýmda tabiki makrolarda var fakat bunlar basit düzeydeki makrolar. Bu makronun her dosyada çalýþmasý gerekir. Ne önerirsiniz?

danersin
04-03-2005, 09:06
Daha önce atlamýþým sorunuzu. kusura bakmayýn.

Ben diðer dosyalara bu makroyu taþýmak daha kullanýþsýz diye böyle bir çözüm yaptým. Tüm yapmanýz gereken hem bu dosyayý hemde icra takip dosyanýz ayný anda açýkken icra dosyanýzda faizin gözükmesi gereken hücreye = girip, ctrl+tab ile bu dosyaya geçip ilgili icra takibinin hesaplandýðý hücreyi seçip enter'a basmak. Bu þekilde icra dosyalarýnýz her açýldýðýnda faiz hücresini bu dosyadan update edecek. yada bu makroyu personal.xls'nize yerleþtirebilirsiniz ama ilk dediðim bence daha iyi bir yöntem.

13-03-2005, 05:40
Ýlginiz için teþekkürler;
Ã?rnek sayfada belirtilen faiz oranlarý yýllýk olup, faiz baþlangýç tarihi ile faiz 1. deðiþim tarihleri arasýnda kalan faiz miktarý hesaplandýktan sýnra 1. deðiþim-2.deðiþim tarihleri arasýndaki faiz miktarý ve sonrasýnda 2.deðiþim tarihi ile son tarih arasýndaki faiz miktarlarý bulunup sonuç toplam olarak gösterilmelidir. arada kalan faiz miktarýlarýnýn gösterilmesine gerek yoktur.

eksiman
06-08-2005, 12:17
sevgli ersin, sorunumla ilgilenip faiz hesabi yapabileceðim faiz.xls isimli dosyayi yapmistiniz... o tarihten beri kullniyorum. ancak dün bir hesabi yaparken gözle görülür bir hata ile karþýlastým. 20.000 YTL nin 11.2.2004 tarihi ile 25.3.2004 tarihleri arasýndaki faizini hesaplarken neredeyse iki katý bir hesap cýktý. yýlý deðistirip 2005 yaptiðimda hata yok.. ne dersiniz? :?:

danersin
07-08-2005, 06:08
:(

Maalesef baþlangýç ve bitiþ tarihi her ikiside son dilim içinde kalan durumlarý es geçmiþiz. kodda aþaðýdaki gibi deðiþiklik yaptým ama nolur kontrol edin neticelerini farklý durumlar için.

Sub hesapla()
k = 4

Do While Cells(k, 7) <> ""

tutar = Cells(k, 7)
bastar = Cells(k, 8)
sontar = Cells(k, 9)
j = 4
ilk = 0
faiz = 0

Do Until Cells(j, 3) = ""
If bastar > Cells(j, 3) Then GoTo 20

If ilk = 0 Then
If sontar > Cells(j, 3) Then
faiz = faiz + ((Cells(j, 3) - bastar) * tutar * Cells(j - 1, 4)) / 36500
ilk = 1
GoTo 20
End If

If sontar < Cells(j, 3) Then
faiz = (sontar - bastar) * tutar * Cells(j - 1, 4) / 36500
GoTo 50
End If
End If

If ilk = 1 Then
If sontar <= Cells(j, 3) Or Cells(j + 1, 3) = "" Then
faiz = faiz + (Cells(j, 3) - Cells(j - 1, 3)) * tutar * Cells(j - 1, 4) / 36500
faiz = faiz + (sontar - Cells(j, 3)) * tutar * Cells(j, 4) / 36500
GoTo 50
End If
End If

If ilk = 1 Then
faiz = faiz + (Cells(j, 3) - Cells(j - 1, 3)) * tutar * Cells(j - 1, 4) / 36500
End If

20
j = j + 1
Loop

50

If faiz = 0 Then faiz = (sontar - bastar) * tutar * Cells(4, 4).End(xlDown).Value / 36500

Cells(k, 10) = faiz
k = k + 1
Loop

End Sub

eksiman
10-08-2005, 11:42
bir kez daha tesekkurler, hata çýkarsa tekrar yazarým...selamlar

eksiman
08-01-2006, 11:49
Sayýn Forum Üyeleri,
Yeni faiz oranlarý girdiðimde yine anlamsýz bir hesap yaptý. ekteki örneði incelermisiniz?

eksiman
08-01-2006, 11:50
danersin,
Sayýn Ersin Bey,
Yeni faiz oranlarý girdiðimde yine anlamsýz bir hesap yaptý. foruma dosya ekleyip gönderdim..Ýlginizi bekliyorum..Þimdiden teþekkürler...

danersin
27-01-2006, 21:31
eksiman, kusura bakmayýn yoktum uzun süredir.
Baya bekletmiþim artýk yarýn bakmaya çalýþacaðým ama buna daha güzel bir algoritma gerekiyor heralde böyle eksikler çýktýðýna göre.. :(

eksiman
27-01-2006, 21:54
Sevgili Ersin Bey,
Ekli dosyadaki hesabý incelermisiniz...

danersin
28-01-2006, 09:03
sn.eksiman,

20 nolu tarih olarak sizin son iþlem tarihinizden çok sonraki bir tarihi yazarak . örneðin 31.12.2010 ve faiz oraný olarakta bir önceki 1.5.2005'teki 30 oranýný yazarak hesaplamalarý yapabilirmisiniz.
Son satýrdaki tarih iþlem tarihinizden önce kaldýðýnda problem çýkýyor ve düzgün bir çözüm bulamadým þu an. böyle sanal bir son tarih kullanýrsanýz (ve yeni faiz eklendiðinde bunu silip yeni faizi girip sonra yine çok ilerki bir tarihe sanal tarih oluþturmayý unutmayýn)..

dost
28-01-2006, 12:01
Sayýn eskiman,

Sayýn danersin'in izniyle gerekli düzeltmeleri yapýlmýþ kod aþaðýdadýr.

[vb:1:95e0d3e781]
Sub hesapla()

k = 4

Do While Cells(k, 7) <> ""
tutar = Cells(k, 7)
bastar = Cells(k, 8)
sontar = Cells(k, 9)
tmpbastar = bastar
j = 4
faiz = 0
devam = True
Do Until devam = False
faiztar = Cells(j, 3)
If Cells(j, 3) = "" Or faiztar > sontar Then faiztar = sontar: devam = False
If bastar > faiztar Then GoTo 20
faizor = Cells(j - 1, 4)

faiz = faiz + ((faiztar - tmpbastar) * tutar * faizor) / 36500

tmpbastar = faiztar
20
j = j + 1
Loop
Cells(k, 10) = faiz
k = k + 1: faiz = 0
Loop

End Sub
[/vb:1:95e0d3e781]

eksiman
28-01-2006, 13:12
teþekkürler dost....soruyu tekrar açarak ilgisini gösteren ersin beye de ayrýca teþekkür ederim... :dua2: :dua2:

eksiman
28-03-2006, 17:34
visual basic kodu:
--------------------------------------------------------------------------------
If Cells(j, 3) = "" Then faiztar = sontar: devam = False
--------------------------------------------------------------------------------

satýrýný

visual basic kodu:
If Cells(j, 3) = "" Or faiztar > sontar Then faiztar = sontar: devam = False

olarak deðiþtirirseniz doðru hesaplama yapacaktýr. "Dost"

ookatan
07-01-2009, 21:34
eklenmiþ dosyalar neden açýlmýyo kaldýrýldýmý acaba

S.Yiðit
07-01-2009, 21:44
eklenmiþ dosyalar neden açýlmýyo kaldýrýldýmý acaba

Dakika 1 gol 1:)

ookatan
07-01-2009, 21:55
e napalým yeni üye oldum aradýðýmý buldum derken eskidosyalar kaldýrýlmýþ sanýrým

kardas7178
11-01-2009, 14:27
tþk...................

Özel Arama